Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Συγκρούσεις στη ΔΕΥΑΜΒ για τα παράνομα επιδόματα

Το Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε ενίσχυση… ενός μισθού για αριστούχους μαθητές

Η καταβολή επιδομάτων που δεν προβλέπεται από το Νόμο «διχάζει» τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην ψήφιση νέου οργανισμού λειτουργίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, ωστόσο ο δήμαρχος προχώρησε σε αποκαλύψεις που ήθελαν τον καυγά να γίνεται για το «πάπλωμα», με διεκδικήσεις παράνομων επιδομάτων. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, για να επανέλθουν αργότερα με απόσυρση των οικονομικών αιτημάτων. Απαίτησαν, ωστόσο, να διατηρηθεί στη ΔΕΥΑΜΒ υπερδιεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και να μην δημιουργηθούν ξεχωριστά τμήματα μελετών και συντηρήσεων. Από τη συνεδρίαση, όπου για δύο ώρες κυριάρχησε ένταση αποχώρησαν και οι μειοψηφίες, οι οποίες καταγγέλθηκαν από το Δήμαρχο για μη κατάθεση προτάσεων επί του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, όταν ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη επτά μήνες.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου γέμισε από διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καθίσει στις θέσεις των συμβούλων. Ένας μάλιστα αρνήθηκε να σηκωθεί για να καθίσει ο Δήμαρχος και αποχώρησε από τη θέση μόνο όταν πήρε «πράσινο φως» από την πρόεδρο των εργαζόμενων.

Αναβολή της συνεδρίασης, ώστε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και να συνεχιστεί ο διάλογος, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας κ.κ. Δουλόπουλος και Μολοχίδης, με το Δήμαρχο να τονίζει ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη επτά μήνες, αλλά οι παρατάξεις τους ήταν οι μόνες από τους εμπλεκόμενους με τις διαδικασίες φορείς, που δεν κατέθεσαν καμία πρόταση.

Οι δύο σύμβουλοι κατήγγειλαν το Δήμαρχο για έλλειμμα δημοκρατίας, χωρίς να απαντήσουν στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν κατέθεσαν προτάσεις και αποχώρησαν χειροκροτούμενοι από εργαζόμενους.

Στη συνέχεια και αφού οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών είχαν αποχωρήσει, αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, για να εκφράσουν άποψη και οι εργαζόμενοι. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει άποψη για τον Οργανισμό και η Δημοτική Αρχή συμφώνησε με τις θέσεις τους σε ποσοστό 80%, αλλά αρνήθηκε να συμφωνήσει σε απαιτήσεις για παράνομες παροχές.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε διάλογο, αλλά σε ποσοστό 80% η πρότασή τους υιοθετήθηκε, με τον Οργανισμό να βασίζεται στις δικές του θέσεις.

Θέλανε παράνομο επίδομα

«Μας στείλανε και ένα έγγραφο στο οποίο μας καταγγέλλουν για εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής, εφόσον πρώτα τους στείλαμε το τελικό κείμενο του Οργανισμού για παρατηρήσεις. Δεν κατέθεσαν καμία παρατήρηση παρά είδα στις εφημερίδες ένα λιβελογράφημα», δήλωσε ο Δήμαρχος και προκλήθηκε «πανικός» όταν αποκάλυψε ότι λίγες ώρες νωρίτερα από την έκδοση καταγγελίας εναντίον της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ , η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Μ. Καρακώστα ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Λεωνίδα Μαυρογιάννη την έγκριση επιδόματος που ισούται με ένα μισθό, για τα παιδιά από 1η Γυμνασίου μέχρι και των φοιτητών που αρίστευσαν.

«Επαναλαμβάνω συνέχεια δημόσια ότι θα υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια όλων των εργαζόμενων, αλλά προφανώς οι ίδιοι δεν μπορείτε να τη διαφυλάξετε» είπε ο Δήμαρχος και όταν η πρόεδρος των εργαζόμενων άκουσε τις αποκαλύψεις για το επίδομα, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τη συνεδρίαση, ενώ άλλοι εργαζόμενοι φώναζαν «ντροπή» στο Δήμαρχο που δεν έδωσε το ποσό – καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία – γιατί τα παιδιά των εργαζόμενων είναι τα καμάρια της ΔΕΥΑΜΒ. Το ίδιο υπογράμμισε και η πρόεδρος του Συλλόγου, που δήλωσε ότι στην Επιχείρηση δεν λειτουργεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα όρθιο.

