Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Μαγνησίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας και καταλήψεις

«Έξοδο» από τις κινητοποιήσεις αναζητούν όλες οι παρατάξεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπως καθαρά διαφάνηκε από τη χθεσινή συγκέντρωση στο Δημαρχείο. Οι κομματικοί, ωστόσο, διαγκωνισμοί είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν να δοθεί τέλος στις καταλήψεις και συνέχιση των κινητοποιήσεων με μορφές αγώνα, που δεν θα στοχοποιούν την κοινωνία.

Για άλλη μια φορά χθες η συγκέντρωση των εργαζομένων εξελίχθηκε με διαμάχες, διαπληκτισμούς και σοβαρές απειλές επεισοδίων.

Στη χθεσινή συνάντηση υπαλλήλων του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο Δημαρχείο Βόλου, η ΔΑΣ κατήγγειλε την ΠΟΕ-ΟΤΑ που επιχειρεί «έξοδο» από τις κινητοποιήσεις με την προκήρυξη απεργίας, ωστόσο η συγκεκριμένη παράταξη πρότεινε επιστροφή όλων στην εργασία τους από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα υπάρξει επανεξέταση των ζητημάτων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς ανάλογες προτάσεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ που περιελάμβαναν λήξη των καταλήψεων δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τη ΔΑΣ, η οποία κατηγορούσε ως «ξεπουλημένους» τους συνδικαλιστές.

Ο προβληματισμός στη χθεσινή συνάντηση ήταν έντονος για το κλείσιμο κρίσιμων υπηρεσιών και προτάθηκε να ανοίξουν μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες προσωπικού, ώστε να σταλούν στο υπουργείο λίστες με τα κενά των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να μην υπάρξουν διαθεσιμότητες, αλλά ανακατανομές προσωπικού. Το ερώτημα ωστόσο που τέθηκε από εργαζόμενους, είναι πώς θα δικαιολογηθεί στην κοινωνία το γεγονός ότι οι καταλήψεις λήγουν σε υπηρεσίες, ώστε να καλυφθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και την ίδια ώρα σκουπίδια πνίγουν τη Νέα Ιωνία, εφόσον θα συνεχίζεται η κατάληψη του αμαξοστασίου.

Έχασαν ένσημα από τους «αγώνες»

Έκκληση να σταματήσουν αδιέξοδες μορφές αγώνα που στοχοποιούν την κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους υπάλληλους, έγινε χθες από πολλούς εργαζόμενους. Ζητήθηκε να ανοίξουν κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς τα οφέλη από τις κοινωνικές παροχές, δεν απολαμβάνει το «κεφάλαιο», αλλά να  ανοίξουν και διοικητικές υπηρεσίες ώστε να υπάρξει υπακοή στο υπουργείο, για την αποστολή στοιχείων που αφορούν στα κενά των υπηρεσιών προκειμένου να μην υπάρξουν διαθεσιμότητες.

Όπως έγινε γνωστό με τις κινητοποιήσεις που αφορούσαν στην εφεδρεία, δύο καθαρίστριες που δεν έλαβαν στα χέρια τους τα ένσημά τους, αναγκάστηκαν να εξαγοράσουν εννέα μήνες.

«Εάν συνεχίσουμε να κρατάμε κλειστές τις δομές, κάποιοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους που βγαίνουν στη διαθεσιμότητα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Και ενώ τις προηγούμενες ημέρες η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ πρότεινε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, χθες που τα αδιέξοδα της ΔΑΣ-ΟΤΑ φάνηκαν καθαρά, με την πρόταση για επιστροφή στα γραφεία από την Παρασκευή μέχρι την Τετάρτη, η πλειοψηφία κράτησε πιο «σκληρή» στάση, παρότι κανένα μέλος της δεν μετέχει ενεργά στις καταλήψεις. Τα κτίρια του δήμου τελούν υπό «κατάληψη», με την τοποθέτηση ενός απλού πανό και απουσία εργαζομένων, ενώ το κεντρικό δημαρχείο έχει καταληφθεί από …τρία άτομα της ΔΑΣ.

Χθες είχε ανακοινωθεί συνέλευση εργαζομένων αλλά επειδή για πολλοστή φορά δεν υπήρξε απαρτία και επισημάνθηκε το παράνομο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εξελίχθηκε σε συγκέντρωση και στη συνέχεια σε ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ εκπροσώπων της ΔΑΣ-ΟΤΑ και συνδικαλιστών της πλειοψηφίας καθώς ανοιχτά κατηγορήθηκε η εκπρόσωπός της ΔΑΣ Εύη Καρυδάκη για μόνιμες συναλλαγές με όλες τις δημοτικές αρχές, ώστε να εξασφαλίζει προσωπικά οφέλη. Την κατηγόρησε τόσο η Θάλεια Στάχτου, όσο και ο Α. Τσουρμπατζής.

Εργαζόμενοι από τις δημοτικές ενότητες επισήμαναν ότι δεν μετέχουν σε καταλήψεις, καθώς όλοι οι υπάλληλοι εργάζονται κανονικά.

Κλιμάκωση

Χθες, στο ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας και καταλήψεις. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει αποχή από τα καθήκοντα και για «έκτακτα περιστατικά» θα λειτουργήσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Προσωπικού.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανοίξει το Γραφείο Προσωπικού για να ικανοποιηθούν θέματα συντάξεων αναπήρων. Με την παρουσία μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου θα ανοίξουν το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο για έκτακτες ανάγκες.

Τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Σίτιση στο σπίτι» θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης σήμερα Τετάρτη και αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσει από τις 11π.μ. έως το τέλος του ωραρίου η Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να προετοιμάσει θέματα για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα προετοιμάζεται και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί το πρωί στάση εργασίας και κατάληψη και μετά το τέλος της στάσης θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του Συλλόγου για να λάβει σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, αποφασίστηκε, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και κατάληψη στο πρώην Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, καθώς και πορεία στους δρόμους, όπου τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα πάντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το