Photo Gallery, Κόσμος

Συνεργούς του Μπρέιβικ αναζητούν οι Αρχές

Λεζάντα: O Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ αναχωρεί από το δικαστήριο στο Όσλο  

 

Ο Νορβηγός τρομοκράτης μίλησε για ομάδες συνεργατών και κρατείται στην απομόνωση

 


 

 

Ο στόχος του ήταν να στείλει ισχυρό μήνυμα· να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ, να πλήξει το Εργατικό Κόμμα που απογοήτευσε και πρόδωσε τη χώρα… Αυτά υποστήριξε στην κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στο Όσλο ο 32χρονος Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων που σόκαραν και προβλημάτισαν τη Νορβηγία και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Παραδέχθηκε τις πράξεις του, αλλά δεν δήλωσε ποινικά ένοχος, ισχυριζόμενος επίσης -κόντρα στις αρχικές του καταθέσεις- ότι συνεργάστηκε με άλλους δύο «πυρήνες». Η αστυνομία ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλείσει την εμπλοκή συνεργών.

Παράλληλα, η Αστυνομία διόρθωσε τον αριθμό των νεκρών από τα δύο περιστατικά σε 76 (οι 8 από τους οποίους στο Όσλο), έναντι του αρχικού 93, δίνοντας ως εξήγηση για τον αρχικό απολογισμό τις αντικειμενικές δυσκολίες στη συγκέντρωση των στοιχείων στην Ουτόγια.

Ο δικαστής διέταξε την προσωρινή κράτηση του 32χρονου Μπρέιβικ για διάστημα οκτώ εβδομάδων έως τη διεξαγωγή της δίκης, βάσει σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας ώστε να προετοιμαστεί το κατηγορητήριο για τη βομβιστική επίθεση που μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τη δολοφονική μανία στο νησί Ουτόγια.

Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ο 32χρονος θα κρατηθεί σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης -απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις, να λαμβάνει επιστολές και να διαβάζει εφημερίδες. Μπορεί να έχει επικοινωνία μόνο με το δικηγόρο του. Η προσωρινή κράτηση μπορεί να παραταθεί εφόσον ζητηθεί από την Εισαγγελία -ενδέχεται να χρειαστεί έως και ένας χρόνος μέχρι τη δίκη.

Η ακροαματική διαδικασία -διάρκειας περίπου μισής ώρας- στο δικαστήριο της νορβηγικής πρωτεύουσας διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να μην δοθεί στον δράστη βήμα να εκθέσει δημόσια τις ακραίες, ρατσιστικές απόψεις του.

Σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δικαστής Κιμ Χέγκερ δήλωσε ότι ο κρατούμενος ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι συνεργάστηκε με άλλους δύο «πυρήνες», γεγονός που απαιτεί διερεύνηση.

«Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι «υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας» ήταν η συγκεκριμένη δήλωση του δικαστή.

Αξιωματούχοι του δικαστηρίου αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο σχετικά με τον ισχυρισμό του δράστη, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές του καταθέσεις κατά τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε μόνος.

Ως προς τα κίνητρα των επιθέσεων-σοκ, ο δικαστής Κιμ Χέγκερ δήλωσε πως ο δράστης είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ενήργησε με στόχο να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ, να μην καταληφθεί η Ευρώπη από μουσουλμάνους.

Δήλωσε ότι το κυβερνών Εργατικό Κόμμα απογοήτευσε και πρόδωσε τη Νορβηγία και ευθύνεται για «μαζικές εισαγωγές μουσουλμάνων». Υποστήριξε ότι ο ίδιος ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, και όχι να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Τηλεοπτικά συνεργεία και πολίτες είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το δρόμο έξω από το δικαστήριο στο κέντρο του Όσλο, όπου οι σημαίες κυματίζουν από την Παρασκευή μεσίστιες.

«Όλοι εδώ τον θέλουμε νεκρό» φώναζε νωρίτερα ένας από τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον 32χρονο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στο δικαστήριο του Όσλο.

Ορισμένοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο σταμάτησαν το αυτοκίνητο, το οποίο θεωρούσαν ότι μετέφερε τον Μπρέιβικ, φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το καπό. Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ φαίνεται πως καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου περιβαλλόμενος από αξιωματικούς της αστυνομίας.

«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που φέρεται ότι μετέφερε τον δράστη.

 

Ενός λεπτού σιγή

Στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός, η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και χιλιάδες άνθρωποι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρωτοφανών επιθέσεων.

Από το Χρηματιστήριο του Όσλο ως τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ολόκληρη η χώρα σταμάτησε κάθε δραστηριότητα για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το