Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ εφ’ όλης της ύλης

«Ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του οδηγούνται, μέσα από λάσπη και ψεύδη, στα όρια της γελοιότητας»

Δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ για την επικοινωνιακή της πολιτική, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του οδηγούνται, μέσα από λάσπη και ψεύδη, στα όρια της γελοιότητας και την απαξίωση της δημόσιας ζωής στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε μείζον το θέμα της κάθαρσης του δημόσιου βίου και την παράλληλη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η “υπόθεση Αμυρά” ή το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση, αντί να επικεντρώνεται πάνω στα καυτά προβλήματα της χώρας, όπως έχουν αναδειχθεί και στην ΕΕ, αντί να συζητάμε για τα οδυνηρά αποτελέσματα των επιπτώσεων του Μνημονίου, εντούτοις επιχειρείται, με ευθύνη της ΝΔ, η συζήτηση να μεταφερθεί σε θέματα που ανακαλύπτει η ίδια και αποτελούν μια προσπάθεια να μην τοποθετηθεί σε ουσιώδη ζητήματα, γιατί θέλει να κρύψει τη βασική πλευρά της πολιτικής της, που είναι η δέσμευση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά στο Μνημόνιο.

Με συνεχείς αναφορές σε σειρά ζητημάτων, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση της εποχής του δικομματισμού, είπε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια πραγματική κοινωνική πόλωση, εκείνοι επιμένουν να αναφέρονται σε ζητήματα που ανακαλύπτουν.

«Η σαπουνόπερα γύρω από υπόθεση Αμυρά, ο οποίος αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος βουλευτής, αλλά απορρίφθηκε» είπε, «δημιουργεί εικόνα αντιπαλότητας που έχει φθάσει στα όρια πολιτικής αυτογελοιοποίησης».

Ένα ακόμη θέμα, για το οποίο ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μιχελάκης δέχθηκαν την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ για το δικαίωμα επανένωσης των οικογενειών των νομίμων μεταναστών.

Υπογράμμισε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ευρωπαϊκός νόμος και- μετά από κοινοτική οδηγία- έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Η ΝΔ αντιπολιτεύεται και τη δική της κυβερνητική περίοδο, είπε, τονίζοντας ότι η ΝΔ οφείλει να γνωρίζει τη σχετική νομοθεσία.

Οξύτατη ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στη στάση που τηρεί η ΝΔ, στα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μετά τη βοήθεια που δόθηκε στην Ισπανία.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Σαμαρά, ο οποίος αντί να τοποθετείται ευθαρσώς γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση, μιλά αόριστα για αναπτυξιακή πολιτική, όταν την ίδια ώρα δεν έχει αναιρέσει τη δική του, προηγούμενη, πολιτική.

Ένα ακόμη παράδειγμα «επίθεσης λάσπης» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αναφορά του κ. Σκουρλέτη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που εμφανίζει τους υποψήφιους βουλευτές Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ σε αφίσα που αναφέρει ότι «οι Τούρκοι άρχισαν να κατακτούν την Δυτική Θράκη».

Τόνισε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ και ότι τέτοια αφίσα δεν υπάρχει.

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, είπε, είναι να συγκρουστεί με το πολιτικό προσωπικό και το κατεστημένο, που πανικόβλητο θέλει να σωθεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ΜΜΕ, να σπάσει τις σχέσεις διαπλοκής, για μια πλουραλιστική ενημέρωση, που είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Κάθαρση του δημόσιου βίου

Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κάθαρση του δημόσιου βίου και την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, πρόσθεσε, αν διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες αυτές θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα περί μετακίνησης του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούστηκε και από την Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «η επιχειρηματολογία για το υποτιθέμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται και από τη ΝΔ» και πρόσθεσε ότι έχει καλέσει την ηγεσία του ΚΚΕ να μην υιοθετεί επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων, δηλαδή των αντιπάλων της αριστεράς.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε, επίσης, την ηγεσία του ΚΚΕ, να τοποθετηθεί στο αν υπάρχει θετική μεταστροφή στην ελληνική κοινωνία προς τα αριστερά και αν υπάρχει αλλαγή συσχετισμών που προσφέρει αισιοδοξία για προοδευτικές λύσεις και για μια αριστερή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Επίσκεψη στη ΓΑΔΑ

Η επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, με την επιστροφή του αστυνομικού στη γειτονιά και η επανασυμφιλίωση του λαού με την αστυνομία είναι οι δύο προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ασφάλειας των κατοίκων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσκεψη στην ΓΑΔΑ.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, ο κάθε πολίτης να μπορεί να περπατήσει ελεύθερα και άφοβα σε κάθε γωνιά της χώρας 24 ώρες το 24ωρο» είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις του Μνημονίου διοχέτευαν πόρους, δυνάμεις και ενέργεια σε δύο σκοπούς «που δεν έχουν καμία σχέση με τον στόχο και την αποστολή της ελληνικής Αστυνομίας», αφενός, «στην καταστολή των αντιδράσεων του λαού μας στη μνημονιακή πολιτική της καταστροφής» και αφετέρου «στη φύλαξη προσώπων υψηλής επιρροής».