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως η διοίκηση έχει αδυναμία να προχωρήσει σε ανανέωσή του λόγω απαγορεύσεων του νόμου, αλλά και να διαπραγματευτεί συμβάσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι απαιτούν κάθε είδους παροχές.

Σε κλίμα έντασης και με εργαζόμενους να μην τον αφήνουν να μιλήσει, αποφάσισε να μην αναβληθεί το θέμα της ψήφισης του Οργανισμού και να προχωρήσει η συζήτηση. Όταν άρχισε να εισηγείται τα κεφάλαια του Οργανισμού, εργαζόμενος του επιτέθηκε λέγοντας πως θέλει να πουλήσει τη ΔΕΥΑΜΒ και ο Δήμαρχος σημείωσε πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύουν το σύνολο των εργαζόμενων.

«Δεν ντρέπεσαι λίγο. Όλη η χώρα περνά δραματικές στιγμές, οι μισοί είναι άνεργοι. Και όλα αυτά τα λες εσύ, που είσαι μόνιμος υπάλληλος. Υπάρχουν έξω εργαζόμενοι που περνούν δραματικά. Σίγουρα περνούν, πάντως, περισσότερο δραματικά από εσάς εδώ μέσα» είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους θυμίζοντας τους υπέρογκους μισθούς της δημόσιας ΔΕΥΑΜΒ, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ακόμη και σε επίπεδο μικρομεσαίων εργαζόμενων.

«Βρήκαμε μισθούς από 2.800 μέχρι 5.000 ευρώ. Τι πράγματα είναι αυτά. Ξέρετε κανέναν έξω να έπαιρνε τέτοια λεφτά;». αναρωτήθηκε αγανακτισμένος, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι στη ΔΕΥΑΜΒ οι περικοπές δεν άρχισαν από τα ίδια επίπεδα, όπως για όλους τους άλλους εργαζόμενους, καθώς η μισθοδοσία ήταν υψηλή.

Νωρίτερα, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων δεικτικά ανέφερε ότι ο Δήμαρχος θέλει να τα κάνει όλα με το Νόμο και εκείνος της απάντησε πως δεν μπορεί να πληρώνει από την τσέπη του τις απαιτήσεις, ενώ όταν η αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου ανέφερε πως ο Οργανισμός του Δήμου που αφορούσε 1.000 άτομα ψηφίστηκε και αντιδράσεις δεν υπήρξαν, από τα «μετόπισθεν» φώναζαν πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι Δήμος.

Όλα έγιναν για τα επιδόματα

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχή για το νέο Οργανισμό, διαφέρει οριακά σε σύγκριση με τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζόμενων, με εξαίρεση βεβαίως τα παράνομα πλέον οικονομικά αιτήματα.

«Οι εργαζόμενοι αμείβονται με το 65% των αποδοχών τους σε σχέση με το 2009. Θα ήταν υποκρισία αν βάζαμε μέσα πρόσθετες παροχές. Ούτε δικαίωμα έχουμε, ούτε πρόβλεψη υπάρχει. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, κάποιοι δεν κατάλαβαν τι γίνεται στην κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη και πρέπει να τη βαδίσουμε μαζί. Έξω υπάρχουν δραματικά προβλήματα, πιο δραματικά πάντως από τα δικά σας», είπε και άφησε για μια ακόμη φορά αιχμές για το στελεχιακό δυναμικό και τους «σκελετούς στις ντουλάπες», λέγοντας: «Ως διοίκηση βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί. Δεν πρέπει να δίνουμε πατήματα να χαθούν έργα αλλά ταυτόχρονα όλα πρέπει να γίνονται χωρίς σκιές. Είμαι σίγουρος ότι, αν δεχόμασταν να δοθούν τα αριστεία, ο Σύλλογος δεν θα έβγαζε ανακοίνωση. Όταν πριν δύο χρόνια δήλωνα ότι θα αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, κάποιοι νόμιζαν ότι θα αναποδογυρίσουμε μόνο το τραπέζι του διπλανού τους… Απορώ που διαφωνούμε με τους εργαζόμενους στο νέο οργανόγραμμα. Οι εργαζόμενοι – επί του Οργανισμού – θέλουν σήμερα μια υπερδιεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Αυτή είναι και η διαφωνία μας, αλλά δεν καταλαβαίνω αν αυτή η διαφωνία δικαιολογεί και αυτή την έντονη αντίδραση. Οι διαφωνίες μας είναι μόνο στα άρθρα παροχών», δήλωσε και ενοχλημένος, με αιχμές, απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, ότι η Δημοτική Αρχή τρέχει να περισώσει ό,τι μπορεί στη ΔΕΥΑΜΒ, γιατί όσα παρέλαβε δεν περιγράφονται.

