Photo Gallery, Τοπικά

Στο χώρο των φυλακών το Δικαστικό Μέγαρο προτείνει ο Δήμος Βόλου

Να μεταφερθεί στις φυλακές το Δικαστικό Μέγαρο, προτείνει η Δημοτική Αρχή Βόλου

 

Τη μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο των δικαστικών φυλακών στη συνοικία Χιλιαδού και τη μετεγκατάσταση της φυλακής στην περιοχή Αϊδίνι, στις Μικροθήβες, προτείνει ο Δήμος Βόλου, ανοίγοντας τη διαβούλευση με τους φορείς, για ένα θέμα που αφορά στη λειτουργία της πόλης και παραμένει σε εκκρεμότητα -παρά τις συζητήσεις – εδώ και πολλά χρόνια. Η Δημοτική Αρχή ανακινεί και πάλι ένα θέμα, που βρίσκονταν «παγωμένο» και με την τελευταία πρόταση – αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου – για επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου στον προαύλιο χώρο.

Ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νικ. Μόσχος ανέφεραν πως με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει να αντιμετωπιστούν βασικές λειτουργίες της πόλης. Η Δημοτική Αρχή ανοίγει ένα θέμα, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, παρά τις συζητήσεις, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις. Όπως είπε ο κ. Σκοτινιώτης, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τη λειτουργία των δικαστηρίων στο οικόπεδο των φυλακών. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των φυλακών στο Αϊδίνι, που είχαν εγκαινιαστεί επί Υπουργίας – στο Δικαιοσύνης – του κ. Πετσάλνικου και επί Νομαρχίας του κ. Σκοτινιώτη.

Η διαβούλευση με τους φορείς προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, να ληφθεί απόφαση για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου και ν΄ αρχίσει η διεκδίκηση υλοποίησής της. Βέβαια, όπως ειπώθηκε, απαιτείται πολύς χρόνος και με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, απαιτούνται σοβαρές και επίμονες κινήσεις. Θα γίνει όμως σημαντική και οριστική παρέμβαση και πάνω σε αυτή μπορεί να κινηθούν οι φορείς της πόλης. Ο Δήμος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, μιλά για «διπλή ανάπλαση», επιχειρώντας να επιλύσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα ζητήματα της πόλης, της μεταφοράς των φυλακών από τη συνοικία Χιλιαδού στην περιοχή της Κασσαβέτειας και τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου στο οικόπεδο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της «διπλής ανάπλασης» σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου τη χαρακτήρισε ως την πιο ρεαλιστική, γρήγορη και βιώσιμη λύση, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα, αξιοποιήθηκαν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να μη δοθεί λύση στο θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, είτε στον υπάρχοντα χώρο, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, είτε σε κάποια άλλη έκταση, που θα κρινόταν πρόσφορη.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματά της, τόνισε πως το οικόπεδο του σωφρονιστικού καταστήματος είναι οκτώ στρέμματα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν απαιτείται η αγορά και προσθήκη επιπλέον χώρου. Ο χώρος είναι πρόσφορος και προσβάσιμος σε όλους. Απέχει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το κέντρο και τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία 1350 μέτρα σε ευθεία γραμμή, βρίσκεται κοντά στον Περιφερειακό και μειώνει κατά 15 λεπτά την απόσταση από το Εφετείο της Λάρισας και επιπλέον μπορεί να στεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες, και το Διοικητικό Πρωτοδικείο, που τώρα λειτουργεί σε ενοικιασμένο κτίριο, στην οδό Ιάσονος. Το δε Δικαστικό Μέγαρο μπορεί να γίνει ένα Μουσείο Δικαιοσύνης και να αξιοποιηθεί ο χώρος της αυλής με την πλατεία Ελευθερίας σε ένα δημόσιο πάρκο.

Όπως αναφέρθηκε, από την έρευνα των στοιχείων προκύπτει πως οι διαδικασίες για την κατασκευή των νέων φυλακών στο Αϊδίνι προχωρούν και μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει η μεταφορά της φυλακής, ανακουφίζοντας και τους κατοίκους της συνοικίας.

«Με την επιλογή αυτή ανακουφίζεται το κέντρο της πόλης από το λειτουργικό και κυκλοφοριακό φόρτο, που δημιουργεί η λειτουργία των δικαστηρίων στην πλατεία Ελευθερίας και δημιουργεί συνθήκες για την ανάπλαση της πλατείας, με ενοποίηση αυτής με τον περιβάλλοντα χώρο αυτών, δημιουργώντας έναν άλλο πόλο μέσα στην πόλη, διατηρώντας φυσικά το υφιστάμενο κτίριο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει για άλλους σκοπούς, όπως Μουσείο Δικαιοσύνης, χώρος εκθέσεων, γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου, νομική βιβλιοθήκη, συνεδριακός χώρος κ.λπ.» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Η πρόταση για χωροθέτηση νέου Δικαστικού Μεγάρου στον υφιστάμενο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος δεν είναι καινούρια, αλλά πλέον αποτελεί όσο ποτέ άλλοτε μια επιλογή ρεαλιστική, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση πίεσης προς την κεντρική Διοίκηση, επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή. Η πόλη έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από τις διαμάχες των φορέων της πόλης για τη χωροθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, οι οποίες έχουν αναιρέσει κάθε λύση, που θα μπορούσε να προωθηθεί. Είναι προφανές ότι μόνο μια ομόφωνη απόφαση των φορέων της πόλης, θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα τύγχανε ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μόσχος ανέφερε, πως πολύ σύντομα ολοκληρώνεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο, που σε συνδυασμό με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα διαμορφώσουν την εικόνα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό θίγονται πολλά θέματα και είναι απαραίτητη η εξειδίκευσή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το