σφάλεια του πολίτη σημαίνει ότι «ο αστυνομικός θα ξαναγυρίσει στη γειτονιά. Εκεί είναι η δουλειά του. Να προστατεύει τον πολίτη και όχι να βρίσκεται σε βουλευτικά ή υπουργικά γραφεία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αποκατασταθεί «το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την αστυνομία, ανάμεσα στον αστυνομικό και την εκτελεστική εξουσία», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με τη διοίκηση της αστυνομίας, θα προωθήσει «θεσμικές τομές, που και οι ίδιοι τις ιεραρχούν ως σημαντικές».

Σε ερώτηση κατά πόσον, ο αστυνομικός θα επανέλθει στην αστυνόμευση της γειτονιάς ένοπλος ή άοπλος, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι «οι αστυνομικοί θα βρίσκονται ένοπλοι, εκεί που παράγεται το έγκλημα. Όχι όμως εξοπλισμένοι, για να καταστέλλουν τις αντιδράσεις του λαού».

«Ο λαός θα αισθάνεται ασφάλεια από τον αστυνομικό και όχι φόβο» επισήμανε και υπογράμμισε ότι με σχέδιο και με σύμμαχο την αστυνομία και τον πολίτη πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, καθώς και αυτά που έχουν να κάνουν με την γκετοποίηση περιοχών της Αττικής και αλλού.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί σε πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον φάκελο που είχε επιδώσει σχετικά με κουκουλοφόρους στην αστυνομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε συναντίληψη με την ηγεσία της αστυνομίας, σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για θύλακες, που μπορεί να διαμορφώνονται και να επωάζονται στο κατώτατο επίπεδο και μέσα στην αστυνομία».

Τόνισε, όμως, ότι «το σώμα έχει ιδιαίτερες περγαμηνές και επιτυχία στην εξάρθρωση του υψηλού εγκλήματος. Εκεί που πάσχει είναι στο μικρό και μεσαίο έγκλημα» Πρόσθεσε, επίσης, ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις εκείνες που ασχολούνται με τον αποκλειστικό στόχο της ελληνικής αστυνομίας που είναι η εξάρθρωση του εγκλήματος».

Κατά την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αττικάρχη Ιωάννη Λιούκα, παρουσία ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Λιούκα πού είχε υπηρετήσει παλαιότερα και ο Αττικάρχης, αφού του ανέφερε τις υπηρεσίες, παρατήρησε πως βρίσκεται ακόμα στη θέση αυτή, καθώς φέτος δεν έγιναν τον Μάρτιο, ως είθισται, οι κρίσεις στην Αστυνομία.

Ο κ. Λιούκας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι έχει διαχειριστεί επιχειρησιακά όλα τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο κέντρο από το 2004, όταν υπηρετούσε στο ΑΤ Ακροπόλεως, μεταξύ αυτών τα γεγονότα του 2008, μέχρι και σήμερα από τη θέση του ως Αττικάρχης. Ο κ. Τσίπρας του είπε πως τα αντιμετώπισε και τα κατάφερε με την ψυχραιμία του ηπειρώτη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου του εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας του. Κατά την ξενάγηση, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: «Θέλουμε την στήριξή σας».

«Όλοι θα πρέπει να σας βοηθήσουμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ξέρουμε το δύσκολο έργο που επιτελείτε, είναι δύσκολα τα πράγματα». Ο αστυνομικός του απάντησε: «Είναι όντως πολύ δύσκολα τα πράγματα, περιμένουμε από εσάς τους νέους ανθρώπους να μας στηρίξετε».

Ο κ. Τσίπρας είχε διάλογο και με αστυνομικό των ΜΑΤ, που είχε βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ ζήτησε να μάθει για το C4I και την εμπλοκή της Siemens σε αυτό. Ο Αττικάρχης κ. Λιούκας απάντησε πως η Siemens είναι ο πάροχος πίσω από την ανάδοχο εταιρεία και το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει γιατί δεν έχει γίνει ουσιαστική παράδοσή του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το