Πολιτική

Συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια

Μετά τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ


Διαψεύδει το ΥΠΕΞ σενάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου


Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να τον ενημερώσει «για όλα τα τρέχοντα θέματα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο επίκεντρο εκτιμάται ότι θα βρεθούν τα θέματα της οικονομίας, αλλά και ο απολογισμός του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και των συνομιλιών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγο αργότερα, στις 4:30 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Τη Δευτέρα, ο κ. Δρούτσας διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. «Λέμε ευθέως όχι δεν συζητείται συνεκμετάλλευση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. «Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μυστικής διπλωματίας και αυτά που λέμε και στο εσωτερικό, τολμάμε να τα λέμε και μέσα στην Τουρκία και μάλιστα σε συγκεκριμένο ακροατήριο» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση στον Σκάι, ο κ. Δρούτσας ανέφερε: «Ποιος λέει ότι συζητείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, λέμε ευθέως όχι δεν συζητείται συνεκμετάλλευση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Για το ενδεχόμενο ύπαρξης πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων στο Αιγαίο δήλωσε: «Κάποιοι δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα σε μια νύχτα έγινε Κατάρ, να μην δίνουμε ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό τέτοιες στιγμές. Ό,τι είναι να αξιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί».
Έκανε επίσης λόγο για προκάτ δηλώσεις των κομμάτων για λόγους επικοινωνιακών αναγκών. «Τα εθνικά θέματα είναι «άγια θέματα», δεν χωράνε λαϊκισμούς» σημείωσε. Αναφερόμενος στα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας, δήλωσε ότι με τον όρο «διπλωματία» είναι αυτονόητο ότι θα πεις εμπιστευτικά κάποια πράγματα, χωρίς να τα μεταφέρεις στη δημόσια συζήτηση. «Είναι αυτονόητο ότι θα συζητήσουν μόνοι τους οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών» πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι και πάλι θα υπάρξουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.
Για το παρασκήνιο των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, δήλωσε ότι «επικοινώνησα με τον ομόλογό μου Αχμέτ Νταβούτογλου για να διαμαρτυρηθώ και άκουσα αυτά που θεώρησα ότι έπρεπε να ακούσω, για να πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της Αθήνας είναι η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αυτό προϋποθέτει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και επίλυση του Κυπριακού.
«Γίνονται διερευνητικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο για την υφαλοκρηπίδα, ως ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία, η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχισε χωρίς ιδιαίτερη θέρμη, και ο πρωθυπουργός είπε αυτή τη διαδικασία πρέπει να την εντατικοποιήσουμε» τόνισε. Για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας δήλωσε «ότι το πλαίσιο της λύσης για εμάς είναι σαφές: Βασίζεται στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Δηλώσεις Ερντογάν

Αποδοτικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Ερζερούμ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η ομιλία που έκανε ο κ. Παπανδρέου την Παρασκευή απευθυνόμενος στα μέλη του τουρκικού διπλωματικού σώματος, ήταν ομιλία που δεν περίμενε ο ίδιος. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του χθες το βράδυ για το Κουβέιτ, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον κ. Παπανδρέου είπε πως «ήταν πολύ αποδοτική» και τόνισε πως «η ομιλία που έκανε ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια κατά τα εγκαίνια, ήταν γεμάτη από μηνύματα ενότητας» και συνέχισε: «Ωστόσο η ομιλία που έκανε προς τους πρέσβεις, είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που περίμενα. Στη συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια, όμως, είπε πως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκληφθούν τα λόγια του με τον τρόπο αυτό. Και όπως είδατε, επανόρθωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούν. Υπάρχει αυτή η διαφορά η οποία του ξέφυγε και δεν ήταν και τόσο όμορφο. Εγώ στην ομιλία μου έκανα την αναγκαία εκτίμηση, στο πλαίσιο της ευγένειας του οικοδεσπότη. Διότι θα πρέπει με όσα λέμε να προσπαθούμε όχι να προκαλούμε ένταση στις σχέσεις, αλλά να τις συμμαζεύουμε. Η Τουρκία είναι μεγάλο και ισχυρό κράτος. Εάν αυτό το ισχυρό και μεγάλο κράτος παρουσιάζει τις θέσεις του με τρόπο που αρμόζει, θα συμβάλει πολύ περισσότερο στην ειρήνη στην περιοχή».
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου είχε αναρωτηθεί τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία με τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, τονίζοντας ακόμη πως όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το