Κατηγορίες: ΟικονομίαΠολιτική

Σχέδια εξόδου από το ευρώ

Στο «τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης από το Eurogroup Working Group

Την επεξεργασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ φέρεται να ζήτησε το Eurogroup Working Group από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όπως επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

«To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση του τί συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το πρακτορείο υποστηρίζει πως είδε σχετικό έγγραφο και σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν αναφορικά με αυτό το ενδεχόμενο.

O Φρανσουά Ολάντ, ερωτηθείς για το σxέδιο έκτακτης ανάγκης που φέρεται να εξέδωσε το Eurogroup Working Group, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει γνώση. Ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του κανένα σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι η Γαλλία δεν χρειάζεται να καταστρώσει κανένα σχέδιο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν έχω καμία πληροφορία και εξάλλου δεν το εξετάζω γιατί αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για κάτι τέτοιο. Αρνούμαι» τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό είχε προτείνει τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας «καταστροφικής» εξόδου από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση. «Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Ελληνες κάποιου είδους προοπτική» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Κατά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ ετέθη το θέμα μίας πρόσθετης κίνησης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην οικονομία της», είπε αναφερόμενος στην γαλλο-γερμανική συνάντηση της 15ης Μαΐου. “…η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε “, πρόσθεσε.

Διάψευση

Κατηγορηματικά διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη-μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το Bloomberg

Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς «κάθονται» πάνω σε χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ περίπου, σε ό,τι αφορά την έκθεση που έχουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία., σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε αναλυτές και διαχειριστών κεφαλαίων στο Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», λέει διαχειριστής κεφαλαίων της Ofi Gestion Privee.

«Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;» προσθέτει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία στα τέλη του 2011 είχαν συνολικά έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε αυτές τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες είναι η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων», εξηγεί τραπεζικός αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. και συμπληρώνει:

«Όσο συνεχίζουν οι αξιωματούχοι να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου τόσο περισσότερο οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν μειωθεί  κατά 80,6 δισ. ευρώ (ή 3,2%) από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ (+6,3%).

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Politico: Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική στον πόλεμο της Ουκρανίας – Θέλουν συνομιλίες και συμφωνία με τη Ρωσία

Αλλάζει η στάση της Δύσης για την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά…

28 Δεκεμβρίου 2023

Αρκούδα παγιδεύτηκε για μία εβδομάδα σε παράνομη συρμάτινη θηλιά στην Αλβανία – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Παγιδευμένη σε παράνομη θηλιά σε ορεινή περιοχή του Πόγραδετς ήταν επί περίπου μία εβδομάδα –…

28 Δεκεμβρίου 2023

Έκρυψε η CIA πληροφορίες για την προέλευση της Covid; Η μαρτυρία και η αγωγή

Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σήριαλ των συνωμοσιολογικών καταγγελιών για απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης…

28 Δεκεμβρίου 2023

Πήρε τον Ούγγρο τερματοφύλακα Ντάνιελ Κόβατς ο Βόλος

Στην απόκτηση του Ούγγρου τερματοφύλακα Ντάνιελ Κόβατς προχώρησε η ΠΑΕ Βόλος. Η σχετική ανακοίνωση: «H…

28 Δεκεμβρίου 2023

Σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές «σαρώνουν» τον πλανήτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα, με κεραυνούς, ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν πολλές χώρες του πλανήτη.…

28 Δεκεμβρίου 2023

Οι τιμές στα ράφια και γιατί ελληνικά προϊόντα κοστίζουν λιγότερο στο εξωτερικό

Το 2024 θα κάνει ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη των σούπερ μάρκετ ενώ σύμφωνα με…

28 Δεκεμβρίου 2023