Photo Gallery, Τοπικά

Στο 1,80 ευρώ «πέταξε» η τιμή της αμόλυβδης στο νομό

Η κρίση στη Βόρεια Αφρική βάζει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών

Στα 0,85 λεπτά το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, ενώ μειώθηκε η κατανάλωση

Στο 1,80 ευρώ το λίτρο «πέταξε» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις Βόρειες Σποράδες, ενώ κατά μέσο όρο στο νομό Μαγνησίας ήταν χθες 1,650 ευρώ. Ωστόσο από σήμερα αναμένεται νέα αύξηση στις τιμές, καθώς τα πρατήρια υγρών καυσίμων προμηθεύονται τις ποσότητες πετρελαίου και βενζίνης με «τσιμπημένες» τις τιμές σε σχέση με ό,τι προμηθεύονταν πριν λίγες ημέρες.

Συνεχής είναι τις τελευταίες ημέρες η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, λόγω των δραματικών γεγονότων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταραχές επηρεάζουν δυναμικά και την τιμή του «μαύρου» χρυσού.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξαρτά το 62% των αναγκών της για ενέργεια από το πετρέλαιο. Μάλιστα η Λιβύη κάλυπτε το 22,3% του εισαγόμενου αργού προς τη νότιο Ευρώπη.

Λόγω όμως της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η τιμή της βενζίνης αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατακόρυφα. Οι ανακατατάξεις στη Λιβύη και τα υπόλοιπα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν επιπτώσεις και στην τσέπη των Ελλήνων.

Μέσα σε τρεις ημέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά τρία με τέσσερα λεπτά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Άγγελο Τσαβέ, χθες η μέση της τιμή της αμόλυβδης στο Βόλο κυμαινόταν στο 1,60 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια, όπως Βόρειες Σποράδες και Πήλιο, άγγιξε το 1,80 ευρώ το λίτρο. Γενικά κατά μέσο όρο στο νομό η τιμή της αμόλυβδης είχε αγγίξει το 1,650 ευρώ το λίτρο.

Η εκτίμηση όμως των βενζινοπωλών είναι πως η τιμή θα πάρει και άλλο την ανιούσα, καθώς, όσες ποσότητες προμηθεύονται από χθες, όλες είναι «τσιμπημένες» προς τα πάνω.

Χθες βενζινοπώλης προμηθεύτηκε οκτώ τόνους πετρέλαιο με την τιμή στο λίτρο να ανέρχεται στο 1,679 ευρώ, όταν πριν τρεις ημέρες ήταν στο 1,649 ευρώ. «Με τις νέες ποσότητες που προμηθεύτηκα από σήμερα Κυριακή θα πουλώ το λίτρο την αμόλυβδη στο 1,710 ευρώ» τόνισε ο ίδιος.

Η τιμή της σούπερ αμόλυβδης βενζίνης άγγιξε πλέον τα δύο ευρώ το λίτρο.

Ίδια αρνητική κατάσταση επικρατεί και στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, όπου η τιμή του βρίσκεται πλέον στα 0,85 λεπτά, όταν πριν μερικές ημέρες ήταν στα 0,78 λεπτά.

Με την τιμή της αμόλυβδης στα ύψη είναι φυσικό επόμενο οι καταναλωτές να έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους σε σημαντικό βαθμό, και ουσιαστικά να κινούνται με το αυτοκίνητο, όταν είναι ανάγκη.

«Αν μέχρι πριν ένα μήνα λέγαμε ότι η μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης έχει αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρυσι, πλέον τις τελευταίες ημέρες φτάσαμε στο 60%. Ο κόσμος δεν μετακινείται. Αυτό έχει επιπτώσεις και στη βιωσιμότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων, αφού πολλά, γύρω στα 40, έχουν ήδη κλείσει στο νομό Μαγνησίας» τόνισε ο κ. Τσαβές.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το