Κατηγορίες: Αθλητισμός

Σύγκρουση …γιγάντων στο «Γουέμπλεϊ»

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γ. «μονομαχούν» απόψε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ


«Τιτανομαχία» απόψε στο Λονδίνο, καθώς στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τίθενται αντιμέτωπες οι δύο κατά γενική ομολογία κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης για την περίοδο 2010-2011. Η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο, κατέκτησαν τα πρωταθλήματα στις δύο κορυφαίες εθνικές διοργανώσεις του πλανήτη και έφτασαν στο «Γουέμπλεϊ (21:45 ΝΕΤ) να διεκδικούν το πολυτιμότερο τρόπαιο που υπάρχει σε συλλογικό επίπεδο.
Τα δύο τελευταία χρόνια η «Μπάρτσα» γιγαντώθηκε, ενώ η Γιουνάιτεντ πέρασε με επιτυχία τη μεταβατική περίοδο και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δημιούργησε ακόμα μία νέα ομάδα, που έγινε ήδη η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, με τον 19ο τίτλο που πανηγύρισε.

Ασυνήθιστη θεωρείται η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία έφτασαν στο Λονδίνο οι δύο φιναλίστ. Ακόμα και ο «εμφύλιος» Μπαρτσελόνα-Ρεάλ στους ημιτελικούς, κρίθηκε από το πρώτο ματς με τη νίκη 2-0 των «μπλαουγκράνα» στη Μαδρίτη. Για δύο ομάδες ανίκητες όταν αγωνίζονται στην έδρα τους, είναι το καλύτερο σενάριο να λύσουν τις διαφορές τους σε ουδέτερο έδαφος και δη στο «ναό του ποδοσφαίρου».
Πεπ Γκουαρντιόλα και Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν έχουν τίποτα να κρύψουν μεταξύ τους. Γνωρίζονται καλά, όχι μόνο επειδή προπονούν δύο από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στον κόσμο, αλλά επειδή αυτές έχουν τεθεί αντιμέτωπες άλλες τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Το 2008 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν αποσπάσει 0-0 στο «Καμπ Νου» και με νίκη 1-0 στο «Ολντ Τράφορντ» προκρίθηκαν στον τελικό της Μόσχας, όπου κέρδισαν το τρόπαιο από την Τσέλσι στα πέναλτι. Οι σημερινοί «μονομάχοι» αναμετρήθηκαν και στον τελικό Τσάμπιονς Λιγκ του 2009 στη Ρώμη με νικητές τους Καταλανούς (2-0).
Ο Γκουαρντιόλα θα επιδιώξει να κυριαρχήσει εφαρμόζοντας ασταμάτητη κυκλοφορία της μπάλας, σήμα-κατατεθέν της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Φέργκιουσον αναζητά τρόπο να σταματήσει τον Λιονέλ Μέσι, τον σούπερ σταρ που ξεφεύγει από το απόλυτα πειθαρχημένο πλαίσιο των Καταλανών και με τις εμπνεύσεις του έχει ήδη πετύχει 11 γκολ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, τα περισσότερα σε μία σεζόν από τότε που ξεκίνησε η διοργάνωση (1992).
Η Γιουνάιτεντ με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, που δέχεται ένα γκολ κάθε τρεις αγώνες, αντιμετωπίζει την καλύτερη επίθεση με μέσο όρο 2.25 γκολ ανά παιχνίδι. Το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο (Φέρντιναντ-Βίντιτς) εναντίον της «τρομακτικής» τριπλέτας Μέσι-Βίγια-Πέδρο. Ο κορυφαίος Βρετανός προπονητής, απέναντι στον κορυφαίο Ισπανό. Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να γεμίσει το «Γουέμπλεϊ» από 90.000 φιλάθλους, με προοπτική να παρακολουθήσει έναν από τους ποιοτικότερους τελικούς στην ιστορία. Γιατί μπορεί να λέμε ότι συνήθως σε τέτοια ματς κυριαρχεί η σκοπιμότητα, όμως το επιθετικό ποδόσφαιρο, το θέαμα και το «fair play» είναι βασικά στοιχεία που διέπουν το DNA της «Μπάρτσα» και των «κόκκινων διαβόλων».

Οι «στρατηγοί»

