Photo Gallery, Τοπικά

Συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο Βόλου

Νοσοκομείο

Συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την απομάκρυνση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Αριστείδη Ζαχαρόπουλου αποφάσισαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου. Έτσι και σήμερα οι γιατροί θα απόσχουν από τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ θα συγκεντρωθούν και έξω από το γραφείο του διοικητή. Επίσης προγραμματίζουν κάθοδο στην Αθήνα και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, ενώ εντός των ημερών θα πραγματοποιήσουν παμβολιώτικο συλλαλητήριο έξω από το Νοσοκομείο.

Συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες από σήμερα θα γίνονται από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί. Επίσης συνεχίζεται η αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ ακόμη σχεδιάζεται κάθοδος των γιατρών και των εργαζομένων στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας. Επίσης θα κατατεθεί μήνυση κατά δημοσιογράφου ηλεκτρονικού ΜΜΕ, γιατί τους συκοφαντεί συστηματικά.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική απομάκρυνση του διοικητή, ενώ αναφέρθηκαν και στις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού αναφέρθηκε πως από τα 70 άτομα επικουρικό προσωπικό που θα προσληφθεί στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, περίπου οι 15 θα προσληφθούν στο «Αχιλλοπούλειο».

Φθηνότερα φάρμακα

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με το δελτίο τιμών. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, με απόφασή του ορίζει ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν από σήμερα για τα φαρμακεία. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα, καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους. Η μείωση είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν  στην χώρα μας (πρόκειται για 12.048 σκευάσματα), καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα. Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ. ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη. Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με το νέο αυτό δελτίο αίρονται αρκετά από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η άμεση εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών κινητοποίησε τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίοι θεωρούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ομαλοποίηση της αγοράς υπό τα νέα δεδομένα κι ενώ καταγράφονται ούτως ή άλλως ελλείψεις φαρμάκων. Το νέο δελτίο τιμών είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/1590-deltio-timwn-farmakwn-15-2-2013.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παραβιάζουν υπουργικές αποφάσεις και αρνούνται να χορηγήσουν πίστωση στα φαρμακεία.

Στο μεταξύ οι φαρμακευτικές εταιρίες θα μπορούν να συμψηφίζουν τα χρέη τους (από το rebate), με τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς αυτές, προβλέπει κατεπείγουσα διάταξη νόμου.

Σε άλλες διατάξεις, οι οποίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο, προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής όλες οι νοσοκόμες που θέλουν να εργάζονται ως αποκλειστικές, θα πρέπει να δηλώνουν στις υγειονομικές περιφέρειες της περιοχής τους σε πιο νοσοκομείο θα προσφέρουν επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς.

«Γιατροί του Κόσμου» στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου   

Εξετάσεις και εμβολιασμούς κυρίως σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κατά αυστηρή προτεραιότητα άπορους και ανασφάλιστους, θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 11, 12 και 13 Μαρτίου κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» με κινητή μονάδα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το κλιμάκιο φτάνει στο Ανατολικό Πήλιο μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, λόγω των ελλείψεων και των κενών που παρατηρούνται στις θέσεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων σε δομές Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η κινητή μονάδα των «Γιατρών του Κόσμου», σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κατήρτισαν από κοινού η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου και η εθελοντική οργάνωση, θα βρίσκεται στις πλατείες της Ζαγοράς, της Τσαγκαράδας και της Μακρυράχης το τριήμερο 11, 12 και 13 Μαρτίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αναλυτικά από το Δήμο για τις ώρες διενέργειας των ιατρικών εξετάσεων και από ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν σε κάθε χωριό. Οι «Γιατροί του Κόσμου» θα διενεργήσουν εξετάσεις για διάφορες ασθένειες της ειδικότητάς τους, θα προβούν σε εμβολιασμούς των παιδιών, θα πραγματοποιήσουν τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες, ενώ οι οφθαλμίατροι θα εξετάσουν και τους ηλικιωμένους, πάντα δωρεάν στο πλαίσιο της εθελοντικής τους δράσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το