Κατηγορίες: Πολιτική

Σύγκρουση Τσίπρα και Σαμαρά

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση πέντε αξόνων για διάλογο

Να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πέντε άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.Οι πέντε άξονες διαλόγου είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωρά πολλές αναγνώσεις. Οι ψηφοφόροι, είπε, καταψήφισαν την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, εγκατέλειψαν τα κόμματα των μνημονίων, έβαλαν τέλος στα σχέδια για απολύσεις και πρόσθετα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα όπως τους βολεύει και να το αποδίδουν σε ψήφο οργής. «Κάνουν λάθος. Πρόκειται για ώριμη και συνειδητή επιλογή» συμπλήρωσε.
Ακόμη, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον καλπονοθευτικό, καθώς για μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους -όπως είπε- μάς στερεί τη δεδηλωμένη.
«Παρ’ όλα αυτά η ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Βενιζέλου και Σαμαρά και θέτει ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στα μνημόνια» σημείωσε.
Ακολούθως, σημείωσε πως αν Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις επιλογές τους, «τους καλώ μέχρι αύριο να έχουν στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους από τις εγγυητικές επιστολές τους, αλλιώς τους καλώ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί πια δεν τους πιστεύουν ούτε οι εναπομείναντες ψηφοφόροι τους».
«Ας σταματήσουν να ζητούν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, γιατί αυτό δεν θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρία, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου», είπε. Εμείς λάβαμε την εντολή και θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε προεκλογικά, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι επανακαταθέτει την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Oι πολίτες απέρριψαν τα Μνημόνια»

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική La Stampa με τίτλο «Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος».
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και προσθέτει: «Είμαι ακόμη έκπληκτος, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταλάβει ότι η αποδοχή του κόσμου αυξανόταν. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο». Σε σχέση με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία». Στην ερώτηση της La Stampa «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το Ευρώ;» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απορρίπτει τη διαπίστωση της Ιταλίδας απεσταλμένης ότι «η ψήφος αυτή θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως απόρριψη της λιτότητας και όχι ως μετακίνηση των εκλογέων προς τα αριστερά». Δηλώνει, όμως, ότι «επειδή έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, από σήμερα θέλει να ανοίξει το κόμμα του στις προτάσεις των ψηφοφόρων. Η αλήθεια, όμως, τώρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση».
Σε σχέση με πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, τονίζει «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια. Αν όμως κάποιος πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονικό πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε».
«Δεν σας ανησυχεί βαθύτατα η είσοδος στην Βουλή της Χρυσής Αυγής;» ρωτά, τέλος, η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι.
«Φυσικά. Αλλά για αυτό φέρουν ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών», απαντά ο κ. Τσίπρας.

 

Απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς στις προτάσεις του Α. Τσίπρα

«Δεν βάζω υπογραφή στη διάλυση της χώρας»

Δεν βάζω την υπογραφή μου στην διάλυση της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. «Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο. Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» είπε και τον καλεί μέχρι αύριο, Τετάρτη που θα συναντηθούν «να έχει συνέλθει».
Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σέρνει τη χώρα στο χάος και την οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. «Για να γίνουν όλα αυτά που λέει, πρέπει να βγει η χώρα από το ευρώ. Γιατί δεν το λέει ξεκάθαρα;» είπε και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αλαζονεία.«Δεν μου ζητάει ο κ. Τσίπρας να πάρω πίσω την υπογραφή μου στην επιστολή που έστειλα στην Ευρώπη, με την οποία ευθέως ζητούσα τροποποιήσεις στην πολιτική του Μνημονίου. Μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση της Ελλάδας! Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω…» ξεκαθάρισε.
«Η χώρα δεν αντέχει παιχνίδια με τη φωτιά» είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει κάθε καλή πρόθεση να δώσει την ανοχή της «σε κυβέρνηση μειοψηφίας- στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε – εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της».
Ολόκληρη η δήλωση του Α. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προκύψει κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει, ακόμα, ότι υπάρχει κίνδυνος από επικίνδυνους πειραματισμούς, σε μια φάση που η χώρα έχει φτάσει στα όριά της.  Γιατί η χώρα δεν αντέχει παιγνίδια με τη φωτιά…
Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας – στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε – εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της.  Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το πάν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση!
Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές. Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας! Απλά ερμηνεύει ο ίδιος, με απίστευτη αλαζονεία, το εκλογικό αποτέλεσμα ως «εντολή» να σύρει τη χώρα στο χάος.
Διότι αυτά που αναφέρει περί «λογιστικής έρευνας του χρέους» κι άλλες ακρότητες, οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Του θυμίζω ότι αποκρατικοποιήσεις γίνονται παντού στον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα. Ενώ επανακρατικοποιήσεις, όπως προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του, δεν γίνονται πουθενά! Και δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει!
Του θυμίζω, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι στο ευρώ. Και για να γίνουν όσα προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να βγει από το ευρώ! Κι αν έβγαινε από το ευρώ, τότε δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε, διότι η καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας θα ήταν σίγουρη και χωρίς προηγούμενο.
Τελικά, ο κ. Τσίπρας αυτό θέλει; Έξοδο από το ευρώ; Γιατί δεν το λέει ευθέως, όπως κάνει το ΚΚΕ;
Κι όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν τα σχέδιά του, γιατί δεν του το λένε; Μήπως γιατί κι οι ίδιοι επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ;
Το θέμα είναι, λοιπόν, να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός το λαϊκισμό κάποιων που εμφανίζονται ως «οπαδοί της ευρωπαϊκής πορείας» της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν.
Το μήνυμα των εκλογών το πήραν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, ώστε να πάρει ανάσα η Οικονομία και να ανακουφιστεί η Κοινωνία. Αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει.Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που αυτά θα κάνει, σε αυτά θα δώσει προτεραιότητα, θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα δώσει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ανακούφιση.
Όσοι επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών για να διαλύσουν τη χώρα, να ξέρουν ότι ο λαός σε κανένα δεν έδωσε τέτοια εντολή!
Δεν μου ζητάει ο κ. Τσίπρας να πάρω πίσω την υπογραφή μου στην επιστολή που έστειλα στην Ευρώπη, με την οποία ευθέως ζητούσα τροποποιήσεις στην Πολιτική του Μνημονίου. Μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση της Ελλάδας! Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω…
Ελπίζω μέχρι αύριο που θα συναντηθούμε, ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει.
Αλλιώς, ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν έχει στο νου του ούτε τον Έλληνα πολίτη, ούτε το μέλλον του τόπου…
Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο.
Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο. Και δεν θα περάσουν τα σχέδιά του…
– Πριν δύο χρόνια προειδοποιήσαμε τους οπαδούς του Μνημονίου ότι με την πολιτική τους διέλυαν τη χώρα.
-Τώρα δεν θα αφήσουμε τους οπαδούς του λαϊκισμού να αποτελειώσουν τη διάλυσή της».

 

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024