Photo Gallery, Τοπικά

Στο 1,40 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Μαγνησίας

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Μαγνησίας από σήμερα, οπότε ξεκινάει και τυπικά η διάθεση του καυσίμου για τον ερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο υφίσταται ζήτημα πόσοι πρατηριούχοι θα διαθέσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η πολύ υψηλή τιμή του διώχνει βενζινοπώλες από το να το προμηθευτούν.

Σημειώνεται ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν από 0,92-0,97 ευρώ το λίτρο, δηλαδή φέτος το ποσοστό αύξησης ξεπερνά το 50%… Αιτία της αύξησης της τιμής η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο 80% του πετρελαίου κίνησης… Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,50 ευρώ το λίτρο στο Βόλο, δηλαδή είναι υψηλότερη κατά 10 λεπτά περίπου από το θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι μια μέση ελληνική οικογένεια, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού που διαθέτει, θα πρέπει φέτος το χειμώνα να ξοδέψει περισσότερα 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ για θέρμανση. Τι σημαίνει αυτό για μια μέση οικογένεια; Αν θέλει 3.000 λίτρα το πεντάμηνο Νοεμβρίου-Μαρτίου και πέρυσι είχε ξοδέψει λίγο κάτω από 3.000 ευρώ, φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψει 4.200 ευρώ…

Πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματα τα νοικοκυριά

Επιστροφή φόρου 28 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράζουν από σήμερα, θα εισπράττουν τα νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το σχέδιο για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους που θα τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπει τα εξής:

-Οι καταναλωτές θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την επιστροφή του φόρου. Η αίτηση θα υποβάλεται σε ηλεκτρονική φόρμα που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην αίτηση κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ του και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο επιθυμεί να γίνεται η πίστωση των επιστρεφόμενων ποσών. Η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και μετά θα εγκρίνει την επιστροφή φόρου η οποία θα καταβάλλεται στο δικαιούχο 10 – 15 μέρες ύστερα από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Πολυκατοικίες: Κάθε ένοικος πολυκατοικίας, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα είσπραξης επιστροφής φόρου, θα πρέπει να συμπληρώσει στην ηλεκτρονική αίτηση επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του, σύμφωνα με τον κατάλογο των κοινοχρήστων. Τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου. Μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η πολυκατοικία στην οποία ανήκει ο κάθε δικαιούχος παρέλαβε μια συγκεκριμένη ποσότητα λίτρων πετρελαίου θέρμανσης. Από τη στιγμή που θα εξακριβώνει το γεγονός αυτό η ΓΓΠΣ θα υπολογίζει τα αγορασθέντα λίτρα που αντιστοιχούν στα χιλιοστά του κάθε δικαιούχου ενοίκου, θα πολλαπλασιάζει τον αριθμό των λίτρων αυτών με 0,28 ευρώ ανά λίτρο και το ποσό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό αυτό θα είναι η επιστροφή φόρου που θα εγκρίνει προς πληρωμή για τον κάθε δικαιούχο.

Προσοχή στην παραλαβή

Από την ΕΝΚΑ Βόλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι τιμές φέτος έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
-Η τιμή του πετρελαίου διαφοροποιείται έστω και οριακά από πρατήριο σε πρατήριο, και είναι χαμηλότερη για μεγαλύτερες ποσότητες. Η έρευνα στην αγορά είναι απαραίτητη.
-Το χρώμα του πετρελαίου πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό.

-Εμπιστευόμαστε και επιλέγουμε προμηθευτές που γνωρίζουμε.

-Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας. Υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζοντας το εσωτερικό μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το εσωτερικό πλάτος της (π.χ. 1,00 μέτρο) επί 10 λίτρα δηλαδή: 2 x 1 x 10  = 20  λίτρα. Αντίστοιχα σε  κάθε εκατοστό ύψους  δεξαμενής εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα. Για δεξαμενή εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα/εκατοστό.
Για την παραλαβή εξουσιοδοτούμε άτομα, τα οποία να γνωρίζουν τη διαδικασία. Μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει από πριν η δεξαμενή μας και το ύψος μετά την παράδοση αφού κατασταλάξει ο αφρός ( 5-6 λεπτά). Η μέτρηση γίνεται βάζοντας κάθετα στη δεξαμενή μια βέργα και μετρώντας το ύψος, μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Την ποσότητα που παραλάβαμε τη βρίσκουμε αν πολλαπλασιάσουμε τη διαφορά των υψών πριν και μετά την παραλαβή σε εκατοστά, με τα λίτρα ανά εκατοστό της δεξαμενής μας π.χ. (95εκ.-15εκ.)Χ10λίτρα.

-Πληρώνουμε εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Προσέχουμε να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε άλλη περίπτωση σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη». Έτσι διατηρούμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας

-Η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι υποχρεωτική (Ν. 54678/1986) για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, πέρα απ’ αυτό, ένα καλά συντηρημένο και ρυθμισμένο σύστημα θέρμανσης εγγυάται ασφαλή λειτουργία και εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος καυσίμου, μικρότερη εκπομπή ρύπων, μεγαλύτερη απόδοση. Ο κατάλληλος χρόνος για συντήρηση είναι ο Απρίλιος-Μάιος και αυτή γίνεται από ειδικευμένους τεχνικούς, από τους οποίους ζητάμε τη συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου, ώστε να έχουν την ευθύνη καλής λειτουργίας. Δεν αφήνουμε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το