Photo Gallery, Τοπικά

«Συντεταγμένη να είναι η απάντηση στο φασισμό»

Τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο
Τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο

Άμεση και συντεταγμένη θα πρέπει να είναι η απάντηση της πολιτείας, μέσω της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, στα φαινόμενα του φασισμού, του νεοναζισμού και του ρατσισμού, επισημάνθηκε στη χθεσινή αντιφασιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χώρο Τέχνης-Φουντούλη» από το Πολιτιστικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Παπαχρήστος και οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Πολυμέρης Βόγλης και Ρίκα Μπενβενίστε.

Ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Γιάννης Τζήκας τόνισε πως «στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου του φασισμού και του νεοναζισμού που αναζωπυρώθηκε τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και πολιτικά εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί ένας λαός που δεινοπάθησε από τα παθήματα των Ναζί και των Ιταλών φασιστών σήμερα να ακολουθεί να πατήματα των νεοναζιστών. Το θέμα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα οργανωμένα μέλη του λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Ο κ. Βόγλης υπογράμμισε πως ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε παράδοση ούτε φασισμού ούτε ρατσισμού και οι αντίστοιχες οργανώσεις – αν υπήρχαν – ήταν περιθωριοποιημένες, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια επιθετική εμφάνιση νεοναζιστικών κομμάτων που επιδίδονται και σε ρατσιστικές επιθέσεις. Η απάντηση θα πρέπει να είναι άμεση και συντεταγμένη, δηλαδή η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που απειλεί θεσμούς, δικαιώματα και ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα και οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ρατσισμού.

Εξειδικεύοντας στη δράση της πολιτείας, σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη και η αστυνομία θα πρέπει να μη δείξουν καμία ανοχή απέναντι στη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και σε ρατσιστικές-εγκληματικές πρακτικές, όπως αυτές έχουμε δει το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαχρήστος υπογράμμισε ότι είναι γεγονός δυστυχώς στον τόπο μας η αρρώστια του ρατσισμού και του φασισμού που έχει νομιμοποιηθεί. Φυσικά και δεν πιστεύω ότι 450.000 Έλληνες είναι φασίστες, επειδή τους ψήφισαν, άρα πρέπει να εξετάσουμε γιατί προκύπτει αυτό το φαινόμενο. Η απάντηση είναι για πολλούς εύκολη ερμηνεύοντας την όλη εξέλιξη ότι είναι μια απολιτική συμπεριφορά. Είναι αλήθεια ότι την υποτιμήσαμε όλοι τη Χρυσή Αυγή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει υποδομές και να φερθεί ανθρώπινα σε ανθρώπους, ενώ τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας σωστής πολιτικής αντίστασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου του φασισμού και τη ριζική ανατροπή της γενικότερης κατάστασης. Συμπλήρωσε ακόμη ότι και η Εκκλησία δεν αποδέχεται τη ρατσιστική συμπεριφορά και έχει απομονώσει τους εκφραστές της.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το