Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχείς επί 33 χρόνια οι προσφυγές για το Κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου

Στη μήνυσή τους οι κάτοικοι επικαλούνται αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύεται η συνέχιση των ταφών, αλλά και η επέκταση του Κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου Ιωλκού

 

 

 

Νέα μήνυση κατοίκων της συνοικίας καθώς επιχειρείται η συνέχιση ταφών

 

 

 

 

 

Μήνυση κατά των ατόμων που φέρονται να έχουν προβεί σε ταφή, εκτός του χώρου του Κοιμητηρίου, κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία Βόλου κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού. Η αντίδραση των κατοίκων για τον επιχειρούμενο, όπως τονίζουν, ενταφιασμό στο Κοιμητήριο (όπου έχουν απαγορευτεί οι ταφές) συνεχίζεται με επιλογή και πάλι τη δικαστική οδό. Χθες το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής με την πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, κατέθεσαν νέα συμπληρωματική μήνυση κατά συγκεκριμένων ατόμων, που φέρονται – σύμφωνα με τη μήνυση των κατοίκων- να προέβησαν σε ταφή. Παράλληλα, όπως τονίζουν, βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή με σκοπό να αποτρέψουν αρκετές προσπάθειες που γίνονται για συνέχιση των ταφών. Στη μήνυσή τους οι κάτοικοι επικαλούνται αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύεται η συνέχιση των ταφών, αλλά και η επέκταση του Κοιμητηρίου. Οι κάτοικοι, όπως ανέφεραν, θα προχωρήσουν και στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Κάτοικοι της συνοικίας, τα σπίτια των οποίων εφάπτονται με το Κοιμητήριο, αντιδρούν επικαλούμενοι νόμους και αποφάσεις, αλλά και ακαταλληλότητα για πολεοδομικούς, αλλά κυρίως για λόγους δημόσιας υγείας.

Η ιστορία όμως του Κοιμητηρίου είναι μεγάλη. Χρονολογείται από το 1978, οπότε και άρχισαν οι ταφές. Όπως όλα τα περιφερειακά κοιμητήρια, έτσι και αυτό, λειτουργούσε χωρίς άδεια. Από τις αρχές του 1980 έως και τώρα η υπόθεση του κοιμητηρίου παραμένει σε εκκρεμότητα και κοντεύει να εξελιχθεί σε… Μεσανατολικό.

Για κάποια χρόνια, τα τέσσερα –  πέντε τελευταία, η υπόθεση φάνηκε να έχει «παγώσει», όμως πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε με ταφή- εκτός του χώρου του Κοιμητηρίου- που αναστάτωσε και πάλι κατοίκους του οικισμού.

Το Κοιμητήριο, όπως αναφέρεται, λειτουργούσε χωρίς άδεια. Υπουργική Απόφαση του 1978 (1210/78 με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 424/10/5/78) επέβαλε για τα λειτουργούντα χωρίς άδεια κοιμητήρια την έκδοση αδειών. Σύμφωνα με την απόφαση, οι Δήμοι -στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούσαν κοιμητήρια- έπρεπε να έχουν κάνει αίτηση στο Νομάρχη με όλα τα αποδεικτικά καταλληλότητας προκειμένου να εγκριθεί άδεια λειτουργίας. Αυτό όμως δεν έγινε για το συγκεκριμένο κοιμητήριο.

Το 1994 ο Δήμος προχωρεί στην αγορά οικοπέδου έκτασης 1270 τ.μ. Το 2004 το Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου αποφασίζει να προχωρήσει στην επέκταση του Κοιμητηρίου αξιοποιώντας στην ουσία το οικόπεδο που αγοράστηκε. Στην απόφαση επέκτασης του Κοιμητηρίου, οι κάτοικοι της περιοχής μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κ. Λεωνίδα Τζανή, προσφεύγουν στην επιτροπή του άρθρου 18, που ακυρώνει την απόφαση επέκτασης. Η επιτροπή απεφάνθη πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν σύμφωνη με το Νόμο.

Ακολουθεί η παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης στη Μητρόπολη Δημητριάδος για ανέγερση ναϊδρίου. Η Μητρόπολη έρχεται σε συμφωνία με το συνοικιακό συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου και συμφωνείται η παραχώρηση, το 2006. Η Μητρόπολη προβαίνει στην ανέγερση του ναϊδρίου, των Αγίων Αποστόλων όπως ονομάστηκε, και κατά την ανέγερση γίνεται περιτοίχιση του οικοπέδου. Κατασκευάζεται τοίχος ύψους δύο περίπου μέτρων. Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά των περιοίκων, η κατασκευή είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει αλλοίωση της ροής των νερών και να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα. Η εξώπορτα της περίφραξης έχει κλειδωθεί, ενώ γκρεμίστηκε ο ενδιάμεσος τοίχος, αφήνοντας υπόνοιες και εικασίες για το ενδεχόμενο επέκτασης του Κοιμητηρίου.

Στις 17 Μαΐου του 2011 επιχειρήθηκε νέα ταφή, που αναστάτωσε τους κατοίκους και τους έθεσε πάλι σε επαγρύπνηση και πλήρη ετοιμότητα.

Η πρόσφατη συνέλευση κατοίκων των συνοικιών που απαίτησαν τη συνέχιση των ταφών και η θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου Βόλου – δια του αντιδημάρχου κ. Καουνά – έχει προκαλέσει ένταση στους περιοίκους του Κοιμητηρίου, οι οποίοι επιμένουν πως «πρέπει να τηρηθούν οι Νόμοι και οι αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι το οικόπεδο των 1270 τ.μ. αποκτήθηκε επί Δημαρχίας του κ. Δημ. Πιτσιώρη με απαλλοτρίωση. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στη συνεδρίασή του στις 11/2/2004 είχε αναφέρει πως δεν συζητά επέκταση, καθώς υπάρχουν έγγραφα της Διεύθυνσης Υγείας, σύμφωνα με τα οποία δεν πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις. Στις 26/9/2002 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είχε καταγγείλει τη λειτουργία του νεκροταφείου. Το 2006 η Διεύθυνση Υγείας έκανε νέες αυτοψίες όπου διαπιστώνει πλήρη ακαταλληλότητα και ζητεί να μην προχωρήσουν οι ταφές. Τον Οκτώβριο του 2006, μετά από έντονες βροχοπτώσεις εκτάφονται οστά, παρασύρονται από τα νερά και φτάνουν μέχρι τα σπίτια κατοίκων. Μία μάλιστα κάτοικος, είχε δεχθεί στο σπίτι της «το μισό κοιμητήριο» και είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση στην Εισαγγελία του Βόλου. Η Διεύθυνση Υγείας διαπιστώνει με τελευταίο έγγραφο, στις 20/2/2009 την ακαταλληλότητα του Κοιμητηρίου.

Έκτοτε η συνοικία είχε ηρεμήσει. Αναστατώθηκε όμως με την ταφή που έγινε τον περασμένο Μάιο και τις προθέσεις του Δήμου Βόλου, όπως εκφράστηκαν στη πρόσφατη λαϊκή συνέλευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το