Photo Gallery, Κόσμος

Σφαγή αμάχων Κούρδων στην Τουρκία

Επιδρομή μαχητικών με 35 νεκρούς προκαλεί κύμα αντιδράσεων


 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 29.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, μεταξύ τους και την Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει η επιδρομή μαχητικών σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άμαχοι. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως τα θύματα δεν ήταν αντάρτες του PKK, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να κάνει λόγο για «λυπηρό περιστατικό» που διερευνάται, δεσμευόμενος πως «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη πιθανών λαθών».
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αναφέρει αρχικά πως η επιδρομή διενεργήθηκε «σε περιοχή που δεν υπήρχαν πολίτες», ενώ είχαν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό. Η αεροπορία ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε μετά από πληροφορία πως δυνάμεις του PKK προετοίμαζαν επίθεση σε τουρκικές θέσεις.
Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε ορεινό πέρασμα μεταξύ του χωριού Ορτασού στο τουρκικό Ουλούντερε και του χωριού Χαφτανίν στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Η περιοχή στην οποία έγινε η επιδρομή θεωρείται τόσο καταφύγιο Κούρδων ανταρτών όσο και διόδος για λαθρεμπόρους από το Ιρακ -αλλά είναι αρκετά σύνηθες, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής να περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν προϊόντα από την απέναντι πλευρά.
Σε λίστα με τα ονόματα των θυμάτων, οι 28 από τους 35 νεκρούς είχαν το ίδιο επώνυμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 13χρονο παιδί.

«Έχουμε 30 σορούς, όλες απανθρακωμένες» ανέφερε ο Φεχμί Γιαμάν, δήμαρχος του Ουλούντερε στην επαρχία του Σιρνάκ. «Το κράτος γνώριζε πως οι άνθρωποι αυτοί έκαναν λαθρεμπόριο στην περιοχή, αυτού του είδους τα περιστατικά είναι απαράδεκτα» τόνισε.
Αργότερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Χουσεΐν Τσελίκ αναγνώρισε πως η επιδρομή έπληξε αμάχους. «Από τις αρχικές αναφορές διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν δεν ήταν τρομοκράτες» δήλωσε.
Το γραφείου του κυβερνήτη του Σιρνάκ είχε κάνει λόγο για 35 νεκρούς, αριθμό που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με πλήθος κόσμου γύρω από τις σορούς, οι οποίες είχαν καλυφθεί με κουβέρτες. Ορισμένες από τις σορούς ήταν σε τόσο δύσβατο σημείο που απομακρύνθηκαν με γαϊδούρια.
Η είδηση της επιδρομής προκάλεσε συγκρούσεις και πετροπόλεμο μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη με εθνοτικά κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε επτά συλλήψεις.
Το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανέφερε πως τα ηγετικά του στελέχη θα μεταβούν στην περιοχή. Καθιστική διαμαρτυρία διοργανώθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Γιουσέκοβα, τη Μερσίνα και τη -σεισμόπληκτη- Βαν.

 

Ζητά δημοψήφισμα για

το μέλλον των Κούρδων

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του κουρδικού λαού ζήτησε σε δηλώσεις της σε κουρδική ιστοσελίδα η Λεϊλά Ζάνα, μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου και εμβληματική προσωπικότητα του κουρδικού ζητήματος.
«Οι Κούρδοι πρέπει να μπορέσουν ν’ αποφασίσουν για το μέλλον της δικής τους γης. Αρχικά ζητούσαμε αυτονομία. Σήμερα οι Κούρδοι πιστεύουν ότι αυτό δε φτάνει», δήλωσε χθες η Λεϊλά Ζάνα στη Γερμανία στην κουρδική ιστοσελίδα Rudaw, προτείνοντας δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση των Κούρδων.
Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι η Τουρκία θα ήταν υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, η βουλευτής των Κούρδων απάντησε: «Πιστεύω πως ναι…Το κουρδικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί».
Η Τουρκία εφάρμοσε τα τελευταία δέκα χρόνια σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων, ο πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια στα 73 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού.
«Οι Κούρδοι πρέπει να μπορούν ν’ αποφασίσουν για το μέλλον τους, όπως κάθε άλλο έθνος στον κόσμο, και ο κόσμος πρέπει να δεχθεί αυτήν την κατάσταση πραγμάτων», τόνισε. Η βουλευτής των Κούρδων επικαλέσθηκε την περίπτωση του Κεμπέκ, της γαλλόφωνης επαρχίας του Καναδά, οι κάτοικοι του οποίου ψήφισαν δυο φορές, το 1980 και το 1995 κατά της απόσχισης της επαρχίας από την υπόλοιπη χώρα.
«Ο λαός του Κεμπέκ μπορεί να εκφράζεται μέσω εκλογών. Είναι η απόφαση του λαού και κανείς δεν μπορεί να μη τη σεβαστεί», υπογράμμισε η Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης. Η Λεϊλά Ζάνα φυλακίσθηκε ενώ της απαγορεύθηκε η συμμετοχή της στην πολιτική ζωή για δέκα χρόνια από το 1994 ως το 2004.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το