Κόσμος

Σφαγή στο Πανεπιστήμιο Χαλεπίου

Τουλάχιστον 82 φοιτητές σκοτώθηκαν και 160 οι τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 82 φοιτητές στη Συρία βρήκαν τον θάνατο σήμερα από δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν το πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, την μεγαλύτερη πόλη του βορρά, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ.

«Ένας θρασύδειλος τρομοκράτης έβαλε στόχο τους φοιτητές στο Παν/μιο του Χαλεπίου στην εξεταστική τους περίοδο. Από την πράξη αυτή έχασαν τη ζωή τους 82 φοιτητές και άλλοι 162 τραυματίσθηκαν», ενημέρωσε ο πρεσβευτής Μπασάρ Τζαφάαρι το ΣΑ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του για την τρομοκρατία.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη, όμως η κυβέρνηση κι η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται ως υπαίτιοι της επίθεσης.

«Ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο τους φοιτητές μας ανέρχεται προς το παρόν στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Χαλεπιού Μοχάμαντ Ουαχίντ Άκαντ. Με τον όρο «τρομοκράτες» οι κυβερνητικές αρχές εννοούν τους αντάρτες.

Ο αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκε και από έναν γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Χαλεπιού. Ωστόσο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 52 νεκρούς», κυρίως φοιτητές και εκτοπισμένους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές ανέφεραν ότι το καθεστώς εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο πανεπιστήμιο. Στρατιωτική πηγή από την άλλη διαβεβαίωσε ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους εδάφους-αέρος οι οποίοι δεν έφτασαν στο στόχο τους και κατέληξαν να πέσουν στο πανεπιστήμιο.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana μετέδωσε επίσης ότι «οι τρομοκράτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους» εναντίον του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο δυτικό Χαλέπι. «Ήταν η πρώτη ημέρα των εξετάσεων και μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται φοιτητές και πρόσφυγες», πρόσθεσε το πρακτορείο. Από τις εκρήξεις υπέστησαν ζημιές οι σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής.

Οι εξετάσεις στο πανεπιστήμιο ματαιώθηκαν.

Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες, το πανεπιστήμιο του Χαλεπιού ξανάρχισε τη λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου. Το κτίριο βρίσκεται σε έναν τομέα που ελέγχεται από το στρατό και σε αυτό είχαν εγκατασταθεί πολλοί εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις.

Στα βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο οι φοιτητές διακρίνονται πολλοί άνθρωποι πανικόβλητοι να κλαίνε. Τριγύρω υπάρχουν σπασμένα τζάμια ενώ κομμάτια από το ταβάνι έχουν πέσει στο πάτωμα. Ορισμένοι φοιτητές κατευθύνονται στην έξοδο αλλά κάποιος τους φωνάζει να μείνουν μέσα στο κτίριο.

Πυρκαγιά σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων

Μια έγκυος και τρία από τα παιδιά της έχασαν τη ζωή τους σήμερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η φωτιά ξεκίνησε από την ηλεκτρική θερμάστρα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για να ζεσταθεί στη σκηνή της, στον καταυλισμό του Τσεϊλανπινάρ, στην επαρχία Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε. Το Τσεϊλανπινάρ είναι ένας από τους 15 καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία, όπου κατοικούν 28.000 άνθρωποι. Συνολικά στους καταυλισμούς διαμένουν περισσότεροι από 150.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ενώ υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε πόλεις, σε όλη τη χώρα. Τον περασμένο Ιούλιο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό του Γιαϊλανταγί της επαρχίας Χατάι.

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Συριακά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα με μεγαλύτερη σφοδρότητα επιθέσεις σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βόρεια επαρχία Χαλέπι και στα περίχωρα της πρωτεύουσας σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με ακτιβιστές.

«Έχουμε εξακριβώσει από το βράδυ της Δευτέρας τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων σε όλη τη Συρία, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 παιδιά ηλικίας από τριών έως εννέα ετών και τουλάχιστον 18 γυναίκες», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Χαϊθάμ αλ-Αμπντάλα. Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή Χαϊνταρίγιε στο Χαλέπι και στην Μαζαμιγιέτ αλ-Σαμ στα περίχωρα της Δαμασκού, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, ο σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη για συνομιλίες με ανώτατους ιρανούς αξιωματούχους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τεχεράνη, ο αλ Χάλκι, ο οποίος ηγείται οικονομικής και πολιτικής αντιπροσωπείας, θα συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, με τον πρόεδρο της Βουλής Αλί Λαριζανί και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η επίσκεψη συμπίπτει με τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το συριακό καθεστώς και τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια της σχεδόν διετούς σύρραξης από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το