Συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας υπό τον φόβο νέων απαιτήσεων

Μέσα στο φορτισμένο, όπως εμφανίζεται, κλίμα των γενικότερων διαπραγματεύσεων της χώρας, διάχυτος είναι ο προβληματισμός στο επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ενδεχόμενο να ανοίξει η τρόικα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των δανειστών που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης, η τρόικα δίνει  δείγματα γραφής, έστω και σαν… σκιαγράφημα προθέσεων.
Αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά είναι καλυμμένη ως προς τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, προετοιμάζεται για την περίπτωση που η τρόικα εγείρει νέες απαιτήσεις.
Το δεκαήμερο που μεσολάβησε από τις συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής της ο κ. Μητσοτάκης -μόνο την Παρασκευή (8.11.2013) συναντήθηκε με την Τριμερή καθώς αναβλήθηκε το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού- ξεδιπλώθηκαν με εμπλοκές οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τριμερή. Μέχρι τώρα στο επίκεντρο ήταν το δημοσιονομικό κενό 2014-2015, το χρηματοδοτικό κενό, το είδος των μέτρων που προτείνονται, οι πλειστηριασμοί, η υπόθεση της αναδιάρθρωσης στην αμυντική βιομηχανία…
Εξ ου και ο προβληματισμός για την τακτική που θα ακολουθήσει η Τρόικα την επόμενη ημέρα στις επαφές της με τα άλλα υπουργεία, τα οποία εμπλέκονται, κομβικά, με τις μνημονιακές συμφωνίες.
Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισηςεπιμένει ότι έχει όλα τα στοιχεία στη βάση των συμφωνηθέντων:
– Έχει τον κατάλογο των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων του «πρώτου κύματος» (Σεπτεμβρίου). Όπως λένε, «δεν έχει γυρισμό» η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, μετά και την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων από το ΑΣΕΠ.
– Προχωρούν τα σχέδια αξιολόγησης της στελέχωσης των υπουργείων και των οργανισμών που εποπτεύουν. Ενώ στόχος ήταν να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο αξιολόγηση φορέων και οργανισμών η οποία αφορά 400.000 εργαζομένους, επετεύχθη, σύμφωνα με το υπουργείο, να έχουν αξιολογηθεί περισσότεροι φορείς που αφορούν 410.000 υπαλλήλους.
– Ο στόχος των 2.000 απολύσεων ως τον Σεπτέμβριο θεωρείται ότι και αυτός έχει επιτευχθεί [μιλούν μάλιστα για 2.730 απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνουν 2.000 πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ, 500 που έφυγαν για λόγους υγείας και 230 που αποχώρησαν αναγκαστικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων («επίορκοι»)].
– Υπάρχει συγκεκριμένο προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα», στο οποίο περιγράφονται οι «δεξαμενές» από όπου θα αντληθούν οι επόμενοι 12.500 «διαθέσιμοι» (Δεκεμβρίου 2013), μεταξύ άλλων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τον χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η τρόικα αναμένεται να τοποθετηθεί επί αυτών των στοιχείων αλλά και να δώσει «στίγμα» για το αίτημα της ελληνικής πλευράς σχετικά με το να δοθεί δίμηνη παράταση σχετικά με το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας. Ο κ. Μητσοτάκης την έχει ζητήσει προβάλλοντας ότι για να εξελιχθεί με «ορθολογικά κριτήρια» το επόμενο στάδιο κινητικότητας, θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί οι θέσεις που πλεονάζουν και να καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι.
Σενάρια απαιτήσεων
Παράλληλα, όμως, δεν λείπουν τα σενάρια για απαιτήσεις της Τρόικας που αφορούν τις απολύσεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει συνολικό κατάλογο των «δεξαμενών» απολύσεων μέχρι το 2014 (δηλαδή 4.000 ως το τέλος του 2013 και 11.000 για το 2014). Πάντως, ακόμα και για τον σχεδιασμό των 4.000 απολύσεων του 2013 κυοφορείται από καιρό η αμφισβήτηση των εκπροσώπων των δανειστών -αν και σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν έχει εκφραστεί μέχρι τώρα- ως προς το να προσμετρηθούν:
– οι απολυμένοι της ΕΡΤ, προτού υπάρξει το νέο τελικό σχήμα της ΝΕΡΙΤ,
– οι συμβασιούχοι «των προσωρινών διαταγών»,
– οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, εφόσον απομακρυνθούν κατά τις αναδιαρθρώσεις στην αμυντική βιομηχανία, όταν αυτές αποφασισθούν.
Ήδη πάντως υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύονται από υπουργεία, υπηρεσίες του Δημοσίου (ασφαλιστικά ταμεία, μεταφορές – συγκοινωνίες) και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μπροστά είναι οι εξελίξεις. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη λένε και ξαναλένε ότι ακόμα και στην 20λεπτη συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου (18.11.2013) με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά δεν είχε προκύψει κάποιο ζήτημα που να αφορούν εμπλοκή για το ζήτημα της κινητικότητας.
Share

Πρόσφατα άρθρα

Αργυρός για τον γάμο Κασσελάκη στην Κρήτη: Αν δεν έχω συναυλία, θα κατέβω με χαρά

Ο Γιώργος Λιάγκας συνάντησε τις προάλλες τον Στέφανο Κασσελάκη στις Σπέτσες για μια συνέντευξη. Σε…

27 Μαΐου 2024

Αθρόα η συμμετοχή στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας – Photos

Αθρόα είναι η συμμετοχή των καθηγητών, στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας που διεξάγονται από το…

27 Μαΐου 2024

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Από πρόθεση ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε το εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, σύμφωνα με τις…

27 Μαΐου 2024

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Μου έκλεψαν τα κοσμήματα και φοβάμαι να αγοράσω άλλα, οπότε παίρνω ψεύτικα

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ανέβασε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου ένα βίντεο στο οποίο δείχνει…

27 Μαΐου 2024

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το νοσοκομείο παίδων όπου πέθαναν 6 νεογέννητα σε πυρκαγιά – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του και ένας γιατρός

Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την σύλληψη ενός γιατρού και του ιδιοκτήτη ενός νοσοκομείου παίδων,…

27 Μαΐου 2024

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: Πάνω από το 12% των παιδιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό, περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν…

27 Μαΐου 2024