Photo Gallery, Τοπικά

Συνταξιοδοτήθηκαν 53 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί φέτος στη Μαγνησία

Οι συνταξιοδοτήσεις επηρεάζουν και τα κενά που θα δημιουργηθούν για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, που «καίγονται» για να πλησιάσουν στο Π.Σ. Βόλου

 

Στις 53 ανήλθαν φέτος οι συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών στο Νομό Μαγνησίας. Ο αριθμός τους είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ από πρόπερσι η μείωση αγγίζει το 50%. Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα κυμαίνεται στα φετινά επίπεδα. Πάντως, η μείωση των συνταξιοδοτήσεων επηρεάζει και τις προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας φέτος οι συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών ανήλθαν στις 53, όταν πριν δύο χρόνια είχαν ξεπεράσει τις 100.

Οι συνταξιοδοτήσεις επηρεάζουν και τα κενά που θα δημιουργηθούν για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, που «καίγονται» για να πλησιάσουν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και να βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου απέδωσε τη μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, σχετίζεται με τις φουρνιές εκπαιδευτικών που διορίστηκαν πριν 30 περίπου χρόνια. Δεύτερον, οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν όσες γυναίκες εκπαιδευτικοί μπορούσαν να το κάνουν ακόμη και με 25 χρόνια προϋπηρεσίας, εφόσον κάλυπταν τις προϋποθέσεις του νόμου. Τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει. Τρίτον, μολονότι πολλοί εκπαιδευτικοί θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον βρίσκονται κοντά στο όριο, γνωρίζουν ότι με τις περικοπές που γίνονται στις συντάξεις, κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση, εάν συνταξιοδοτηθούν. Οπότε, επιλέγουν να παραμείνουν στη δημόσια εκπαίδευση για λίγα χρόνια ακόμη.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι η μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων θα επηρεάσει και τους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού δεν θα δημιουργούνται εύκολα κενά.

Γύρω στους οκτώ με εννιά μήνες χρειάζεται ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός για να αρχίσει να πληρώνεται με τη σύνταξή του. Η καταβολή των χρημάτων από τα δύο επιπλέον Ταμεία που συμπληρώνουν το ποσό της σύνταξης, καθυστερεί ακόμη και ενάμιση χρόνο.

Σε κινητοποίηση τα Μουσικά Σχολεία

Παραμένει στο Μουσικό Σχολείο το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών μουσικών οργάνων, ενώ νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από δέκα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε βδομάδα στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, η οποία έχει ορίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, ως μέρα αφιερωμένη στη μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Έτσι, στις 12 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους) θα γίνει εκδήλωση με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και διαδήλωση προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τη συμμετοχή από τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το