Κατηγορίες: Τοπικά

Στροφή στην κατάρτιση παρά την απαισιοδοξία

ΙΕΚ ΟΑΕΔ: Έρευνα σε σπουδαστές για τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας

Στη σημασία της εξειδίκευσης μέσω της κατάρτισης, την ευρεία γνώση της τεχνολογίας και της αλλαγής νοοτροπίας εστιάζουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου, προκειμένου να βελτιώσουν τις προοπτικές ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αν και μόλις ποσοστό 19% θεωρεί ότι θα βρει άμεσα εργασία, ενώ επικρατεί το αίσθημα της απαισιοδοξίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ από το τμήμα «Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας» στο πλαίσιο του μαθήματος «Οργάνωση και Διοίκηση».

Την επιμέλεια της έρευνας είχε ο καθηγητής που διδάσκει το συγκεκριμένο μάθημα, κ. Γιώργος Βαλκαμελής (ΠΕ 18.02, MSc Logistics και Optimisation), ενώ την ομάδα έργου αποτέλεσαν οι εξής σπουδαστές: Βαρελογιάννης Κων/νος, Γιαννουσά Ζωή, Ζαφειρόπουλος Ηλ., Ζαχείλας Μιχάλης, Κεσμετζής Κων/νος, Κεφαλά Ευγενία, Παλέντζα Κερασία, Σωτηρίου Αποστολία.

Στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου λειτουργούν έξι τμήματα με διάφορες θεματικές ενότητες. Συνολικά μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε 73 σπουδαστές, που αποτελούν το 75% του συνολικού αριθμό των σπουδαστών.

Μέσα από την έρευνα επιχειρήθηκε μεταξύ άλλων η ανίχνευση των προτεραιοτήτων και των προσδοκιών τους για την επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, αλλά και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και των υποδομών.

Ως κυρίαρχες τάσεις στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν οι σπουδαστές που απαρτίζουν τα έξι εν ενεργεία τμήματα του ΙΕΚ, η έρευνα αναφέρει την «επιφυλακτικότητα» και μάλλον την «απαισιοδοξία». Κάτι περισσότερο από τον έναν στους δύο (52%) δηλώνουν άνεργοι, ενώ σχεδόν οι μισοί επέλεξαν τη σπουδή στο τμήμα τους λόγω βελτίωσης προοπτικών για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Προκειμένου να επιτύχουν πληρέστερα τους εκπαιδευτικούς τους στόχους, οι σπουδαστές στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση υποχρεωτικής πρακτικής μετά το πέρας των σπουδών τους. Επίσης, αναγκαία κρίνουν και τη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης, που θα συνέβαλλε στην απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

Ένα εύρημα, που προφανώς συνάδει και με την περιρρέουσα κατάσταση, είναι ότι «σήμερα μόλις το 19% των νεαρών σπουδαστών πιστεύουν ότι η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας θα είναι άμεση».

Το εκπαιδευτικό περιβάλλον

Αναφορικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και των υποδομών τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Αρχικά, αναφορικά με το φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) στους χώρους της σχολής, αλλά και τις συνθήκες θέρμανσης και κλιματισμού, η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακολουθεί η αξιολόγηση των εργαστηριακών χώρων και του εξοπλισμού. Τέσσερις στους πέντε (80%) θεωρούν τον εργαστηριακό εξοπλισμό μέτριο ή ανεπαρκή, ενώ πρόβλημα με την επάρκεια των χώρων εντοπίζει μόνο το τμήμα της Βιολογικής Καλλιέργειας. Σημαντικό είναι το ποσοστό (65%) που βαθμολογεί την καθαριότητα με «Άριστα»-«Πολύ καλά». Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σύνολό του, οι σπουδαστές σημειώνουν ότι το 79% είναι «πολύ καλό» ή «άριστο» όσον αφορά στο εκπαιδευτικό τους έργο. Απόλυτη σύμπνοια παρατηρείται σε θέματα συμπεριφοράς αλλά και στο επίπεδο των σημειώσεων. Επίσης, διαπιστώνουν ότι η διοίκηση αντιμετωπίζει με επιτυχία τα καθημερινά τους προβλήματα (80%).

Η σημασία της κατάρτισης

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια και την τάση απαξίωσης της εκπαίδευσης ως επένδυση, υπάρχουν ευκαιρίες. Το γεωγραφικό σημείο της περιοχής μας, η εξειδίκευση μέσω της κατάρτισης, η ευρεία γνώση της τεχνολογίας, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας αφήνουν μια χαραμάδα ανοικτή από το κουτί της Πανδώρας, για την ελπίδα, χαρακτηριστικό άλλωστε της ηλικίας των σπουδαστών.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο κ. Βαλκαμελής τόνισε πως «η έρευνα μέσω ερωτηματολογίων, ως υποκειμενική αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης συμβάλλει στην κατανόηση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν η εμπέδωση από την πλευρά των σπουδαστών της συγκεκριμένης τεχνικής. Εκτός των άλλων, η γνώμη των εκπαιδευόμενων αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, όπως και την ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους.

Αυτονόητη η επιφυλακτικότητα και ο σκεπτικισμός που εκφράζουν λόγω του ασταθούς οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου, μέσα από την έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα «Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας» στο πλαίσιο του μαθήματος «Οργάνωσης και Διοίκησης». Αυτονόητη επίσης και η ομοφωνία τους (96%) ότι η κατάρτιση αποτελεί επένδυση».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας, σύμφωνα με τον στρατό

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα…

26 Δεκεμβρίου 2023

Crown: Ο ηθοποιός της σειράς Ντόμινικ Γουέστ αποκάλυψε γιατί δεν μιλάει πια με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο Ντόμινικ Γουέστ, που παίζει στο «Crown», και ο πρίγκιπας Χάρι δεν επικοινωνούν πια και…

26 Δεκεμβρίου 2023

Σχεδόν 21.000 οι νεκροί στη Γάζα – Nετανιάχου: Οι επιχειρήσεις θα ενταθούν

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Μέχρι αργά το βράδυ το λαϊκό προσκύνημα – Καταφθάνουν πούλμαν με θαυμαστές του

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε η…

26 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: «Λύγισε» η σύζυγος του Βασίλη Καρρά με τα τραγούδια στο τέλος της κηδείας – Δείτε βίντεο

Χιλιάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου τον Βασίλη Καρρά στον ναό της Αγίας Σοφίας…

26 Δεκεμβρίου 2023

Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών ένας ανήλικος, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενώνα – video

Τραγικός είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε ξενώνα στη Ρουμανία,…

26 Δεκεμβρίου 2023