Οικονομία, Πολιτική

Συμφωνούν με την ψήφιση του μνημονίου οι κύπριοι

Προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του Μνημονίου και αποδεχόμενη τη λύση αυτή ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, εμφανίζεται η κοινωνία σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή». Οι χειρισμοί του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην οικονομία αποτιμώνται μάλλον θετικά, ενώ η δημοτικότητα του παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τους άλλους αρχηγούς.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Τη θέση αυτή εκφράζει ποσοστό 57,8% των πολιτών, ενώ ελάχιστοι (4,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 14,9% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις το 5,4% θεωρούν ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα.

Θετικό πρόσημο παίρνουν οι χειρισμοί του Ν.Αναστασιάδη στην οικονομία, καθώς εγκρίνονται από το 39% (12,2% πολύ καλοί και 26,8% καλοί) ενώ απορρίπτονται από 32,3% (κακοί 20,4% ή πολύ κακοί, 11,9%). Αντίθετα, το 26,5% δεν τοποθετείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Την έγκριση του μνημονίου από τη Βουλή επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών, με ένα 58,2% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιθέτως, 32,6% εκφράζει τη διαφωνία του, θεωρώντας  λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

Επίσης, η πλειοψηφία (55,8%) πιστεύει ότι ορθώς δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, μόλις δύο στους δέκα πολίτες (20,1%) ενστερνίζονται την προοπτική εγκατάλειψης του ευρώ, σε αντίθεση με το 69,2%, οι οποίοι πιστεύουν πως είναι καλύτερα για την Κύπρο η παραμονή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεόφυτου, είναι ο πολιτικός αρχηγός για τον οποίο καταγράφεται η υψηλότερη θετική άποψη ανάμεσα στους πολίτες. Αξιοπρόσεκτο είναι το ποσοστό θετικής γνώμης για τον Γιώργο Περδίκη (42,1%), που εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα των Οικολόγων, δεδομένης και της εκλογικής δύναμης του κινήματος του οποίου ηγείται.

Τις λιγότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με μόλις 18%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θετικής ή πολύ θετικής γνώμης από το σύνολο των πολιτικών σε ποσοστό 45%.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (66,5%) πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, μόλις 6,4% ότι θα επηρεάσει θετικά. Ωστόσο, το 22,9% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού ζητήματος.

Οι πολίτες εκφράζουν, τέλος, δυσφορία για τα κόμματα.

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου αναδεικνύεται ο «κανένας» με 24,5%, με τον ΔΗΣΥ ν’ ακολουθεί οριακά πιο κάτω στο 24,3%. Η νεοσυσταθείσα Συμμαχία των Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα βλέπει την εκλογική της δύναμη να αγγίζει το 7% (στις προεδρικές του Φεβρουαρίου ο κ. Λιλλήκας είχε συγκεντρώσει 26,15%) και να υπερσκελίζει παραδοσιακά κόμματα όπως η ΕΔΕΚ, καθώς και πολιτικές δυνάμεις με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι.

* Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία LS Prime Market Research & Consulting Ltd στο διάστημα 14-17 Μαΐου. Ήταν παγκύπρια με δείγμα 800 άτομα, 18 ετών και άνω, με δομημένου ερωτηματολόγιο και τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3,5%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το