Τοπικά

Στροφή νέων και γυναικών στην επιχειρηματικότητα

Η «εκτόξευση» των ποσοστών ανεργίας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αναγκάζει αρκετούς νέους και κυρίως γυναίκες να στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα. Το έντονο ενδιαφέρον ανέργων αποτυπώθηκε στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στη Ζαγορά με αντικείμενο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης στην Τσαγκαράδα, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων ανέργων της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου.

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πραγματοποίησε προχθές στο Δημαρχείο στη Ζαγορά ημερίδα με θέμα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, καθώς και για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν αρκετά άτομα από τον επιχειρηματικό τομέα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και αντίστοιχα που ενδιαφέρονται για τις ανωτέρω επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εκδοθείσα προκήρυξη του προγράμματος, οι άνεργες γυναίκες που θα ενδιαφερθούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση θα επιδοτηθούν στο ποσοστό της τάξης του 100% με το ποσό των 32.000 ευρώ, η απορρόφηση του οποίου απαιτείται, βάσει των όρων της δράσης, να ολοκληρωθεί τεκμηριωμένα σε χρονικό διάστημα 18 συνολικά μηνών.

Η αντίστοιχη προκήρυξη για την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ορίζει ποσοστό επιδότησης της τάξης του 50%, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αρχίζει κλιμακωτά από το ποσό των 10.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το είδος της επένδυσης που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η επιλογή των ενδιαφερομένων ανέργων για τη συμμετοχή τους στα επιδοτούμενα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας θα γίνει βάσει μοριοδότησης, η οποία θα προκύψει από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα προσκομιστούν.

«Η ημερίδα ήταν ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα» επισημαίνει η αντιδήμαρχος Ζαγοράς κ. Μαρία Σαμαρά «και απευθυνόταν σε άνεργους και ειδικά σε γυναίκες, οι οποίες μαζί με τους νέους πλήττονται περισσότερο από την ανεργία. Το ενδιαφέρον των ανέργων, νέων και γυναικών, για τη συμμετοχή τους στα επιδοτούμενα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας είναι έντονο, όπως φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα. Στην ευρύτερη περιοχή μας οι περισσότερες γυναίκες είναι αγρότισσες και κατά συνέπεια δεν έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης κάρτας ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αν και είναι εγγεγραμμένες ως άνεργες στα μητρώα του. Η ανεργία αναγκάζει τους περισσότερους νέους και τις γυναίκες να στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, να δραστηριοποιούνται σε νέες επιχειρήσεις και τα επιδοτούμενα προγράμματα βοηθούν» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Ζαγοράς.

Στο μεταξύ, «εκτόξευση» σημειώνουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου τα ποσοστά ανεργίας, με τους περισσότερους άνεργους και τις περισσότερες άνεργες να στρέφονται πλέον στην επιχειρηματικότητα.

«Είναι γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή μας» σημειώνει η κ. Μαρία Σαμαρά «τα ποσοστά ανεργίας «εκτοξεύονται». Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα και απαιτείται πλέον να βρούμε λύσεις στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Οι επιλογές απασχόλησης είναι πλέον από ελάχιστες έως και μηδαμινές. Επομένως, οι άνεργοι, γυναίκες και νέοι, αναζητούν διέξοδο στην επιχειρηματικότητα. Προσπαθούν να βγουν από το αδιέξοδο προχωρώντας σε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δυνατότητες υπάρχουν με τα επιδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο αγροτουρισμός, το εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών, ενδιαφέρουν τους ανέργους, γυναίκες και νέους, καθώς δίνουν τις προοπτικές διεξόδου. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, βοηθούμε όσο μπορούμε, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι πλέον σοβαρό» καταλήγει η αντιδήμαρχος Ζαγοράς.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης στην Τσαγκαράδα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων ανέργων της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το