Photo Gallery, Τοπικά

Συνέδριο ανασυγκρότησης και ανάκαμψης

Προκαλούνται με αφορμή την προσυνεδριακή διαδικασία στο κόμμα
Προκαλούνται με αφορμή την προσυνεδριακή διαδικασία στο κόμμα

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο συντακτικό του συνέδριο, που ανοίγει τις πύλες του αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή των 120 πλέον μελών της νέας Κεντρικής του Επιτροπής, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Τις προσδοκίες τους από το συνέδριο, τους προβληματισμούς τους αλλά και την αισιοδοξία τους ότι θα αποτελέσει την εκκίνηση της πορείας ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του Κινήματος καταθέτουν στη «Θ» ο πρώην βουλευτής κ. Κ. Καρτάλης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φώτης, καθώς και το μέλος της τοπικής νεολαίας που εκλέχτηκε για να συμμετάσχει στο συνέδριο κ. Δημ. Τσιμπανάκος.

Ο πρώην βουλευτής κ. Κώστας Καρτάλης χαρακτηρίζει «κρίσιμο σταυροδρόμι» το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στους στόχους και τις προσδοκίες από αυτό μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την εκκίνηση της πορείας ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του Κινήματος. Σε αυτή την πορεία το ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχασε την επαφή τα τελευταία έτη ή και με ομάδες που «δημιούργησε» για να υπάρχει το ίδιο. Θα ήταν αδύνατο να μιλήσει με τις πρώτες χωρίς να διαμορφώσει τη νέα του ταυτότητα. Θα ήταν επίσης λάθος να επιχειρήσει να συμβιβασθεί (ξανά) με τις δεύτερες.

1. Υποστηρίζω την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, δηλαδή ένας κοινά συμφωνημένος κορμός κεντροαριστερής πολιτικής πάνω στον οποίο θα αρθρώνονται και τάσεις και ιδεολογικές εξειδικεύσεις. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, αν δηλαδή η συμφωνία για τον κορμό δεν επιτευχθεί, ο χωρισμός θα είναι εντιμότερος της συμβατικής συμβίωσης.

2. Θεωρώ αυτονόητο να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής μας ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, ιδίως αυτή την εποχή που η Ευρώπη αναταράσσεται από την οικονομική κρίση και από το «κάζο» της πολιτικής στην Ιταλία. Όποιοι θεωρούν ότι η χώρα θα γνωρίσει καλύτερες ημέρες φλερτάροντας με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίζουν με το μέλλον της χώρας.

3. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηρίξει ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί τον πλούτο που παράγει η ιδιωτική οικονομία, αλλά δίπλα θέτει ένα ισχυρό κράτος που ελέγχει με κανόνες τη λειτουργία των αγορών και φροντίζει για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την παραγωγή των δημόσιων αγαθών, για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για την εγκατάλειψη της πρακτικής της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων. Σε αυτό το μοντέλο, κεντροβαρικό ρόλο πρέπει να έχουν η γενναία αναθεσμοποίηση του κράτους, αλλά και η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, ώστε οι νέοι να έχουν, όσο γίνεται περισσότερο, ισότιμες ευκαιρίες.

4. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και, αν συναντήσουμε φοβικούς ή αμήχανους συνομιλητές, να επιμείνουμε. Χρειάζεται επίσης να στηρίξουμε τη χώρα μέσα από την κυβέρνηση συνεργασίας, φροντίζοντας όμως να μην παραδοθούμε σε συντηρητικές επιλογές της (που πολλαπλασιάζονται) ή να συμφωνήσουμε σε νέα μέτρα και θυσίες. Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο συμμετοχής μας, το τρέχον είναι επαρκές, ενώ ο κυβερνητισμός που κατατρέχει πολλά στελέχη του κόμματος, στο όνομα των προσωπικών τους φιλοδοξιών, ενοχλεί.

Την προσεχή Κυριακή πρέπει να κερδίσει η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, αντί δηλαδή των μοιρασιών και των λαϊκισμών που κούρασαν αλλά και απομάκρυναν υγιείς δυνάμεις. Εντέλει το διακύβευμα της Κυριακής μπορεί να είναι αν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που μιλούν πολιτικά και για τη χώρα ή αυτές που επιβιώνουν μικροκομματικά και για τα συμφέροντά τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κ. Γ. Φώτης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων την προηγούμενη Κυριακή και παράλληλα υποστηρίζει πως «ο κόσμος απαιτεί να οικοδομήσει το Κίνημα μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με όσους πιστεύουν στις αξίες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, της μεγάλης κεντροαριστεράς».

Στη δήλωσή του κ. Φώτης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η συμμετοχή του κόσμου της Δημοκρατικής Παράταξης της περασμένης Κυριακής στις εκλογές, για την ανάδειξη των σύνεδρων που θα συμμετάσχουν στο 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε κάθε πολιτική και οργανωμένη προσδοκία. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενη ανάλογη διαδικασία, ακόμη και σε εποχές που τα μεγέθη του Κινήματος ήταν τελείως διαφορετικά.

Κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι το κόμμα, παρά τις μεγάλες απώλειές του, έχει διατηρήσει σημαντικό αριθμό μελών και εξακολουθεί να είναι το πιο μαζικό κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν χρειάζεται νομίζω να θυμίσω τη συμμετοχή πριν μερικούς μήνες στις διαδικασίες άλλου κόμματος με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που φιλοδοξεί να αλώσει «εξ εφόδου» τον ίδιο χώρο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Η βάση του ΠΑΣΟΚ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε για τη σωτηρία της χώρας.

Δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί μια καινούρια μεγάλη παράταξη που θα αφήσει πίσω του κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια. Σάρωσε τη μιζέρια και τα κατάλοιπα των μηχανιστικών αντιλήψεως του παρελθόντος.

Απαιτεί το ΠΑΣΟΚ να βγει από το Συντακτικό του συνέδριο ξανά ισχυρό και ριζικά ανανεωμένο. Να οικοδομήσει μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με όσους πιστεύουν στις αξίες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Κατανοεί απολύτως ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά μια εσωκομματική υπόθεση. Αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που αγωνίζεται να σταθεί όρθια. Γιατί ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι υπάρχει εγγυητής των εξελίξεων. Γιατί το κίνημά μας ταυτίζεται με τη χώρα και ακολουθεί την πορεία της.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν μας ακούει, μας καταλογίζει ευθύνες, ίσως λίγο μεγαλύτερες από ό,τι μας αναλογούν.

Η Κυριακή που μας πέρασε έδειξε ότι ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης, έγινε το πρώτο βήμα για να ξανασυναντηθούμε με τους ανθρώπους που μας γύρισαν την πλάτη, που αναζήτησαν αλλά δεν βρήκαν αλλού απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Είμαστε σίγουροι ότι στις επόμενες μέρες του συνεδρίου θα μπουν οι βάσεις για να γίνουν και τα επόμενα πολλά βήματα που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σύστημα και το οποίο έχει υποχρέωση να το καλύψει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Το μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένος από τη Μαγνησία για το συντακτικό συνέδριο του Κινήματος στην Αθήνα κ. Δημ. Τσιμπανάκος, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το 35% των εκλεγμένων συνέδρων από το Δήμο Βόλου είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών και προσθέτει πως «ζητούμενο των νέων είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που ξεπερνά το 50% στη χώρα μας». Καταθέτοντας την άποψή του στη «Θ» για τις προσδοκίες που φέρνει στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ το επικείμενο Συνέδριο, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Με ικανοποίηση είδαμε νέους ανθρώπους να δηλώνουν υποψηφιότητα για το συνέδριο του κινήματος που θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Παρασκευή στην Αθήνα και ακόμα πιο ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός πως το 35% των εκλεγμένων συνέδρων από το Δήμο Βόλου είναι κάτω των 30 ετών καθώς υπερψηφίστηκαν από τον κόσμο που ανέλπιστα για πολλούς, συμμετείχε μαζικά στις διαδικασίες της περασμένης Κυριακής.

Το ζητούμενο για μας είναι να ζητήσουμε με τις τοποθετήσεις μας, τα κείμενά μας και με τη βοήθεια και άλλων νεολαίων από όλη την Ελλάδα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής ανεργίας των νέων, που σήμερα ξεπερνά το 50%. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι περικοπές μισθών, η αύξηση της φορολογίας η συνεχής εξαγγελία μεταρρυθμίσεων, που ποτέ σχεδόν δεν υλοποιούνται, οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση που και ο πρωτοετής φοιτητής ενός Οικονομικού Πανεπιστήμιου γνωρίζει ότι οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Πρέπει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον όρο ανάπτυξη που συνεχώς επικαλούνται, πώς αυτή θα χρηματοδοτηθεί σε μακροχρόνια βάση, πώς θα συνδεθεί με το νέο παραγωγικό μοντέλο που ως χώρα θέλουμε να έχουμε και πώς τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης, όταν έρθει θα «επανατοποθετηθούν» στην κοινωνία.

Σημαντικό για μας είναι και το αίσθημα δικαιοσύνης που δεν νιώθει σήμερα η κοινωνία. Οφείλει η πολιτεία, εφόσον υπάρχει, πάντα η πολιτική βούληση να επαναφέρει το αίσθημα της δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες, είτε εκσυγχρονίζοντας θεσμούς που έχουν βαλτώσει στον καιρό της μεταπολίτευσης, είτε θέτοντας στο περιθώριο αυτούς που διαχρονικά ακόμα και σήμερα τους υπονομεύουν με τις πράξεις τους.

Καθημερινά η κοινωνία αιμορραγεί, κατά την άποψή μας, από τη μαζική φυγή νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό. Υπάρχει, άραγε, πιο σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα από το να ξεκινήσει να ξεπερνά την κρίση, πέρα από το να χρησιμοποιήσει προς όφελός της το – αντικειμενικά – καλά καταρτισμένο δυναμικό της νέας γενιάς της;».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το