Πολιτική

Σχέδιο ανάσχεσης της κρίσης στην ΕΕ

Δάνειο στην Πορτογαλία και αγορά ελληνικών ομολόγων στις λύσεις που εξετάζονται



Σχέδιο δράσης τριών σημείων, που προβλέπει την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που εμφανίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από τη δευτερογενή αγορά και τη μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από τον μηχανισμό εξετάζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, και αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών.

Το «σχέδιο ανάσχεσης» της κρίσης στην Ευρώπη που εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να περιλαμβάνει δάνειο 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων (μέρος του χρέους), σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg.
Οι επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά ο σκόπελος των δισταγμών χωρών όπως η Γερμανία και η σημασία των πρωτοβουλιών μπορούν να αναβάλουν τις αποφάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.
Η έντονη κινητικότητα όμως φαίνεται πως επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη, προαναγγέλλοντας μία «πειστική ευρωπαϊκή απάντηση» στην πίεση των αγορών εντός του διμήνου.
Ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την Πορτογαλία, με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ως πιθανότερες φαίνονται η αγορά ομολόγων ή η προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Ερωτηθείς πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «ακριβώς αυτές».
Επιπλέον, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (EFSF).
Για το EFSF, θα εξεταστεί επίσης η εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από την δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες.
Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης «εργάζονται για την κατάρτιση ενός συνολικού πακέτου» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πιθανότερο οι αποφάσεις να ληφθούν στις Συνόδους Κορυφής του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου, παρά στο προσεχές Eurogroup. Ο Β. Σόιμπλε έχει συζητήσει το πακέτο με τη Γαλλία, την Ιταλία και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Κομισιόν: Να ενισχυθεί

ο μηχανισμός στήριξης
Για ενίσχυση των διαθέσιμων του μηχανισμού κάλεσε ανοικτά και η Κομισιόν, διά χειλέων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σχετικά πως «η Γερμανία θα είναι έτοιμη και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ».Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, χρειάζεται να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Financial Times. Υπέρ της ενίσχυσης των πόρων και των δραστηριοτήτων του Ταμείου τάσσεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ.Μπαρόζο.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να προσφέρει δάνεια ύψους 440 δισ. ευρώ, στην ουσία όμως μπορεί να δανείσει μόνο 250 δισ. ευρώ. Είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.
σχολιάστε και εσείς

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας ΕFSF. “Δεν θέλω να το σχολιάσω τώρα” δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με την ανακίνηση του θέματος εκ μέρους του Ζοζέ Μπαρόζο και του Όλι Ρεν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι- στο Βερολίνο- η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι μόνον μία χώρα- η Ιρλανδία- έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.
Η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει το συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Ο πολιτικός συντονισμός πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί», δήλωσε η Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία θεωρεί πως «είναι απαραίτητο το ευρώ να παραμείνει σταθερό, είναι το κοινό μας νόμισμα».

Φόρo στις τράπεζες

Η χρηματοδότηση του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ESM) θα μπορούσε να γίνει μέσω της επιβολής φόρου στις τράπεζες για την άντληση 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Κομισιόν προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης που εξασφάλισε το Reuters την Τετάρτη, η Κομισιόν προτείνει διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει τον σημερινό προσωρινό, την Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από το 2013 και μετά.
Λόγω του «μεγάλου όγκου των κεφαλαίων» που θα πρέπει να καταβληθούν, η Κομισιόν προτείνει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να χρηματοδοτήσει το ποσό αυτό, καθώς ο κλάδος επωφελείται από τον συγκεκτριμένο μηχανισμό.
«Είναι προς όφελος του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που θα εξασφαλίζει την ικανότητα των δημοσίων αρχών να τις διασώζουν», αναφέρεται στην έκθεση.  «Ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην Ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση περίπου 50 δις ευρώ», επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνη, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης τη Δευτέρα, εν όψει του συμβουλίου Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το