Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Στο ύψος τους» οι τιμές των σαρακοστιανών

Αν και οι τιμές τους παραμένουν σταθερές, οι καταναλωτές αδυνατούν να τα αγοράσουν, λόγω μείωσης εισοδημάτων
Αν και οι τιμές τους παραμένουν σταθερές, οι καταναλωτές αδυνατούν να τα αγοράσουν, λόγω μείωσης εισοδημάτων

Μικρές είναι οι αποκλίσεις τιμών στα σαρακοστιανά, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που σημαίνει ότι θα είναι και φέτος ακριβά, με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματος των περισσοτέρων νοικοκυριών. Πάνω-κάτω οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, σε άλλα είδη να είναι ελάχιστα μειωμένες και σε άλλα ελάχιστα αυξημένες. Στα μύδια με φλοιό π.χ. οι τιμές «τσίμπησαν» φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει δυσκολία συγκομιδής τους στα μυδοτροφεία.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και την Ιχθυαγορά για τα σαρακοστιανά της Καθαρής Δευτέρας, όπως το έθιμο της νηστείας ορίζει. Χθες σε γνωστό σούπερ μάρκετ του Βόλου τα νωπά καλαμάρια πωλούνταν προς 15,20 ευρώ το κιλό, οι σουπιές προς 8,70, τα μύδια 3,50 ευρώ, οι ελιές θρούμπες 4,45 ευρώ το κιλό και οι χονδρές 5,65 ευρώ, οι πίκλες 1,34 ευρώ (1,19 πέρυσι), τα καλαμάρια γεμιστά Ιταλίας 29,95 ευρώ το κιλό, το χταπόδι μαρινάτο Ιταλίας πλοκάμι 33,80 ευρώ, το μπρόκολο 1,15 ευρώ, τα μαρούλια 0,51 ευρώ το τεμάχιο, τα κρεμμύδια τα φρέσκα 1,19 ευρώ το κιλό, ο γνήσιος ταραμάς 14,50 ευρώ το κιλό (14,55 πέρυσι), ενώ στα ύψη παραμένει και η τιμή του χαλβά, που κυμαίνεται από 8,72 μέχρι 8,86 ευρώ το κιλό (βανίλια και με κακάο). Η γαρίδα Ισπανίας πωλούνταν χθες στο εν λόγω σούπερ μάρκετ προς 11,99 ευρώ το κιλό, η μυδόψυχα 5,90 ευρώ, τα θράψαλα 4,85 ευρώ, τα ντολμαδάκια 1,56 ευρώ σε κονσέρβα των 280 γραμμαρίων, η κόκκινη πιπεριά ψητή 4,86 ευρώ το κιλό (4,59 πέρυσι, Φλώρινας), η λιαστή ντομάτα 8,16 ευρώ Ιταλίας (όσο και πέρυσι), η τσιροσαλάτα Ισπανίας 32,66 ευρώ το κιλό, η ταραμοσαλάτα 4,43 ευρώ (3,42 πέρυσι), το καλαμάρι κατεψυγμένο σε κονσέρβα (Φλόκος) 1,72 ευρώ τα 120 γραμμάρια και το χταπόδι (Τράτα) 3,19 ευρώ σε κονσέρβα των 160 γραμμαρίων. Στον ταραμά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν, ότι η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

Το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι τραπέζι δύο ταχυτήτων, λέει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος και συστήνει προσοχή στην ποιότητα των θαλασσινών και των σαρακοστιανών εδεσμάτων. Το τραπέζι αφορά σε δύο κατηγορίες καταναλωτών: Μία που θα ξοδέψει περίπου 71,29 ευρώ και μία δεύτερη που θα επιλέξει φθηνότερα προϊόντα, γύρω στα 33,86 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ιχθυοπώλης κ. Κ. Ζέρβας στην Ιωλκού, «φέτος οι έμποροι ζητούν 2 ευρώ το κιλό για τα μύδια, οι τιμές των οποίων θα κυμανθούν από 4,80 μέχρι 4,85 ευρώ το κιλό, τα κυδώνια θα πωλούνται 13-14 ευρώ, οι γυαλιστερές οι μεγάλες 15-16 ευρώ το κιλό, τα στρείδια 11-12 ευρώ, τα θράψαλα 7-8 ευρώ, το χταπόδι και η σουπιά 14 ευρώ, τα καλαμάρια 18 ευρώ. Οι τιμές είναι «τσιμπημένες» 10%-15% στα νωπά λόγω καιρού και των ισχυρών ανέμων. Πάντως εγώ έκανα 30% λιγότερες προμήθειες από πέρυσι». Πέρυσι τα μεγάλα χταπόδια πωλούνταν την αντίστοιχη περίοδο 12-14 ευρώ το κιλό, οι μοσχοί 8,80 ευρώ, τα θράψαλα 7-9 ευρώ, οι σουπιές ντόπιες 14,80, οι καραβίδες από 20 ευρώ το κιλό οι μικρές μέχρι και 50 οι μεγάλες, οι γαρίδες (γάμπαρη μικρές) 7,80 ευρώ μέχρι 16,80, τα μύδια 3-5 ευρώ το κιλό με κέλυφος, τα κυδώνια 16 ευρώ, οι γυαλιστερές 12,80 ευρώ, τα στρείδια 12,80 ευρώ επίσης. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν στα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά) η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ τα πλοκάμια τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές κ.ά.) πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από το κέλυφος που ανοίγει πολύ δύσκολα, η σάρκα τους είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή, ενώ κινείται όταν την τσιμπήσουμε ή ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να έχουν γυαλιστερή σάρκα, συνεκτική και να έχουν μυρωδιά θάλασσας. Οι κονσέρβες αλιευμάτων θα πρέπει να μην είναι διογκωμένες, ενώ οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να έχουν κολλημένα τα πόδια τους στο σώμα και στερεά. Οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), φέτος σημειώνεται μείωση 23% στις τιμές των προϊόντων του σαρακοστιανού τραπεζιού σε σχέση με το 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες κλπ. Η Ένωση Καταναλωτών καλεί το καταναλωτικό κοινό να καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες ό,τι υποπέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (υπουργείο Ανάπτυξης), 210 6971600 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

Η τιμή της λαγάνας

Η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, περίπου στα 2,90-3 ευρώ το τεμάχιο των 750 γραμμαρίων.

Όπως σημειώνει ο αρτοποιός κ. Σ. Μηλαράς «η λαγάνα θα πωλείται όσο και πέρυσι, μέχρι 3 ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου «Η Δήμητρα» κ. Δ. Γκίκα, που τόνισε ότι «πιθανότατα η τιμή της λαγάνας θα είναι στα περυσινά επίπεδα και λίγο χαμηλότερα». Τα τεμάχια λαγάνας είναι συνήθως των 350, των 500 και των 750 γραμμαρίων.

Δεν είναι υποχρεωτική αργία η Κ. Δευτέρα

Η ΕΣΕΕ εξέδωσε χθες ανακοίνωση για τη λειτουργία της αγοράς την Καθαρά Δευτέρα, τονίζοντας πως η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο «οι καταναλωτές, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι σε εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων, μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας». Δεδομένου ότι τίθενται από πολλούς ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των μικρών καταστημάτων τροφίμων, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε στις Ομοσπονδίες και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους τα κάτωθι:

-Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) και όσα εμπορικά καταστήματα οπουδήποτε στην επικράτεια επιλέξουν να λειτουργήσουν, θα ανοίξουν νόμιμα.

-Κατά συνέπεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή στο καθορισμένο πλαίσιο ωραρίου είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το