Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σχέδιο ανάπτυξης για τα λιμάνια

Για περισσότερους από 10 τύπους παραχωρήσεων των λιμένων ανάμεσά τους και το λιμάνι του Βόλου

Το σχέδιο ανάπτυξης λιμένων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, καθώς, όπως είπε, αυτό αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και αναγκαιότητα για τη βελτίωση των εσόδων της χώρας.

Σε πρώτη φάση τα 12 λιμάνια που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρείας θα συνενωθούν διοικητικά σε λιμενικά δίκτυα. Πρόκειται για:

– Το Αττικό Λιμενικό Δίκτυο που περιλαμβάνει τον Πειραιά, το Λαύριο, τη Ραφήνα, την Ελευσίνα.

– Το Δίκτυο Λιμένων Βόρειας Ελλάδας που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο.

– Το Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει την Ηγουμενίτσα, την Πάτρα, την Κέρκυρα.

– Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 το TAIΠΕΔ αναμένεται να έχει εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών και αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα με τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο στόχος είναι να προχωρήσουν οι συμπράξεις με ιδιώτες.

Για περισσότερους από 10 τύπους παραχωρήσεων μίλησε ο κ. Μουσουρούλης τονίζοντας ότι η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμανιών, η ενοικίαση του δικαιώματος εκμετάλλευσης μίας δραστηριότητας, γίνεται κυρίως έναντι ανταλλάγματος και με συμφωνημένο επενδυτικό σχέδιο. «Μέσα από αυτές τις αρχές, μέσα από αυτά τα μοντέλα θα επιδιωχθεί, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας στα λιμάνια» επεσήμανε ο υπουργός.

Για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του, αναφέροντας ότι με κάθε τρόπο θα το εμποδίσει. «Όχι θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο, με κάθε τρόπο αυτό το εθνικό έγκλημα, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε συνεντεύξεις και να βροντοφωνάζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι αυτό το ξεπούλημα εμείς θα το σταματήσουμε. Αλλά με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε και αυτήν την παράνομη δραστηριότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κεντρικός κόμβος διανομής ο Πειραιάς

Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της Hewlett Packard στην Ελλάδα. Το λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διανομής των προϊόντων της εταιρείας για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Από τον Πειραιά τα προϊόντα θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι η αύξηση του τοπικού φορτίου στον Πειραιά θα φτάσει το 50%. Εκτός από αυτό, αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο, να είναι δηλαδή ένα υπόδειγμα και για άλλες μεγάλες εταιρείες κολοσσούς» τόνισε ο Κωστής Μουσουρούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το