Κατηγορίες: Πολιτική

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το σημερινό «Γιουρογκρούπ»

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 20. Για τις Βρυξέλλες «πέταξε» το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα σήμερα το πρωί και να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με τους αξιωματούχους, που θα συμμετέχουν λίγες ώρες αργότερα στο Eurogroup.

Οι ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, μετά την έγκριση του νέου μνημονίου και τα μέτρα που θα ψηφίσει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δεν επιθυμούν στην αυριανή συνεδρίαση άλλη αναβολή του νέου δανειακού προγράμματος και της εφαρμογής του PSI.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του. Την προηγούμενη Τετάρτη είχε μακρά συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης, δύο ημέρες μετά συμμετείχε σε 50λεπτη συνδιάσκεψη με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Μόντι και, ξανά, την κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα, συνομίλησε με Ευρωπαίους παράγοντες που προέρχονται από τις χώρες στις οποίες παρατηρούνται οι περισσότερες αντιδράσεις -και αυτές είναι οι χώρες που διατηρούν χρηματοπιστωτική ικανότητα «ΑΑΑ».

Η ομάδα εργασίας του Eurogroup συνεδρίασε χθες για τις τεχνικές προετοιμασίες της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα.

Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συνεδρίασης, παραμένουν ωστόσο ανοικτά τα ζητήματα της αυξημένης εποπτείας του ελληνικού προγράμματος αλλά και το αίτημα για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την στιγμή που κερδίζουν έδαφος η αμφιβολίες για το εάν είναι εφικτός ο στόχος για 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες -όπως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία τους με το Λουκά Παπαδήμο- εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Ενδεικτικά, την πεποίθησή της πως σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή της και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Στις φωνές αυτές προστέθηκε την Κυριακή και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία, ερωτηθείσα σε τηλεοπτική της συνέντευξη εάν θα επιτευχθεί τη Δευτέρα συμφωνία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα» είπε η Φέκτερ.

Την ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης υπό το Χορστ Ράιχενμπαχ αναμένεται να ανακοινώσει ο επίτροπος Όλι Ρεν μετά το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο καλείται να «σφραγίσει» το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Πρόκειται για την πλήρη ενεργοποίηση της Task Force, στο μικροσκόπιο της οποίας θα τεθούν πλέον τα έσοδα, οι δαπάνες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να φέρει σε πέρας η Αθήνα.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», πρόθεση της Κομισιόν είναι οι εμπειρογνώμονες αυτοί να παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά επισημαίνεται ότι τελικά «δεν θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το έργο τους». Απόλυτη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πρόοδο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Ολιγομελείς Ομάδες («contant points») αποτελούμενες από 5-6 τεχνοκράτες, θα πάρουν θέση πλάι στους Έλληνες υπουργούς. Επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι Έλληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο. Τα θέματα εργασίας αναμένεται να τα ορίζουν οι ελληνικές Αρχές σε συνεννόηση με τον κ. Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανά μήνα οι εμπειρογνώμονες θα υποβάλλουν εκθέσεις προόδου στις ελληνικές Αρχές και την Επιτροπή. Την υψηλή εποπτεία του όλου ελέγχου έχει ένα όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου, δήλωσε ότι «προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν». «Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος.

 

Ο κ. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά της κατάτμησής του, υποστηρίζοντας πως μία «σταδιακή έγκριση» των κεφαλαίων δεν θα είχε κανέναν νόημα. Το Eurogroup θα αποφασίσει για το σύνολο του προγράμματος, είπε.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, κάλεσε τους Έλληνες «να επικεντρωθούν στο να ξαναχτίσουν το κράτος τους από το να κατηγορούν αποδιοπομπαίους τράγους εκτός Ελλάδος για τη δεινή τους κατάσταση».

«Είναι κατανοητό το ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν επιθυμούν πλέον να κάθονται και να παρακολουθούν όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις», είπε η ίδια. «Η αλληλεγγύη δεν είναι δωρεάν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει αυτήν τη βοήθεια», δήλωσε η Ρέντινγκ, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Θεωρώ ότι (οι υπουργοί Οικονομικών) θα εγκρίνουν το πακέτο, αλλά υπό όρους. Τα χρήματα δεν μπορεί να ρέουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», πρόσθεσε η Ρέντινγκ απηχώντας τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Γερμανία έχει ήδη πληρώσει αρκετά την Ελλάδα. Τώρα απαιτείται μια ανάλογη χειρονομία ως αντάλλαγμα, διαφορετικά η αλληλεγγύη θα στερέψει», είπε η Ρέντινγκ απευθυνόμενη στην Αθήνα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024