Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών

ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ1
Στροφή 180 μοιρών έκανε η δικομματική κυβέρνηση μετά τη γενική κατακραυγή κατά του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επέλεξε να κινηθεί στην γραμμή της προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, επιδιώκοντας να επέλθει ηρεμία στην κοινωνία και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυβέρνηση έκλεισε το συγκεκριμένο μέτωπο, άλλο ένα, αυτό με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ είναι ανοικτό. Η ΟΛΜΕ παραμένει στα χαρακώματα και, παρά την χθεσινή της συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο που διαβεβαιώνει ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός, εμμένει στις απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση, στη σκιά της εκτενούς ανακοίνωσης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ φουντώνει η συζήτηση στους κόλπους της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα το 2014 με ότι αυτό συνεπάγεται, μιλάει για προαποφασισμένες κινητοποιήσεις που δεν έχουν καμία λογική.

«Θα ανοίξουν και θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία» διαμηνύει ο κ. Αρβανιτόπουλος που σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ η ΟΛΜΕ δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού.

Στο επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά από μια πολυήμερη περίοδο ενδοκυβερνητικής και κοινωνικής αναστάτωσης, έπραξαν το αυτονόητο. Αποφάσισαν την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, μια πρόταση που είχε υποβάλλει εδώ και καιρό το ΠαΣοΚ.

Μετά από τις παλινωδίες πολλών ημερών και υπό το φόβο γενικευμένης «ανταρσίας» των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.

Όλα όμως εξαρτώνται από την τρόικα, με την οποία αναμένεται να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση τον προσεχή Νοέμβριο, λίγες εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία εφαρμογής του νόμου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Στην χθεσινή σύσκεψη των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, Οικονομικών και Ανάπτυξης, των κκ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, συμφώνησαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η κεντρική γραμμή των δυο αρχηγών είναι πως πρέπει να προστατευτεί η κατοικία των οικονομικά ασθενέστερων, όσων έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους δόσεις.

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πλειστηριασμούς μόνο «για τους λίγους επιτήδειους» και διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού είναι και θα παραμείνει απολύτως προστατευμένη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» εξετάζεται ο χωρισμός των δανειοληπτών σε τρεις κατηγορίες με βασικό μέλημα να προστατευθεί η πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους, τους ανέργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για τα μεσαία εισοδήματα, εξετάζεται μια ρύθμιση, που θα συζητηθεί και με τις τράπεζες, ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις, όπως π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς πέναλτι και «κούρεμα» τμήματος του δανείου.

Εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων θα βρεθούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, βάση των φορολογικών τους δηλώσεων, έχουν μεγάλες καταθέσεις που είναι παραπλήσιες ή υψηλότερες από το οφειλόμενο δάνειο, ενώ διαθέτουν και άλλη ακίνητη περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις για όσοι διαθέτουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν τις δόσεις.

Σχετικά με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η εισήγηση για μείωση του ποσού στο οποίο θα υπάρχει προστασία από τις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία στις 160.000 ευρώ ή και πιο κάτω.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το