Photo Gallery, Οικονομία

Στο 25% του εισοδήματος οι αποδείξεις δαπανών για το αφορολόγητο όριο

Θα χρειάζεται να προσκομίζουν και αυτοί με πενιχρά εισοδήματα

 

Μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας με μετρητά ισχύει η κατάργηση του πόθεν έσχες

 


Από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ.
Καμία επιστροφή φόρου που δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να κινδυνέψει, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε, αλλά μόνο για το 2010 την επιβολή πλαφόν στις εκπτώσεις φόρου από τις αποδείξεις.

Το μέτρο αποσύρθηκε στον εφαρμοστικό νόμο αλλά παραμένει στο μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή το πλαφόν στις επιστροφές φόρου των 300 ευρώ, θα ισχύσει το 2012 για τις αποδείξεις που μαζεύουμε φέτος και από το 2013 θα μαζεύουμε αποδείξεις μόνο για το αφορολόγητο.
Από το 2011 το μέτρο γίνεται δυσμενέστερο, καθώς ακόμα και οι φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους (για παράδειγμα αποδείξεις 1.000 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ).
Διαφορετικά, προβλέπεται την «ποινή» καταβολής επιπλέον φόρου ίσου με το 10% επί της διαφοράς, δηλαδή ο φορολογούμενος με εισόδημα 4.000 ευρώ αν δεν έχει καθόλου αποδείξεις θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ.
Με το σημερινό σύστημα, όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειαζόταν να προσκομίσουν αποδείξεις ώστε να καλύψουν το αφορολόγητο.
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν είναι το 25% για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Πάνω απ’ αυτό το εισόδημα θα χρειάζονται αποδείξεις τουλάχιστον 15.000 ευρώ.
Μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ χρειαζόταν αποδείξεις 3.600 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο όριο, ενώ με τη νέα μέθοδο υπολογισμού χρειάζεται αποδείξεις 5.000 ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων, ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Το Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική

κάρτα αποδείξεων

Για τα μέσα Σεπτεμβρίου μεταθέτει το υπουργείο Οικονομικών την ενεργοποίηση του συστήματος της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων (φοροκάρτα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βασικές πτυχές του μέτρου βρίσκονται υπό επανεξέταση.
Η κάρτα αποδείξεων, που προβλέπεται και στο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής, αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, η κατάργηση του «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις οδηγεί στην αναθεώρηση του μέτρου.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού σκοπός της κάρτας είναι να απαλλάξει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να συγκεντρώνουν και να μετρούν τις αποδείξεις από τις κάθε είδους συναλλαγές τους. Η κάρτα αποδείξεων θα αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που έχουν εκδοθεί για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο και θα χορηγείται στους πολίτες από τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο σύστημα παραγγελίας και διάθεσης των μαγνητικών καρτών.
Ο χρήστης της κάρτας θα υποχρεούται να δηλώσει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω Διαδικτύου και με την χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Μέσω της καταγραφής των βασικών στοιχείων μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) σε μια προσωπική μερίδα ο πολίτης θα απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από την υποχρέωση καταχώρησης και διατήρησης αυτών των αποδείξεων.
Σημειώνεται πως με τις αλλαγές που επέφερε το Μεσοπρόθεσμο οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις, ήτοι το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας, για να αποφύγουν την «ποινή» της καταβολής επιπλέον φόρου που ανέρχεται στο 10% επί της διαφοράς.

 

Το πόθεν έσχες

Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» ισχύει µόνο εφόσον γίνεται µε µετρητά και όχι µε δάνειο, όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών που εστάλη στις εφορίες για την ρύθµιση που ψηφίστηκε το 2010.  Πρόκειται για τη ρύθµιση που προβλέπει απαλλαγή από το πόθεν έσχες για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας µε επιφάνεια µέχρι 120 τετραγωνικών µέτρων και αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.
Οι δωρεές και οι γονικές παροχές που γίνονται για την εξόφληση δανείου το οποίο έλαβε ο φορολογούµενος για να αγοράσει ή να χτίσει πρώτη κατοικία δεν υπάγονται στην απαλλαγή, καθώς οι δόσεις του στεγαστικού δανείου θεωρούνται τεκµήριο.
Αν η αξία µιας κατοικίας ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, παρέχεται απαλλαγή µέχρι το συγκεκριµένο ποσό κι αν η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 120 τ.µ. η απαλλαγή αφορά στη δαπάνη που αντιστοιχεί στην παραπάνω επιφάνεια.  Αν συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις, απαλλάσσεται από το πόθεν έσχες το µικρότερο κατά περίπτωση ποσό µεταξύ της δαπάνης έως 200.000 ευρώ και εκείνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια µέχρι 120 τ.µ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το