Photo Gallery, Τοπικά

Συνεργασία Δήμου Βόλου – ΕΚΒ

Από τη συνάντηση του δημάρχου με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου

Για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων και την ανάπτυξη


Την παραχώρηση της πλαζ Αλυκών ζητεί ο δήμαρχος

Τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα, η έλλειψη αναπτυξιακών επενδύσεων και τα μεγάλα έργα της περιοχής που παραμένουν στάσιμα, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη με τον Πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Παρουσιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των συνεπειών από την οικονομική κρίση, οι εκπρόσωποι του ΕΚΒ υποστήριξαν ότι ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια οικονομικώς φθίνουσα επαρχιακή πόλη, η οποία χρειάζεται άμεσες και ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές και οικονομικά κίνητρα ώστε να βγει από την κρίση. Στο σημείο αυτό, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να παρέμβει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, για τη λήψη μέτρων που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την περιοχή.

«Είναι αυτονόητο ότι στη δύσκολη εποχή που περνούμε όλοι, απαιτείται αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Σ’ αυτή την προσπάθεια ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου έχει δεσπόζουσα σημασία κι εμείς, ως δημοτική αρχή Βόλου, δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαστούμε σε όλα τα θέματα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», απάντησε ο κ. Σκοτινιώτης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα απασχόλησης για όλες τις περιφέρειες της χώρας, προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ, που πρόσφατα ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις στους κλάδους που αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως το μέταλλο και η οικοδομή στο Βόλο. Υπενθύμισε ότι τοπικά είχε εκδηλωθεί για το θέμα αυτό πρωτοβουλία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, το οποίο είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και να συνεχίσει η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και τους άλλους αρμόδιους φορείς, με στόχο να μη «σκορπιστούν» οι πόροι και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου σχετικά με τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την προώθηση έργων μείζονος αναπτυξιακής σημασίας, φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την προσπάθεια χρηματοδότησης της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας από το πρόγραμμα «Jessica», η οποία προωθείται από κοινού με τη δημοτική αρχή Λάρισας. «Στόχος είναι, με άξονα το τρένο, να αναπτυχθούν αναπτυξιακές δράσεις στο δίπολο Βόλου – Λάρισας που θα ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου και πρόσθεσε ότι το έργο αυτό συνδέεται και με την ανάπτυξη του λιμανιού.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με την Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την αξιοποίηση του οικοπέδου της πρώην «Βαμβακουργίας» και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, σε συνεννόηση με τον ΟΕΚ, να εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο κατεδάφισης του ακινήτου και ανάπλασης του χώρου.

Για τον Περιφερειακό, ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αξίωση να υλοποιηθούν οι τελευταίες δεσμεύσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δημοπρατηθεί τόσο η έξοδος του δρόμου στην παραλιακή οδό Βόλου – Αγριάς, όσο και η εργολαβία «σκούπα».

Τέλος, ο δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την τακτοποίηση των οικονομικών του νέου Δήμου, με κύριο μέλημά της την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού που φθάνει τα 2000 άτομα.

Ζητεί παραχώρηση

της πλαζ Αλυκών

Στο αίτημα για δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Βόλου της κυριότητας της Πλαζ Αλυκών, επανέρχεται ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο.

Ο δήμαρχος, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης παρουσίασε τις θέσεις της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της Πλαζ, οι οποίες έτυχαν απόλυτα θετικής ανταπόκρισης, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε για την κατά κυριότητα παραχώρηση της έκτασης αυτής απαιτείται η απόφαση του κ. Γερουλάνου.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη και επειδή ο χρόνος πιέζει, αφού το καλοκαίρι πλέον πλησιάζει και χρειάζονται άμεσα επεμβάσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί η εν λόγω ακτή, ο κ. Σκοτινιώτης με την επιστολή του στον κ. Γερουλάνο, θέτει υπόψη του όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν απολύτως το αίτημά για κατά κυριότητα παραχώρηση του ακινήτου, σημειώνοντας ότι: «Η Πλαζ Αλυκών είναι μια λαϊκή πλαζ, μέσα στην πόλη του Βόλου, που ανέκαθεν συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό λουομένων και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, αφού η πρόσβαση σ’ αυτή είναι ιδιαίτερα ευχερής και χωρίς κόστος. Η Πλαζ Αλυκών, με λίγα λόγια, αποτελεί εδώ και δεκαετίες την αγαπημένη ακτή των Βολιωτών, πολλώ μάλλον την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου η απόδραση σε πιο απομακρυσμένες ακτές καθίσταται πολύ δυσχερής και, για πολλούς, απαγορευτική.

Με την αριθμ. 57/10.2.2004 απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΑ Α.Ε, παραχωρήθηκε δωρεάν το ακίνητο «ΑΚΤΗ ΒΟΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» κατά διοίκηση και διαχείριση στο Δήμο Βόλου, για αόριστο χρονικό διάστημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με ομόφωνη απόφασή του (αριθμ. 99/2004), αποδέχθηκε την παραχώρηση και τους βασικούς όρους της, όπως αυτοί προκύπτουν και από το Ν. 2636/989.

Παραδόξως όμως, με νεότερη απόφαση του Δ.Σ της ΕΤΑ Α.Ε. ανακλήθηκε η ανωτέρω απόφαση παραχώρησης. Έτσι, μετά τη λήξη, στις 15.5.2007, της σύμβασης μεταξύ ΕΟΤ και Δήμου Βόλου, με την οποία είχε παραχωρηθεί στο Δήμο για 20 έτη η χρήση της εν λόγω έκτασης, η τακτική που ακολουθείται είναι να παρατείνεται κάθε χρόνο η σύμβαση παραχώρησης. Η τελευταία παραχώρηση έληξε στις 31.10.2010. Γίνεται φανερό ότι η διαχείριση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται εξαιρετικά δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Η πλαζ έχει ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των λουομένων και στην επιδίωξή μας ο Βόλος να γίνει τουριστικός προορισμός.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι ο Δήμος Βόλου είναι ο κατεξοχήν φορέας που έχει άμεσο ενδιαφέρον και μπορεί να αξιοποιήσει μια ακτή που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η έκταση αυτή θα πρέπει να παραχωρηθεί κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Βόλου, ώστε να μπορέσει πλέον να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα τη ριζική αναβάθμιση και αποτελεσματική αξιοποίησή της σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού. Επισημαίνουμε ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα περιλάβει και δημοτική έκταση εμβαδού 4.768 τ.μ. που βρίσκεται στον ίδιο χώρο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το