Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζεται η συγκέντρωση αποδείξεων για την Εφορία

Φορολογική ημερίδα διοργάνωσε χθες το ΟΕΕ Θεσσαλίας στο Βόλο
Φορολογική ημερίδα διοργάνωσε χθες το ΟΕΕ Θεσσαλίας στο Βόλο

Υπέρ ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής πόσο φόρο θα πληρώσει και να μην αλλάζει αυτός κάθε φορά, τάχθηκαν χθες από το Βόλο τα μέλη του προεδρείου του περιφερειακού παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ), στο περιθώριο ενημερωτικής ημερίδας για το νέο φορολογικό νόμο 4110.

Όπως τονίστηκε σχετικά, «ο νέος νόμος δεν είναι μακράς πνοής, δεν δημιουργεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αλλά είναι καθαρά εισπρακτικός».

Με το νέο νόμο, με τον οποίο θα γίνει η φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν φέτος (φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2014), κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται με διαφορετική κλίμακα, με τα βάρη να πέφτουν κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Θεσσαλίας κ. Σπ. Βαλιώτης, ο νέος νόμος προβλέπει τα εξής για κάθε κατηγορίας εισοδήματος:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι:

-Το αφορολόγητο όριο των 5.000 καταργείται και αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ, που βαίνει μειούμενη, όσο αυξάνεται το εισόδημα. Μέχρι τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

– Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

– Από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%,

– από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%,

– άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.

-Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα, που ισχύουν σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά και αντικαθίσταται από επιδόματα.

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ υποχρεούνται να καλύψουν το 25% του ετησίου εισοδήματος με αποδείξεις. Όσοι έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.

Όσοι δεν συγκεντρώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις, έχουν ποινή με συντελεστή 22% επί της διαφοράς (των αποδείξεων που συγκέντρωσαν και αυτών που απαιτούνται). Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Τα τεκμήρια διατηρούνται ως έχουν τόσο για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα όσο και τα σκάφη, τις πισίνες κ.λπ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους, με συντελεστές που διαμορφώνονται ως εξής:

-26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.

-33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών μειώνεται κατά 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα.

Σημειώνεται ότι με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο νόμο:

«Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

– Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές».

Φορολόγηση της υπεραξίας από ακίνητα:

Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου από την 1-10-2013 και μετά εφόσον προκύψει υπεραξία, αυτή θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Στο νόμο αναφέρεται ότι στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ πώλησης και της τιμής κτήσης. Η διαφορά αυτή θα φορολογείται με την εφαρμογή των παρακάτω συντελεστών παλαιότητας:

• 0,90 για διακράτηση από 1 έως 5 έτη.

• 0,80 για διακράτηση από 5 έως 10 έτη.

• 0,75 για διακράτηση από 10 έως 15 έτη.

• 0,70 για διακράτηση 15 έως 20 έτη.

• 0,65 για διακράτηση 20 έως 25 έτη.

• 0,60 για διακράτηση 25 ετών.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται και σε περιπτώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής. Εξαιρείται του φόρου το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ, εφόσον το ακίνητο έχει διακρατηθεί μέχρι 5 έτη.

Σχετικά με τα εισοδήματα από ενοίκια αυτά θα φορολογηθούν με ανώτατο συντελεστή 33%. Ειδικότερα θα φορολογούνται ως εξής:

• 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ.

• 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρ. Παύλου, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕ Θεσσαλίας κ. Αιμ. Νταγιάννης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το