Photo Gallery, Τοπικά

Συγχώνευση Ειρηνοδικείων Μαγνησίας

Η εισήγηση του Εφετείου Λάρισας αναφέρει συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Σκιάθου με το Ειρηνοδικείο Σκοπέλου

 

Τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Ζαγοράς και Αργαλαστής με αυτό των Μηλεών προτείνει το Εφετείο Λάρισας. Και τούτο, επειδή το κτίριο στις Μηλιές είναι δημόσιο. Επιπλέον η δικαστηριακή ύλη των τριών αυτών Ειρηνοδικείων δεν θα μεταφερθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όπου ήδη παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων. «Πόλεμος» όμως γίνεται για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Σκιάθου και Σκοπέλου. Η πρόταση του Εφετείου αφορά στη συγχώνευση του Εφετείου Σκιάθου, με αυτό της Σκοπέλου και στη Σκιάθο ήδη εκφράζονται διαμαρτυρίες, ενώ το Εφετείο τάσσεται και υπέρ της διατήρησης του Ειρηνοδικείου Αλμυρού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται στην κατάργηση – συγχώνευση των μισών Ειρηνοδικείων, δηλαδή από τα 300 στα 150. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται.
Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα, από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες αποφάσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως το Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν Ειρηνοδικεία, τα οποία το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα αποφάσεις. Όπως έχει ήδη γραφεί και στη Μαγνησία, Ειρηνοδικείο ώς τον Απρίλιο του 2012 είχε εκδώσει μία μόνο απόφαση.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος στην Περιφέρεια Εφετείου Λάρισας προτείνονται οι ακόλουθες συγχωνεύσεις: Τα Ειρηνοδικεία Ολύμπου, Κισσάβου και Αγιάς ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Αργαλαστής στο Ειρηνοδικείο Μηλέων, το Ειρηνοδικείο Σκιάθου στο Ειρηνοδικείο Σκοπέλου, τα Ειρηνοδικεία Πύρρας και Φαρκαδόνας στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων και τα Ειρηνοδικεία Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου στο Ειρηνοδικείο Καρδίτσας.

Στο μεταξύ η πρόταση του Δήμου Βόλου για το δικαστικό μέγαρο θα συζητηθεί στη συνάντηση των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής με τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους αύριο Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημαρχείο.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Αλέκος Κουτσιμπέλας, η θέση των υπαλλήλων παραμένει πάντα η ίδια: Νέο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές Δικαστικό Μέγαρο. «Κατανοούμε την οικονομική κατάσταση και τη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα. Ωστόσο πρέπει να γίνει σχεδιασμός. Να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο και να το διεκδικήσουμε», σημειώνει ο κ. Κουτσιμπέλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το