Τοπικά

Σφραγίστηκαν προληπτικά δύο κοινόχρηστες βρύσες της Αγριάς

ΒΡΥΣΗ

«Κάτοικος της Αγριάς – τακτικός χρήστης της κοινόχρηστης βρύσης στην περιοχή κάτω του δρόμου μετά και πίσω από την ΕΨΑ προς Ρηγούλια, τις βραδινές ώρες της Κυριακής 01.09.2013 διαπίστωσε ότι το νερό της εν λόγω βρύσης παρουσίαζε οσμή. Πήρε  δείγμα σε πλαστικό μπουκάλι και το προσκόμισε στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ τη Δευτέρα 02.09.2013 το πρωί.

Η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ αντέδρασε άμεσα και προχώρησε στην τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων, με παράλληλη εκτόνωση του νερού ανά διαστήματα, ενώ την Τρίτη 03.09.2013 προχώρησε, προληπτικά, στο σφράγισμα τόσο της εν λόγω  κοινόχρηστης βρύσης, όσο και της κοινόχρηστης βρύσης Βασιλειάδη αφού και το νερό της βρύσης αυτής παρουσίασε οσμή.

Παράλληλα, το εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ   προχώρησε άμεσα σε δειγματοληψία τουν νερού δώδεκα (12) κοινόχρηστων  βρυσών  της Αγριάς, καθώς και της δεξαμενής «Σκοπελίτη» που τις τροφοδοτεί. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νερού των κοινόχρηστων βρυσών (σκληρότητα, χλωριόντα) δεν διαφοροποιούνται από το νερό της δεξαμενής. Από τα παραπάνω δείγματα, πέντε εστάλησαν για περαιτέρω εξέταση, και συγκεκριμένα το δείγμα δεξαμενής (02.09.2013 ένα δείγμα), το δείγμα της ανωτέρω κοινόχρηστης βρύσης στην περιοχή κάτω του δρόμου μετά και πίσω από την ΕΨΑ προς Ρηγούλια (δύο δείγματα 01.09.2013 και 02.09.2013 αντίστοιχα), το δείγμα της κοινόχρηστης βρύσης Βασιλειάδη (ένα δείγμα 02.09.2013) και το δείγμα της κοινόχρηστης βρύσης Παραθύρα άνω του παραλιακού δρόμου μετά από το Valis προς ΕΨΑ. Τα δείγματα αυτά επιλέχτηκαν λόγω της γειτνίασης με τη βρύση στο νερό της οποίας παρουσιάστηκε οσμή.

 

Τα αποτελέσματα των ελέγχων παραλήφθησαν από τη ΔΕΥΑΜΒ την Παρασκευή 06.09.2013 και εμφανίζουν ως κανονικά τα δείγματα που ελήφθησαν από τη δεξαμενή Σκοπελίτη και την κοινόχρηστη βρύση Παραθύρα άνω του παραλιακού δρόμου μετά από το Valis προς ΕΨΑ, ενώ τα υπόλοιπα τρία παρουσίασαν οσμή και περιεκτικότητα σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα, από τα δύο δείγματα της βρύσης στην περιοχή κάτω του δρόμου μετά και πίσω από την ΕΨΑ προς Ρηγούλια, αυτό που λήφθηκε ανεπίσημα στις 01.09.2013 παρουσίασε συγκεντρώσεις βενζολίου άνω της παραμετρικής τιμής καθώς και οργανικών ενώσεων, ενώ αυτό που λήφθηκε στις 02.09.2013 από τα στελέχη του εργαστηρίου της ΔΕΥΑΜΒ, παρουσίασε συγκέντρωση βενζολίου κάτω της παραμετρικής τιμής και απουσία οργανικών ενώσεων. Το τρίτο δείγμα της βρύσης Βασιλειάδη που λήφθηκε στις 02.09.2013 παρουσίασε συγκεντρώσεις βενζολίου εντός της παραμετρικής τιμής και παρουσία οργανικών ενώσεων.

Στις 06.09.2013 ημέρα Παρασκευή, το εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε νέα δειγματοληψία από  τις ως άνω βρύσες και από βρύσες της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζουν με αυτές στις οποίες παρουσιάστηκε η οσμή. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα γνωστοποιηθούν με την παραλαβή τους από την υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι πέραν της εκτόνωσης του νερού στις ανωτέρω κοινόχρηστες βρύσες που έγινε τη Δευτέρα 02.09.2013, η υπηρεσία συνέχισε την  εκτόνωση και τις επόμενες ημέρες (και ενώ οι βρύσες παραμένουν σφραγισμένες), προκειμένου να ληφθούν νέα δείγματα όπως και έγινε την Παρασκευή 06.09.2013.

Ταυτόχρονα το τμήμα Συντήρησης και Λειτουργίας των Δικτύων Ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, με επιτόπου αυτοψίες διερευνά τα αίτια τις παρουσίας των ουσιών και εφ’ όσον αποδειχθεί ανθρώπινη παρέμβαση στο κοινόχρηστο δίκτυο θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες (μήνυση κλπ).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το