Πιστός στην καταλανική παράδοση, που θέλει τη Μπαρτσελόνα να εμπιστεύεται «δικά της παιδιά», ήταν ο -τότε-πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα, όταν το 2008 ανακοίνωσε ότι αντικαταστάτης του Φρανκ Ράικααρντ θα ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η μεταμόρφωση των «μπλαουγκράνα» ήταν άμεση, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν άφησε το παραμικρό επιχείρημα για τους (ελάχιστους) αμφισβητίες. Με την πρώτη χρονιά, ο Γκουαρντιόλα κατέκτησε όλους τους διαθέσιμους τίτλους στον πλανήτη: Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ (πρώτο τρεμπλ για ισπανική ομάδα), Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Ευρωπαϊκό και ισπανικό Σούπερ Καπ. Ακολούθησαν δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (2010, 2011) και ακόμα ένα εγχώριο Σούπερ Καπ, που συνθέτουν το μωσαϊκό της καλύτερης περιόδου στην ιστορία του συλλόγου, με τον Γκουαρντιόλα να έχει ήδη στην τροπαιοθήκη του εννέα τίτλους σε μόλις τρία χρόνια καριέρας.
Μέλος των τμημάτων υποδομής της «Μπάρτσα», ο Γκουαρντιόλα έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1991, σε ηλικία 19 ετών. Το 1992 ήταν αρχηγός της Ισπανίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Έκτοτε, καθιερώθηκε και στην εθνική ανδρών (47 συμμετοχές), αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού το 1994 ήλθε σε ρήξη με τον Χαβιέρ Κλεμέντε, ενώ το 1998 ήταν τραυματίας. Με την Μπαρτσελόνα είχε 367 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις από το 1990 έως το 2001. Υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπαιζε σε κάθε ευκαιρία με το αντιπροσωπευτικό της συγκρότημα.
Ο γιος του λιμενεργάτη από το Γκόβαν της Σκοτίας, ο Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον ενσαρκώνει το… βρετανικό όνειρο. Ο μόνος προπονητής που έχει καταφέρει να κατακτήσει τίτλο πρωταθλήματος στη Σκωτία και την Αγγλία, καθώς πριν αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρισκόταν στον πάγκο της Αμπερντίν και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έσπασε το μονοπώλιο των δύο μεγάλων, Ρέιντζερς και Σέλτικ. Από το 1978, όταν ανέλαβε την Αμπερντίν, και από το Νοέμβριο του 1986 (οι πρώτες του μέρες στο «Ολντ Τράφορντ») μέχρι σήμερα, ο «Φέργκι» έχει κατακτήσει συνολικά 37 τίτλους, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλον προπονητή στον κόσμο. Τη συλλογή του κοσμούν δύο τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ (1999, 2008), δύο Κύπελλα Κυπελλούχων (1983, 1991), δώδεκα πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα Αγγλίας, τρία πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Σκωτίας! Σε αυτά προσθέστε τα δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1984, 1992), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων του 2008, το Διηπειρωτικό του 1999 και…μερικά Λιγκ Καπ (τέσσερα στην Αγγλία, ένα στη Σκωτία), για να βγει το σύνολο των 37 τίτλων σε 33 χρόνια καριέρας! Στα 69 του (γεννήθηκε την τελευταία ημέρα του 1941) έχει δημιουργήσει την τέταρτη γενιά της σπουδαίας Γιουνάιτεντ, μετά από αυτές του Ρόμπσον και του Χιουζ, του Καντονά, του Κιν και του Σμάιχελ, του Μπέκαμ, του Γκιγκς και του Νέβιλ, τώρα ήλθε η σειρά, του Ρούνεϊ, του Βίντιτς και του Ερνάντες. Παντρεμένος με την Κάθι Φέργκιουσον από το 1966, έχουν τρεις γιους, τον Μαρκ και τους δίδυμους Ντάρεν και Τζέισον.

Πιθανές συνθέσεις

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Άλβες, Πουγιόλ, Πικέ, Μασεράνο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια, Μέσι.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Βαν Ντερ Σαρ, Ραφαέλ, Εβρά, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Κάρικ, Γκιγκς, Παρκ, Νάνι (ή Βαλέντσια), Ρούνεϊ, Ερνάντες.

Ο «άρχοντας» του τελικού

«Άρχοντας» του αγώνα θα είναι ο 36χρονος Ούγγρος Βίκτορ Κασάι, που για πρώτη φορά στην καριέρα του θα διευθύνει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Γεννημένος στις 10 Σεπτεμβρίου 1975 στην Ταταμπάνια, ο Κασάι είναι ταξιδιωτικός πράκτορας στο επάγγελμα και διευθύνει αγώνες του ουγγρικού πρωταθλήματος από το 1996, ενώ έγινε διεθνής το 2001. Έχει διαιτητεύσει περισσότερους από 60 αγώνες της ΟΥΕΦΑ, μεταξύ αυτών πέντε παιχνίδια του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Γκαμπόρ Έρος και Γκιόργκι Ρινγκ, τέταρτος διαιτητής ο Ίστβαν Βαντ και βοηθοί περιοχής οι Μιχάλι Φαμπιάν και Τάμας Μπόγκναρ.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγή ηγεσίας Ρ.Ο. Βόλου “Αργώ” – Νέος Πρόεδρος ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Pool Garden του ξενοδοχείου "MAGNES" η καλοκαιρινή πανηγυρική εκδήλωση του…

5 Ιουλίου 2024

Άγρια επεισόδια και μαχαιρώματα μεταξύ νεαρών στη Ζάκυνθο – Τρεις σοβαρά τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στον Λαγανά Ζακύνθου, μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών από…

5 Ιουλίου 2024

Τάσος Τσιαπλές Με ξένα «κόλυβα», θα κάνουν και το «μνημόσυνο» των πλημμυροπαθών;

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές αναφέρει: "Κυβερνητικοί και περιφερειακοί…

5 Ιουλίου 2024

Έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι τα Σωματεία κολύμβησης και τους πολίτες το κολυμβητήριο του Ε.Α.Κ.

Η Διεύθυνση Αθλητισμού Δήμου Βόλου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, ότι μετά τις μεγάλες…

5 Ιουλίου 2024

Ψυχικό: Ξεσπά η οικογένεια του 54χρονου τοπογράφου – «Τερατώδεις ανακρίβειες – Κινούμαστε νομικά κατά όσων δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του»

Συνεχίζονται οι έρευνες και οι καταθέσεις σε Μύκονο και Αθήνα για τη στυγερή εκτέλεση στο…

5 Ιουλίου 2024

Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ γυναικών έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων

Αριθμός ρεκόρ γυναικών βουλευτών θα κατέχουν έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων έπειτα από τις χθεσινές…

5 Ιουλίου 2024