Photo Gallery, Τοπικά

Συγκέντρωση καταστηματαρχών εστίασης

Την ερχόμενη Τρίτη στο Δημαρχείο Βόλου, όπου θα συναντηθούν με το δήμαρχο

 

Συγκέντρωση στην πλατεία του Δημαρχείου Βόλου προγραμματίζουν την ερχόμενη Τρίτη στις 12.30 μετά το μεσημέρι οι καταστηματάρχες εστίασης-διασκέδασης του Βόλου, οι οποίοι, λίγη ώρα αργότερα, θα συναντηθούν με το δήμαρχο, στον οποίο και θα θέσουν το αίτημα να διατηρηθούν τα πλαϊνά προστατευτικά στα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων τους μέχρι τέλη Μαρτίου και να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η τροποποίηση της σχετικής Κανονιστικής Διάταξης, με υιοθέτηση των προτάσεών τους.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι καταστηματάρχες θα ζητήσουν μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Δήμο και να μειωθούν τα τέλη, καθώς η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια, που θα μπουν πολλά λουκέτα και έτσι το ταμείο του Δήμου θα έχει απώλειες εσόδων.

Σχετική πρόταση θα εκπονηθεί από επιτροπή καταστηματαρχών και το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου, δικηγόρο κ. Χρ. Γούσιο.

Αυτό αποφασίστηκε χθες, σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης του Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στο πατάρι γνωστής παραλιακής πιτσαρίας. Παράλληλα οι καταστηματάρχες ανοίγουν νέο μέτωπο με τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με τις κορύνες που σχεδιάζει η τελευταία να τοποθετήσει στην οδό Δημητριάδος, από την Ιωλκού μέχρι τη Φιλελλήνων. Οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για «θάνατο των καφέ που λειτουργούν στην εν λόγω οδό» και προς την κατεύθυνση ανατροπής του σχεδιασμού θα συνεργαστούν και με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Άλλη μια φορά πάντως η χθεσινή συνέλευση δεν ήταν μαζική, αφού συμμετείχαν ελάχιστοι καταστηματάρχες, αλλά και εργαζόμενοι, κυρίως καταστημάτων που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου, καθώς και καταστηματάρχες που έχουν ήδη λάβει σχετικές κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, να προχωρήσουν σε αφαίρεση των προστατευτικών καλυμμάτων στα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα.

Μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο Βόλου την Τρίτη, οι καταστηματάρχες θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση στο χώρο του Δημαρχείου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Μεταξύ των καταστηματαρχών πάντως διαφάνηκε χθες και μια τάση για δυναμική αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή. Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, ήταν για κλείσιμο των καταστημάτων την επομένη, την Τετάρτη δηλαδή 20 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, η παράδοση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων, η συμμετοχή όλων των καταστηματαρχών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν θα συζητηθεί η Κανονιστική Διάταξη.

Παράλληλα προχωρούν στην συγκέντρωση υπογραφών, που θα κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Απ. Αθανασός ζήτησε να μπουν κανόνες μεταξύ των καταστηματαρχών και να τους τηρούν, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση του ΤΕΕ Μαγνησίας για τα τραπεζοκαθίσματα, η οποία, όπως ανέφερε, «είναι θετική για μας».

Στη συνέλευση κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως να τοποθετηθούν ξύλινα προστατευτικά (καφασωτά) με τζάμι και στις προσόψεις (εκτός από τα πλαϊνά) των υπαιθρίων τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, να παραβρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταστηματάρχες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την μεθεπόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ώστε να συμπαρασταθούν στους 20 καταστηματάρχες, που καλούνται να λογοδοτήσουν με το ερώτημα της αφαίρεσης αδείας των καταστημάτων τους.

Στην χθεσινή συνέλευση ο κ. Αθανασός ανακοίνωσε ότι ψηφίστηκε ο νέος Αγορανομικός Κανονισμός και πρέπει όλοι οι καταστηματάρχες να αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους τους με νέους, που θα περιλαμβάνουν τρεις στήλες (μία με την καθαρή τιμή, μία με το δημοτικό φόρο και μία με τη συνολική τιμή του κάθε προϊόντος), ενώ άλλαξε και ο Υγειονομικός Κανονισμός, αναφορικά με την αναλογία τραπεζοκαθισμάτων ανά τουαλέτα. Επίσης ανακοινώθηκε η ισχύς του εργόσημου για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα, καθώς και η συμφωνία με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με την οποία έναντι 26 ευρώ το μήνα θα παρέχεται ιατρική περίθαλψη στα μέλη του Συλλόγου και στις οικογένειές τους, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τον ΟΑΕΕ.

 

Η γνωμοδότηση του ΤΕΕ

 

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΤΕΕ για την Κανονιστική Διάταξη από το Σεπτέμβριο του 2011, «τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να αναπτύσσονται στους εξωτερικούς χώρους με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει ελάχιστο πλάτος ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών 1,50μ. όπως προκύπτει από τις οδηγίες Σχεδιασμού για την Αυτόνομη Διακίνηση και Διαβίωση ΑΜΕΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ 1986-1990) «Απαραίτητο ελάχιστο πλάτος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών ορίζεται το 1.50μ, διάσταση που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την άνετη διασταύρωση πεζού με χρήστη ή οδηγό αμαξιδίου οιασδήποτε μορφής (αναπηρικό, παιδικό,

αγοράς κλπ) ή με μεταφορέα πακέτων».

Στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους οι είσοδοι των πολυκατοικιών θα πρέπει να μένουν ελεύθερες από αυτά ή άλλες εγκαταστάσεις και αντικείμενα για πλάτος τουλάχιστον 3 μ. και θα λαμβάνεται υπόψη η εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Τα σταθερά διαχωριστικά καθ’ όλο το μήκος του πεζοδρομίου της  οδού Αργοναυτών που προτείνεται, ώστε να διασφαλιστεί ο διάδρομος των 2,5 μέτρων, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν αρνητικό αποτέλεσμα τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής άποψης».

«Στις γενικές διατάξεις στο άρθρο 9 προτείνουμε τη χρήση κινητών σκιάστρων (ομπρέλες κλπ) με την προϋπόθεση ότι θα καθορισθεί το χρώμα και η επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν.

-Στην παράγραφο (4) και εκεί που αναφέρει «Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, που είναι οριοθετημένοι με σταθερά εμπόδια (κάγκελα) για τους πεζούς και τα οχήματα, επιτρέπεται στους δρόμους αυτούς η ανάπτυξη αποκλειστικά μιας σειράς σκαμπό και πάντως εσωτερικά του κάγκελου, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήματος» να συμπληρωθεί και η παρατήρηση στο τέλος «και σε επαφή με αυτό».

-Θα πρέπει η σύνταξη και κατάθεση των απαιτούμενων αρχιτεκτονικών σχεδίων (όψεις, κατόψεις, τομές, λεπτομέρειες κ.α.) να γίνεται από διπλωματούχο μηχανικό ανάλογης ειδικότητας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το