Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Συλλαλητήριο με μικρή συμμετοχή από τους καθηγητές

Τα 390 φτάνουν τα πλεονάσματα, ενώ άγνωστο είναι πότε θα λήξει η επιστράτευση
Τα 390 φτάνουν τα πλεονάσματα, ενώ άγνωστο είναι πότε θα λήξει η επιστράτευση

Τα 390 φτάνουν τα πλεονάσματα καθηγητών στη Μαγνησία, τα οποία εστάλησαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της υποχρεωτικής μετακίνησης. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τα πλεονάσματα είναι λιγότερα, καθώς στα πλεονάσματα αυτά υπολογίστηκαν 100 περίπου καθηγητές που είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες ή διδάσκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη είναι αβέβαιο πότε θα αρθεί η επιστράτευση των καθηγητών, ενώ ακούγονται διάφορα σενάρια. Σε αυτό το κλίμα οι καθηγητές πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και συλλαλητήριο, όπου όμως η συμμετοχή ήταν περιορισμένη.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται αυτή την περίοδο η αγωνία των καθηγητών σχετικά με τον καθορισμό των πλεονασμάτων που ενδεχομένως να επηρεάσει και τη μελλοντική εργασιακή κατάσταση σε ένα σχολείο.

Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των πλεονασμάτων που έβγαλε το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, σχεδόν συμπίπτει με την αντίστοιχη πρόταση του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή βρίσκονται κοντά στα 390. Και εδώ φαίνεται πόσο επηρέασε η αύξηση του διδακτικού ωραρίου.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας διοργάνωσε χθες μια κινητοποίηση, στην οποία όμως συμμετείχαν ελάχιστοι καθηγητές. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σαβελίδης σημείωσε ότι ο κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.

Πρόσθεσε δε πως όταν οι καθηγητές πάρουν τα φύλλα πορείας, δηλαδή της υποχρεωτικής τους μετακίνησης σε άλλο τόπο, ή της απόλυσης στα χέρια, τότε θα σηκωθούν και θα διαμαρτυρηθούν. Αλλά θα είναι αργά.

Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες καθηγητών, οι οποίοι τελικά έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως Αντωνοπούλου και Ερμού, μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

Αναφορικά με τους λόγους της κινητοποίησης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ τόνισε: «Είναι η καταγγελία της πολιτικής επιστράτευσης που συνεχίζεται. Καταγγέλλουμε επίσης το υπουργείο που δημιουργεί πλασματικές υπεραριθμίες, απώτερο σκοπό να εξοβελίσει εκπαιδευτικό προσωπικό από το δημόσιο σχολείο, να προβεί σε απολύσεις, σε μετακινήσεις εκπαιδευτικών».

Σχετικά με την επιστράτευση ο κ. Σαβελίδης σημείωσε πως είναι άγνωστο πότε θα λήξει. Υπάρχουν πολλά σενάρια, όπως αυτό που λέει ότι θα λήξει εντός των ημερών, για να προλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άλλο σενάριο κάνει λόγο για λήξη της επιστράτευσης το Σεπτέμβριο ή ακόμη και τα Χριστούγεννα. Πάντως δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα από την επιστράτευση, όπως από της μη χορήγησης μιας απλής αναρρωτικής άδειας μέχρι και τη συνταξιοδότηση, καθώς είναι ακόμη γνωστό το νομικό πλαίσιο για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Σαβελίδης τόνισε πως «οι επόμενες ενέργειες έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πάντως ως ομοσπονδία και ως τοπική ΕΛΜΕ θα προχωρήσουμε σε νέες μεθόδους αγώνα».

Οι καθηγητές της Μαγνησίας απαιτούν:

* «Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

* Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τους υποχρεωτικές μεταθέσεις.

* Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη.

* Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς.

* Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση.

* Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου.

* Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα.

* Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

* Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, την τρόικα και το υπουργείο Παιδείας για τις αντιεκπαιδευτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις τους.

* Προειδοποιούμε: Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσουν. Οι εκπαιδευτικοί δεν αφήνουν την κυβέρνηση να καταστρέψει συθέμελα το δημόσιο σχολείο. Να καταργηθεί τώρα η επιστράτευση. Όχι στην πολιτική εξευτελισμού των εκπαιδευτικών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το