Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζεται η καιρική αστάθεια

Η αστάθεια δεν είναι μόνον πολιτική, λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό που επικρατεί το φετινό Μάιο


Η αστάθεια δεν είναι μόνον πολιτική, λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό που επικρατεί το φετινό Μάιο. Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν κατά περιόδους και το επόμενο τριήμερο, μέχρι τη Δευτέρα, κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σήμερα και το Σαββατοκύριακο, θα κυμανθεί ωστόσο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Συνεχίζεται ο νεφελώδης καιρός στη Μαγνησία κατά διαστήματα και το επόμενο τριήμερο, παρ’ ότι βγαίνει ο Μάιος, ενώ η θερμοκρασία αν και θ’ ανέβει, δεν θα ξεπεράσει τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Πάντως, χθες το θερμόμετρο έπεσε πολύ χαμηλά και στα ορεινά του Πηλίου κυμάνθηκε σε μονοψήφια νούμερα.

Και χθες έπεσε πολλή βροχή στο Βόλο, όπου ήδη τον τρέχοντα μήνα το ύψος βροχής έχει φθάσει τα 82 χιλιοστά, ύψος ρεκόρ. Περισσότερη βροχή είχε πέσει στην πόλη το Μάιο του 1998 (112,7 χιλιοστά), αλλά και το Μάίο του 1982 (170 χιλιοστά).

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ύψους βροχής στο Βόλο είναι για το Μάϊο τα 32 χιλιοστά.

Χθες η μέγιστη θερμοκρασία στο Βόλο ήταν 18,9 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 15,8. Σήμερα αναμένονται πάλι νεφώσεις, ωστόσο η πιθανότητα βροχής είναι πολύ μικρή. Το θερμόμετρο θα δείξει στη Μαγνησία από 11 μέχρι 25 βαθμούς και στο Βόλο από 15 μέχρι 25.

Αύριο θα επικρατήσουν πάλι νεφώσεις, θα υπάρχουν ωστόσο και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τις θερμές ώρες της ημέρας ωστόσο οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα της Παρασκευής.

Πιθανή πρόσκαιρη βροχή αναμένεται και την Κυριακή τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της Μαγνησίας, ενώ η θερμοκρασία παραμένει αμετάβλητη. Ίδιος καιρός και τη Δευτέρα, οπότε πάλι δεν αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών βροχών.

Η γενική εικόνα του καιρού φαίνεται να παραμένει ανάλογη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και τα φαινόμενα θα είναι λιγότερο έντονα.

Δροσερό καλοκαίρι

Νέα στοιχεία για τον καιρό που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι, έδωσε χθες ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης.

Ο κ. Τακούδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος ο καιρός θα είναι καλός, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ζέστες, όχι πάντως με θερμοκρασίες πάνω από τα επίπεδα του καύσωνα (36-37 βαθμοί Κελσίου), περιμένει ο κ. Τακούδης για το διάστημα από 20 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου. Χαρακτηρίζει δε το φετινό καλοκαίρι δροσερό.

Πάντως για τον καιρό που θα επικρατήσει τέλη Ιουλίου και Αύγουστο, ακόμη δεν έχουν γίνει προγνώσεις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΑΕΕ) η λεκάνη της Μεσογείου και η ανατολική Σκανδιναβία θα πληγούν περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη που θα συνταράξει την Ευρώπη.

«Η σημαντικότερη υπερθέρμανση αναμένεται στην ανατολική Σκανδιναβία, τη νότια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνεται στα σχόλια που συνοδεύουν τους χάρτες τους, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΕΕ.

Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μεταξύ 2021-2050 σε σχέση με τη θερμοκρασία που επικρατούσε στην ήπειρο μεταξύ 1960-90. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΑΕΕ στη Σκανδιναβία η μέση θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά 6 βαθμούς μέχρι το 2071.
Η άνοδος κατά 1,5 βαθμό μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, όμως «κρύβει δυνητικά ακραία φαινόμενα», τονίζει η ΑΕΕ που διαπιστώνει «μεγάλες διαφορές» στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και του χειμώνα. Η μεγαλύτερη άνοδος της θερινής θερμοκρασίας θα παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Οι βροχοπτώσεις ενδέχεται επίσης να αυξηθούν κατά 15% στη βόρεια Ευρώπη και να μειωθούν κατά 15% στη νότια μεταξύ 2021-50.

«Οι χάρτες δείχνουν ότι πολλές χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους στην κλιματική αλλαγή και να αντεπεξέλθουν με λιγότερο νερό ή με βροχές σε άλλες περιόδους του έτους», προειδοποιεί η μελέτη που προβλέπει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα της Μεσογείου. «Η γεωργία είναι ιδιαίτερα εντατική σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, όπου το 80% της κατανάλωσης νερού πηγαίνει στις καλλιέργειες», σημειώνεται στη μελέτη.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να γίνει λιγότερο δραματικό εάν μειώνονταν γρήγορα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «αντικαθιστώντας για παράδειγμα την ενέργεια από ορυκτές πηγές με τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές», θυμίζει η ΑΕΕ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το