Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Σχέδιο για «ήπια διευθέτηση»

Εξετάζεται από την Κυβέρνηση χωρίς «κούρεμα» του χρέους

 

 

 

 

Υπό τον πανικό του αντάρτικου και με την απειλή της αναδιάρθρωσης συνεδριάζουν εντός της εβδομάδας το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το τακτικό, το πολιτικό συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

 

Την ίδια ώρα, και με δεδομένο ότι ο προβληματισμός έχει ενταθεί από τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομικής πολιτικής από τους στόχους, έρχονται στο προσκήνιο σενάρια για διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους της χώρας.

Κατά τις τελευταίες ώρες σε πολιτικούς κύκλους ακούγεται η ύπαρξη σχεδίου «ήπιας διευθέτησης» χωρίς κούρεμα του χρέους το οποίο εκτιμάται ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τρόικα.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των επομένων ημερών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ενδέχεται να είναι ραγδαίες…

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων του Εθνικού Σχεδίου για την τετραετία 2012-2015, πάντως ο Γ. Παπανδρέου μάλλον στη συνεδρίαση του τακτικού υπουργικού συμβουλίου θα αναφερθεί στο γενικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις και από κει και πέρα εξετάζονται δύο σενάρια: ή να εξειδικεύσει όλο το πακέτο ο Γ. Παπακωνσταντίνου ή κάθε υπουργός να αναλάβει να ανακοινώσει τα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου στον τομέα του.

Το τελευταίο σενάριο εξετάζεται υπό την έννοια να «μοιραστεί» τόσο το πολιτικό όσο και το επικοινωνιακό βάρος αυτών των ανακοινώσεων.

Όλα αυτά που θα ανακοινωθούν, θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση και το αργότερο μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαίου θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψήφιση του εθνικού σχεδίου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με απλή πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει ενιαία και ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου.

Παράλληλα όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, καθώς υπάρχουν ισχυρές φωνές αντίστασης στα μέτρα που θέλει να προωθήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου το Μ. Μαξίμου δεν αποκλείεται να επιβάλλει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή εμμέσως ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με βουλευτές του λεγόμενου αντάρτικου, όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Φλωρίδης και οι συναντήσεις αυτές έχουν διερευνητικό χαρακτήρα, ενώ αποτελούν και προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων.

Πηγές από το Μαξίμου λένε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών και ο Γ. Παπανδρέου δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, επισήμως η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο συζητιούνται και εξετάζονται όλα τα σενάρια. Κατά την ίδια πληροφόρηση, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με βουλευτές όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.α. οι οποίοι εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις προχτές στη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον τζόγο.

Οι επαφές προφανώς έχουν διερευνητικό αλλά και …κατευναστικό χαρακτήρα, αφού άπαντες στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η μη ψήφιση νομοθετημάτων που έχουν συμφωνηθεί με τη τρόικα είναι προφανές ότι θα τίναζε στον αέρα την πορεία δανειοδότησης της χώρας.

Πολιτικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν σκέψεις και σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο στο πολιτικό σκηνικό! Από αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, μέχρι ευρύ ανασχηματισμό και εκλογές….

Αύριο και μέσα σε βαρύ κλίμα θα βρεθεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δις ευρώ, που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού αλλά και οι επενδύσεις στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της προχθεσινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Η πρόεδρος βρέθηκε στην Ελλάδα για μία ημέρα πριν αναχωρήσει για την Κίνα.

Δεν αρκεί η επιμήκυνση

Την πεποίθησή του ότι οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου ίσως να είναι ανεπαρκείς εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και το φθηνότερο επιτόκιο δεν φτάνουν για να βγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Όλι Ρεν ο οποίος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin χθες, διέψευσε κατηγορηματικά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια,» ανέφερε ο Σόιμπλε. «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συμφωνήσαμε επί της αρχής να επιμηκύνουμε τη διάρκεια του δανείου. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό θα είναι αρκετό,» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως η πορεία της Ελλάδας θα πρέπει να είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρεις μαθήτριες ξυλοκόπησαν 13χρονη και βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή

Όλο και χαμηλώνει το ηλικιακό όριο μεταξύ ανηλίκων που προκαλούν βίαια επεισόδια στα σχολεία της…

2 Δεκεμβρίου 2023

Περίεργη υπόθεση στην Βρετανία: Η αστυνομία ερευνά μυστηριώδεις θανάτους προβάτων – Τα εντόσθια τους βρέθηκαν διασκορπισμένα

Τα εντόσθια 8 προβάτων βρέθηκαν διασκορπισμένα σε έναν κήπο και ένα χωράφι στο Κέντ, της…

2 Δεκεμβρίου 2023

myΘέρμανση: Πότε κλείνει η πλατφόρμα των αιτήσεων και πότε οι πληρωμές

Ανοιχτή θα παραμείνει η πλατφόρμα mythermansi.gr μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ…

2 Δεκεμβρίου 2023

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ προβλέποντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα…

2 Δεκεμβρίου 2023

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, αναμένεται τα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων.…

2 Δεκεμβρίου 2023

Πρώτο Δ.Σ. και τουρνουά από τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Μαγνησίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Μαγνησίας, που προήλθε…

2 Δεκεμβρίου 2023