Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο

77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι χθες στην πλατεία Συντάγματος

Σοκ στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο προκαλεί η σημερινή (χθεσινή) αυτοκτονία 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, στην πλατεία Συντάγματος.

Ο άνδρας, που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, άφησε ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο συνδέει την πράξη του με τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, λόγω της κρίσης.

“Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή. Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου” ανέφερε στο σημείωμά του ο αυτόχειρας.

Και πρόσθετε: “Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι”.

Στη γειτονιά του 77χρονου συνταξιούχου όλοι μιλούν για ένα άτομο ήσυχο και ευγενικό, αλλά και βαθειά πολιτικοποιημένο και δραστήριο, που συμμετείχε στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων το περασμένο καλοκαίρι, ενώ έπαιρνε μέρος και στις δράσεις του κινήματος “Δεν Πληρώνω”.

Από νωρίς, από το σημείο όπου ο ηλικιωμένος έδωσε τέλος στη ζωή του περνούν πολίτες και αφήνουν λουλούδια, κεριά και σημειώματα, πολλά με αναφορές κατά του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.

Παράλληλα διοργανώθηκαν μέσω Διαδικτύου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν άγνωστοι εκτόξευσαν καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών και κείνοι απάντησαν με χημικά. Αργά το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζονταν ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομικών και ατόμων που παρέμεναν στην πλατεία. Τουλάχιστον 10 άτομα προσήχθησαν, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για τρεις τραυματίες.

Η πολιτική ηγεσία

“Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του” σημειώνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: “Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες- να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση”.

“Το τραγικό γεγονός που συνέβη σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, η αυτοκτονία ενός συνταξιούχου αντί να προκαλέσει σιωπή και στοχασμό, προκάλεσε παράταιρα και φθηνά σχόλια, γιατί αυτοί που διαμορφώνουν, αυτοί που διαμορφώνουμε στην Ελλάδα τον δημόσιο λόγο και κυριαρχούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα πράγματα δεν είναι ίδια ή δυστυχώς δεν διακατεχόμαστε από τον βαθμό ευαισθησίας που απαιτείται όταν έχει ν’ αντιμετωπίσει κανείς ανθρώπους” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. “Δυστυχώς -σημειώνει- δεν είναι ο πρώτος. Έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα. Αυτό ακριβώς κάνει το χρέος μας πιο βαρύ και πιο επείγον. Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα. Να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία”.

“Αιδώς Αργείοι” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων για την αυτοκτονία του 77χρονου. Και προσθέτει: “Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους”.

“Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός. Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό. Και το είχα πει: Όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής”, ήταν η τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

“Αυτό που φοβάται σήμερα το πολιτικό κατεστημένο στην Ευρώπη είναι ότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μπορεί να ανατρέψει αυτά τα μνημόνια που οδηγούν σε απόγνωση και σε καταστροφή. Απόγνωση που την βλέπουμε γύρω μας παντού, όπως σήμερα σ’ αυτό το δραματικό γεγονός που ζήσαμε στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος” σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Ο τραγικός θάνατος του συμπολίτη μας καταγράφει τα αδιέξοδα της πολιτικής που τεμάχισε την κοινωνία. Μαρτυρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που αυτή η πολιτική συνεχίζεται, απουσιάζει δραματικά και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών” δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

“Θα έπρεπε να έχει αυτοκτονήσει, να έχει κάνει χαρακίρι, πριν από αρκετό καιρό, εκείνος ο πολιτικός, εκείνοι οι πολιτικοί που εν γνώσει τους αποφάσισαν να βάλουν τη χώρα αυτή και το λαό αυτό σε μια μέγγενη που λέγεται νέα τάξη πραγμάτων, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τραπεζίτες, αγορές” δήλωσε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλλήνων Πάνος Καμμένος.

“Είναι απίστευτα θλιβερό το γεγονός… δείχνει ότι μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού είναι στα όρια της απελπισίας” δήλωσε στον ρ/σ Real FM η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

“Η τραγική αυτοκτονία του συνανθρώπου μας, μας γεμίζει όλους μας θλίψη” αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και σημειώνουν ότι “η απελπισία της κοινωνίας, εμπρός στην εξαθλίωση στην οποία την σπρώχνουν οι καταστροφικές και άδικες πολιτικές της κυβέρνησης, φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα”. Και προσθέτουν: “Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά. Κανένας συμπολίτης μας αναλώσιμος στις πολιτικές τους! Η ζωή δεν χρεοκοπεί και η Βουλή οφείλει να το ακούσει και να το σεβαστεί”.

“Αυτοί που εκχώρησαν την αξιοπρέπειά μας δολοφόνησαν τον συνταξιούχο” σημειώνει ο Γιάννης Δημαράς σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, για την αυτοκτονία στο Σύνταγμα. Και προσθέτει: “Η συγκλονιστική και ταυτόχρονα τραγικά συμβολική αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένδειξη για το που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο – Ήταν τοποθετημένο στην τεφροδόχο αρχαίου Ρωμαίου

Στην αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη του Carmo στη νότια Ισπανία ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο.…

26 Ιουνίου 2024

Επετειακή εκδήλωση της ομάδας ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα παρουσιάσει το καινούργιο της μονοθέσιο

Η Centaurus Racing δημιουργήθηκε το 2009 από προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου…

26 Ιουνίου 2024

Οι δολοφόνοι ζουν ακόμη ανάμεσά μας: Αυτά είναι τα δύο ανεξιχνίαστα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Λάρισα

Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής πάντοτε εκτός από τα συναισθήματα της αποστροφής, της καταδίκης και…

26 Ιουνίου 2024

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της Μπέρμποκ από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο…

26 Ιουνίου 2024

Π.Ε. Μαγνησίας “Κατάλληλες για κολύμβηση οι ακτές του Βόλου” – Νέα δειγματοληψία

Από την Π.Ε. Μαγνησίας ανακοινώνεται ότι: Ολοκληρώθηκαν από το διαπιστευμένο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας…

26 Ιουνίου 2024

Ενός λεπτού σιγή στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου – photos

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, λογοδοσία,…

26 Ιουνίου 2024