Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Στρος Καν: Ίσως οι ανισότητες προκάλεσαν την κρίση

Η “σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης που έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια


«Οργώνει» η τρόικα στην Αθήνα, αναμένονται Τόμσεν – Ντερούζ


Καταγγελτικός για την “σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης”, η οποία “έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια” εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ομιλία του ενώπιον φοιτητών στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε δε ότι η αιτία της κρίσης ίσως ήταν και η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο κ. Στρος Καν ανέφερε ότι  “η οικονομική κρίση υπαγορεύει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό” και πρόσθεσε: “Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει-  έστω και λίγο – λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους”.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “το σχήμα της παγκοσμιοποίησης προσέφερε πολύ, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια”. “Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα χάσμα, αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς” σημείωσε.

“Ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ’ αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αυτές τις ανισότητες”, υπογράμμισε.

“Η ανισότητα μπορεί να ήταν, μάλιστα, μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων”, κατέληξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ έφθασαν τη Δευτέρα (χθες) το απόγευμα στην ελληνική πρωτεύουσα τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας ((ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) και από την Τρίτη (σήμερα) το πρωί θα «οργώσουν» τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αποστολή τους είναι να «ξεσκονίσουν» τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τόσο του 2010 και του 2011 αλλά και να ελέγξουν τον σχεδιασμό της τριετίας 2012-2014.

Για τη χρονιά που πέρασε θα ελέγξουν τα στοιχεία για τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στα αίτια της αύξησης του ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ (όπως υπολογιζόταν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών) στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

Τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου.

Οσον αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, το ολιγομελές τεχνικό κλιμάκιο θα σταθεί στην υστέρηση των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία και του μηνός Μαρτίου. Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος, τρόικα και κυβέρνηση αναζητούν πλέον μέτρα «άμεσης εφαρμογής» που θα οδηγήσουν σε επιπλέον προσαρμογή ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η ιδέα της επίσπευσης του εφαρμογής Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο (τον Ιούλιο εφέτος αντί για τον Ιανουάριο του 2012) προσκρούσει προς το παρόν σε τεχνικές δυσκολίες.

Παράλληλα, το κλιμάκιο της τρόικας θα ζητήσει στοιχεία για τους Προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας (2012-2014) στο Πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που περιλαμβάνει μέτρα 22 δισ. ευρώ.

Βασικό μέλημα του κλιμακίου θα είναι και η εξέταση του σχεδίου των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου.

Εξάλου στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάς Ντερούζ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν οι οποίοι συνομιλούν απευθείας με τον υπουργό Οικονομικών.

Με δεδομένο ωστόσο ότι κ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων συνόδων Ecofin και Eurogroup την Πέμπτη και την Παρασκευή, είναι πιθανό ότι οι κ.κ. Τόμσεν και Ντερούζ να έλθούν στην Αθήνα στην αρχή της άλλης εβδομάδας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξεκίνησε η Α΄κατασκηνωτική περίοδος στον Άγ. Λαυρέντιο

Με την ακολουθία του Αγιασμού, ξεκίνησε την Κυριακή 30 Ιουνίου, η A΄ Κατασκηνωτική Περίοδος στον…

3 Ιουλίου 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Αυγενάκης θα είχε παραδώσει την έδρα του»

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το περιστατικό με τον…

3 Ιουλίου 2024

Ο Αυγενάκης δεν παραδίδει την βουλευτική έδρα παρά το σάλο και δηλώνει: «Σέβομαι την απόφαση Μητσοτάκη να με διαγράψει»

Να… προλάβει τις εξελίξεις επιχειρεί ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το σάλο που προκάλεσε η επίθεση…

3 Ιουλίου 2024

Καιρός – Κολυδάς: Προειδοποίηση για πολλούς κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία τις επόμενες ώρες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, με τον…

3 Ιουλίου 2024

Συνέδριο του ΟΛΒ παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας

Συνέδριο με θέμα με θέμα «Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα:…

3 Ιουλίου 2024

Φοιτητής καταγγέλλει κλοπή εργαλείων αξίας 2.500 ευρώ από εργαστήρι του ΑΠΘ

Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κατήγγειλε κλοπή από εργαστήρι που στεγάζεται σε κοντέινερ του…

3 Ιουλίου 2024