Τοπικά

Συνεργασία Δήμου Ρήγα Φεραίου και Ειδικής Υπηρεσίας Πολιτισμού

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα πολιτισμού και αρχαιολογίας είχε χθες η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτη Νταή
Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα πολιτισμού και αρχαιολογίας είχε χθες η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτη Νταή

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα πολιτισμού και αρχαιολογίας στην ευρύτερη περιοχή, είχε χθες η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτη Νταή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου, ενώ το «παρών» έδωσε η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, το στέλεχος της ΙΓ’ Εφορείας κ. Αραχωβίτου και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Μπατζιάκας, Θ. Χρισταντώνης, Χ. Σεσκλιώτης, Β. Νικολάου.

Η έλευση του κ. Νταή στη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ δικαιούχος της όλης δράσης είναι η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «Εν δράσει».

Η δήμαρχος κ. Λαΐτσου ενημέρωσε τον κ. Νταή για όλα τα αρχαιολογικά έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως για την ανασύσταση της Υπέρειας Κρήνης, την έναρξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο Φερών, ενώ εστίασε και σε άλλα κρίσιμης σημασίας για την περιοχή πολιτιστικά ζητήματα, όπως είναι η ανέγερση του Μουσείου του Ρήγα στο Βελεστίνο, η ανακατασκευή του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων και η ανάπλαση της πλατείας του Ρολογιού που θα συνδυαστεί και με άλλες χρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για το Μουσείο του Ρήγα και τον πύργο του Ρολογιού αναφέρθηκαν τρόποι ευρύτερης αξιοποίησής τους, αλλά και ενίσχυσης με εξοπλισμό.

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα του κόμβου του Βελεστίνου και των εργασιών που πρέπει να γίνουν άμεσα εκεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Για την Υπέρεια Κρήνη και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ο κ. Νταής τόνισε πως θα συμβάλλει στην αξιοποίηση της υπάρχουσας μελέτης από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Μεταξύ των δύο πλευρών εκφράστηκε η διάθεση για συνεργασία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοικτές.

Πρόσληψη δέκα ατόμων

Δέκα άτομα με επτάμηνη σύμβαση εργασίας απασχολούνται στις εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φερών στη θέση «Καστράκι». Η πρόσληψη έγινε μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τον πολιτισμό, με δικαιούχο την «Εν Δράσει» και σε συνεργασία με τη ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε στο χαιρετισμό της πως «για το Δήμο Ρήγα Φεραίου η υλοποίηση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας αποτελεί ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς για τα αρχαιολογικά και πολιτισμικά δρώμενα στον τόπο μας.

Και αυτό γιατί η όλη δράση θα επικεντρωθεί, εκτός από τους ήδη επισκέψιμους χώρους που συνθέτουν το λεγόμενο αρχαιολογικό πάρκο Φερών, και στο αρχαίο θέατρο Φερών το οποίο όλες οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι βρίσκεται στη θέση «Καστράκι».

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετοί άνθρωποι θα εργαστούν για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου που ολοκληρώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το