Όταν του δήλωσαν πως υπερβάλλουν εαυτό ως εργαζόμενοι, εκείνος απάντησε πως δεν κάνουν χάρη σε κανέναν γιατί πληρώνονται γι’ αυτό.

Είπε επίσης ότι είναι αδύνατον να απαρνούνται οι εργαζόμενοι την ευθύνη τους για τη λειτουργία της επιχείρησης.

«Δεν εκτελείτε αποφάσεις της διοίκησης, αλλά εισηγείστε. Είναι δυνατόν υψηλόβαθμα στελέχη με μισθούς 4-5 χιλιάδων ευρώ να λένε ότι δεν έχουν ευθύνη για τη λειτουργία της επιχείρησης;», αναρωτήθηκε και είπε ότι τόσα χρόνια συνδιοικούσαν εργαζόμενοι και στελέχη με τις Δημοτικές Αρχές στη ΔΕΥΑΜΒ.

Λίγη ώρα αργότερα, στη συνεδρίαση επέστρεψε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων Δ. Τιλελής, που κράτησε διαφορετική και διαλλακτική στάση, ενώ σαφώς απέσυρε τα οικονομικά αιτήματα. Τελικά συμφωνήθηκε να μην ψηφιστεί ο Οργανισμός χθες, για να συζητηθεί εντός 15 ημερών το αίτημα για παραμονή στη ΔΕΥΑΜΒ μιας υπερδιεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος, ωστόσο, θύμισε στον κ. Τιλελή ότι, παγκοσμίως οι πρακτικές είναι διαφορετικές υπηρεσίες να εκτελούν τα έργα και διαφορετικές να τα συντηρούν, ενώ τόνισε πως η διάσπαση της διεύθυνσης ήταν πρόταση των ίδιων των εργαζόμενων.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων τη Δευτέρα – Τι θα αποφασιστεί για την εξ αποστάσεως εξεταστική

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για…

28 Ιανουαρίου 2024

Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Τραυματίστηκε δίχρονο αγοράκι – Βρίσκεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στο Παλαιόκαστρο Κρήτης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός δίχρονου παιδιού, το οποίο…

28 Ιανουαρίου 2024

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ήταν νεκροί στο σπίτι τους επί δύο μήνες

Μια σοκαριστική υπόθεση αναδείχθηκε στη Θεσσαλονίκη, αφού εντοπίστηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους ένας πατέρας και…

28 Ιανουαρίου 2024

Μετά τη «Barbie», έρχεται ο «Μπομπ ο Μάστορας» με την Τζένιφερ Λόπεζ στην παραγωγή

Ο Μπομπ ο Μάστορας (Bob the Builder) είναι έτοιμος για το ντεμπούτο του στη μεγάλη…

28 Ιανουαρίου 2024

Η Τουρκία ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της ChatGPT – Πώς θα το χρησιμοποιεί

Η Τουρκία μπαίνει και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Προσπαθώντας να μη μείνει πίσω στην…

28 Ιανουαρίου 2024

Γάζα: Ως και το 80% των τούνελ τη Χαμάς έχουν μείνει ανεπηρέαστα

Έως και το 80% των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν άθικτα μετά…

28 Ιανουαρίου 2024