Photo Gallery, Τοπικά

Σχολεία σε οικονομική ασφυξία

Τα σχολεία έχουν να λάβουν χρήματα από τις αρχές Ιανουαρίου στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων (φωτό αρχείου)
Τα σχολεία έχουν να λάβουν χρήματα από τις αρχές Ιανουαρίου στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων (φωτό αρχείου)

Στα όρια της οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά σχολεία στο Βόλο, καθώς δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Δήμο εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα «τρέχουν» οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου, που είναι φουσκωμένοι λόγω και της χειμερινής περιόδου.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων βρίσκονται ουσιαστικά σε απόγνωση, καθώς εκτός από τους λογαριασμούς έχουν να διαχειριστούν και το ζήτημα με τα αναλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα η προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν.

Παράλληλα δεν λείπουν και οι ζημιές σε πόρτες, παράθυρα και άλλο σχολικό εξοπλισμό που χρειάζεται επιδιόρθωση.

Για τους διευθυντές μία λύση θα ήταν ένα διακανονισμός με την εταιρεία φυσικού αερίου για να εξοφληθεί το ποσό. Σε σχολικό συγκρότημα της πόλης ο λογαριασμός φυσικού αερίου για ένα μήνα έφτασε τα 2.500 ευρώ, όταν τα ταμείο του σχολείου είναι μείον.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε διευθυντής σχολικής μονάδας, «σε λίγο δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε χαρτί για τις φωτοτυπίες».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως ουσιαστικά τα σχολεία έχουν να λάβουν χρήματα από τις αρχές Ιανουαρίου στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων. Τα σχολεία ήδη βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου που δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς και άλλοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ που παραμένουν ανεξόφλητοι. Παράλληλα προκύπτουν και άλλα προβλήματα, όπως τα φωτοτυπικά μηχανήματα που χαλάνε, πόρτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τζάμια που μπορεί να σπάσουν. Για παράδειγμα ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, αν χαλάσει, χρειάζεται γύρω στα 700 ευρώ η επισκευή του. Πού να βρεθούν τα χρήματα αυτά; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου, τα σχολεία καλούνται δυστυχώς μόνα τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, χωρίς, όμως, να διαθέτουν χρήματα και τεχνική υποστήριξη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, ενώ και η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 30%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «υπάρχει καθυστέρηση στη χορήγηση της δόσης εδώ και δύο-τρεις μήνες στις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Άλλωστε, βρισκόμαστε στο τέλος της χειμερινής περιόδου και τα σχολεία θα πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, αλλά από τις υπόλοιπες προμήθειες που έχουν κάνει. Παράλληλα, ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως τα χρήματα της επιχορήγησης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια το έργο των σχολικών επιτροπών να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα θα πρέπει να δίνονται άμεσα στα σχολεία, ώστε να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες αλλά και να διαχειρίζονται ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το