Τοπικά

Συνέδριο για την απασχόληση στο Βόλο

 Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Απριλίου με θέμα «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση»
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Απριλίου με θέμα «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση»

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, διοργανώνει Περιφερειακό Συνέδριο στο Βόλο στις 19 και 20 Απριλίου με θέμα: «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση». Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, αλλά και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 18:30 στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτικό σεμινάριο για τον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ με θέμα: «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και εργαλεία». Σκοπός του σεμιναρίου είναι, αφενός η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ της Θεσσαλίας με μία σειρά από επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αφετέρου η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συμμετάσχει ως ομιλητής το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Χρυσόγελος. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από τον εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο θα συντονίσει ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λύκειο Αλμυρού με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους.

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 20 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» και θα περιλαμβάνει συνάντηση κλιμακίου μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εκπρόσωπους τοπικών φορέων, επιμελητήρια, επιχειρήσεις, ενώσεις πολιτών και τα ΜΜΕ. Βασικός στόχος της πολύ σημαντικής αυτής ημερίδας, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στα θέματα της απασχόλησης στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Χρυσόγελος (Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και διέξοδος από την κρίση» και Θεόδωρος Σκυλακάκης/ μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), με θέμα «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσουν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο αντιδήμαρχος Βόλου Δημήτρης Δερβένης.

Οι κύριοι θεματικοί άξονες της συζήτησης θα είναι η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Διά Βίου Μάθηση, ο προσδιορισμός τοπικών πλεονεκτημάτων και σωστή διαχείριση και ανάπτυξή τους και η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννάει η μακροχρόνια ανεργία. Για τα παραπάνω θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπρόσωπους φορέων. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

«Αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», Απόστολος Παπαδούλης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

«Η εφαρμογή της Δια βίου Μάθησης, γέφυρα στην απασχόληση», Φίλιππος Λέντζας, πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

«Προσδιορισμός τοπικών πλεονεκτημάτων και σωστή διαχείριση και ανάπτυξή τους», Γιώργος Πετράκος, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

«Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννάει η μακροχρόνια ανεργία, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης και οικονομικού αποκλεισμού», Όλγα Τσιούρβα, προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Επίσης, εφόσον κάποιος φορέας επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει γραπτή πρόταση με σύντομο κείμενο που να μην ξεπερνά τις 200 λέξεις, γύρω από τις θέσεις του στο καίριο αυτό θέμα.

Υπεύθυνοι οργάνωσης και επιστημονικής υποστήριξης στο Δήμο Βόλου: Τμήμα Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων και Τμήμα Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Σάββατο 20 Απριλίου, και ώρα 17:00 – 19:00 στην ειδική τέντα που θα έχει στηθεί στην παραλία του Βόλου (μπροστά από το συγκρότημα Παπαστράτου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ευρωβουλευτών με νέους, προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων «Νεολαία σε Κίνηση /Youth on the move», που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Δήμος Βόλου. Πρόκειται για ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων για την εκπαίδευση και την απασχόληση, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»  (σχετικές πληροφορίες http://ec.europa.eu/youthonthemove). Οι εκδηλώσεις αυτές «Νεολαία σε Κίνηση» πραγματοποιούνται για 3η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα και γίνονται με έναν ευφάνταστο πρωτοποριακό τρόπο και με τη χρησιμοποίηση μίας τέντας μέσα στην οποία θα υπάρχουν περίπτερα εθνικών και τοπικών φορέων που προωθούν αντίστοιχες δράσεις. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν με περίπτερο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το υπουργείο Παιδείας – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (ΕΠΕΜΒ), Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Ινστιτούτο Νεολαίας, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), το υπουργείο Εργασίας (ΕΚΤ- ΕΥΕ, ΕΥΣΕΚΤ), το Δίκτυο ΕURES, ο Δήμος Βόλου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα & Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα. Στο προηγούμενο διάστημα 2011-12 οι εκδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, τα Ιωάννινα – Πλατεία Πύρρου, την Πάτρα – Πλατεία Γεωργίου κ.λπ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το