Κατηγορίες: Πολιτική

Στο τραπέζι το Ταμείο Σταθερότητας με ευρωπαϊκή προίκα 1,5 τρισ. ευρώ

Τη Δευτέρα αναμένεται στο Γιουρογκρούπ ξεκάθαρο μήνυμα


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το ποσό, πλέον, που συζητείται, φτάνει το 1,5 τρισ. ευρώ. Πρώτη επίσημη συζήτηση στο Γιουρογκρούπ, τη Δευτέρα το βράδυ, στις Βρυξέλλες.

Μετά τη δημόσια έκκληση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη Τετάρτη, για άμεση αύξηση των πόρων του Ταμείου ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι ο ίδιος πρότεινε το διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου, από τα 750 στα 1.500 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει καμία χώρα να καταρρεύσει, τόνισε ο Βέλγος υπουργός.

Ο κ. Ρέιντερς πρότεινε να υπάρξουν δεσμεύσεις από τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα για επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Είναι προφανές ότι ο Βέλγος υπουργός «φωτογραφίζει» την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, ενδεχομένως, και τη δική του χώρα, που έχει σημαντικό πρόβλημα δημόσιου χρέους (98% του ΑΕΠ το 2010).

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία αποφεύγουν μεν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά με δημόσιες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα, αποδέχονται πλέον και συζητούν την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Δεν δείχνουν, όμως, να βιάζονται.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε, χθες, τη δήλωση του κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για την αύξηση των πόρων του Ταμείου πρέπει να ληφθεί άμεσα και όχι αργότερα από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, χθες, Ούγγρος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι πέντε χώρες της Ε.Ε., που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία και η Δανία, έστειλαν επιστολή στην ουγγρική προεδρία, με οποία γνωστοποιούν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων τόσο του Ταμείου, χωρίς να δεσμεύονται ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση αυτή.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα συζητήσει την επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. «Έχουμε υποσχεθεί ότι, στις αρχές του 2011, θα συζητήσουμε την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξή του στη «WSJ», ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, επιμένει ότι η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα ήταν καλύτερη λύση από το πακέτο στήριξης με δάνεια από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Αναφερόμενος στα σχέδια διάσωσης των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, ο κ. Μίκλος τα χαρακτήρισε επικίνδυνα και αναποτελεσματικά.

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, επικαλούμενη και τη θετική έκβαση της πρόσφατης δημοπρασίας χρέους.

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προετοιμάσουμε μία ενιαία απάντηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης.

Επιτυχείς χαρακτήρισε τις δημοπρασίες χρέους χωρών της Ευρωζώνης και ο Χοακίν Αλμούνια.

Η Πορτογαλία θα επιλέξει εάν επιθυμεί ή όχι την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, επισημαίνουν από την πλευρά τους αξιωματούχοι της ΕΚΤ. «Είναι θέμα αποκλειστικά της κάθε χώρας να αποφασίσει εάν θα ζητήσει βοήθεια», τόνισε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ερκι Λιικάνεν.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ προασπίστηκε το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η «ασθένεια» (τα ελλείμματα και οι κακοί χειρισμοί) με το «φάρμακο», δηλαδή το ευρώ.

Διαβεβαιώσεις Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανάγκη προς το παρόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε δηλώσεις του στο φύλλο της Κυριακής της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από τη βοήθεια αυτή ούτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διάλυση της Ευρώπης. «Δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο ταμείο αυτό. Γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Από την αρχή του έτους έχουν ενταθεί οι πιέσεις κυρίως προς την Πορτογαλία, η οποία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό. Επιπλέον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε το Σάββατο ότι όλα τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ πρέπει να ενταχτούν σε ένα πλήρες πακέτο μέτρων.

«Είναι πολύ μεγάλης σημασίας να αναπτύξουμε μία πλήρη στρατηγική όπου οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβουμε μία στενότερη οικονομική συνεργασία», δήλωσε μετά από συνάντηση με μέλη του κυβερνώντος CDU. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε απλά να βάζουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα κάθε μέρα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αισθητός και στον Βόλο ο διπλός σεισμός στην Εύβοια

Αισθητός και στον Βόλο έγινε η διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στα…

11 Ιουνίου 2024

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι στα τελωνεία μεταξύ Ιανουαρίου – Μαΐου 2024

Σε υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα Τελωνεία συνεχίζουν να διενεργούν…

11 Ιουνίου 2024

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Κουρέτα – Εσερίδη – Τι συμφωνήθηκε για τον Αλμυρό

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα είχε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, στην έδρα…

11 Ιουνίου 2024

Έκκληση πατέρα για βοήθεια στον 20χρονο γιο του

Τον δικό του Γολγοθά βιώνει ο Γιώργος Λεντέρης, κάτοικος Μεσσήνης και πατέρας ενός 20χρονου αγοριού,…

11 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός: Πότε οι ανακοινώσεις – Τα σενάρια για αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία

Δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για δομικό ανασχηματισμό, με φόντο το άσχημο…

11 Ιουνίου 2024

Εξοικονομώ 2021: Παράταση έως 21 Ιουλίου στην προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών

Παρατείνεται, έως την 21η Ιουλίου του 2024, η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών για τις υπαχθείσες αιτήσεις…

11 Ιουνίου 2024