Κατηγορίες: Πολιτική

Στο στόχαστρο ύποπτες συντάξεις

Σε ισχύ από το τέλος του μήνα το νέο σύστημα ελέγχου της παραβατικότητας

Εξήντα ένας τυφλοί οδηγούσαν στην Ζάκυνθο, ενώ 2800 συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν εμφανίστηκαν στην ετήσια απογραφή με αποτέλεσμα να κοπούν αυτές συντάξεις.
Τις ύποπτες συντάξεις και τις συντάξεις που έχουν αποδειχθεί πλασματικές βάζει στο στόχαστρό του το υπουργείο Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο και προανήγγειλε «μαχαίρι» σε περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το όφελος θα είναι περί τα 14 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενη παραβατικότητα.
«Τίποτα δεν θα σταματήσει από εδώ και πέρα το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων που δυστυχώς είναι πάρα πολλές και δυστυχώς είναι η αιτία που τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας αιμορραγούν πολλά – πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρόδης, έδωσε εντολή οι έρευνες για υποθέσεις που αφορούν ύποπτες συντάξεις και παράνομα επιδόματα να διεξάγονται κατά προτεραιότητα.
Την Τρίτη ο κ. Κατσιρόδης θα πάρει στα χέρια του έγγραφο με τις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ζάκυνθος όπου βρέθηκαν 61 τυφλοί με δίπλωμα οδήγησης
Επίσης, ενδεικτικό του μεγέθους της παραβατικότητας είναι το γεγονός ότι σχεδόν 2.800 (ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση) συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν πήγαν να απογραφούν με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξή τους από 1 Σεπτεμβρίου. Μόνο από αυτές τις συντάξεις το Δημόσιο εξοικονομεί 14 εκατ ευρώ το χρόνο.
Το θέμα των ύποπτων συντάξεων ερευνά εδώ και 6 μήνες ο οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης, βασιζόμενος στις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, 20.000 άτομα λάμβαναν «μαϊμού» συντάξεις ζημιώνοντας τα τελευταία χρόνια τα ταμεία κατά 120 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο κύριος Μουζακίτης έχει λάβει ενημέρωση από τους αρμόδιους μόλις για 13 άτομα, γεγονός που έχει ενοχλήσει τις εισαγγελικές αρχές.

Με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαβεβαίωση ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με στόχο να μην υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας,  Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, μετά τη συνάντησή του με τον αντιεισαγγελέα, Αθανάσιο Κατσιρόδη.
«Θα τελειώσουμε ουσιαστικά το ζήτημα των παράνομων συντάξεων, με μία απλή νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μεταρρυθμιστικά στον τομέα αυτό και να λύσει προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα ανακοινώσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο, από 01.01.2013, δεν θα υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης.
«Το τελευταίο διάστημα, μετά από τις ηλεκτρονικές και άλλες διασταυρώσεις, που διενεργεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εντοπίζουμε μεγάλα δείγματα παραβατικότητας. Θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν εντοπιστεί άπαντες. Αυτοί που συλλαμβάνονται, οποιαδήποτε συμμετοχή κι αν έχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα υποστούν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Στο φάκελο, που παρέδωσα στον αντιεισαγγελέα, υπάρχουν οι περιπτώσεις, που, το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και, βάσει των οποίων υπάρχουν πάρα πολλοί, που παράτυπα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και παράτυπες συντάξεις σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της περυσινής απογραφής στους συνταξιούχους του ΙΚΑ  δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν περίπου 80.000 συνταξιούχοι οι περισσότεροι απ τους οποίους είχαν πεθάνει και οι συγγενείς τους είχαν «ξεχάσει» να το δηλώσουν .
Εν τω μεταξύ από τις αρχές Ιουλίου  έχει ξεκινήσει η δεύτερη απογραφή για όλους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ  η οποία και λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αξιωματούχοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι οι απώλειες από τις συντάξεις των πεθαμένων αλλά και τα παράνομα, πάσης φύσης επιδόματα, ξεπερνούν σε δαπάνη που βαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό  το 1 δισ ευρώ ετησίως.

 

Ηλεκτρονικό δίχτυ για τη φοροδιαφυγή

Τέλος από του χρόνου, η αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών στους συνταξιούχους  μετά από  τα «λαβράκια» που πιάστηκαν στο ηλεκτρονικό δίκτυ  και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή  ξεπερνά το 10% στα ταμεία που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Νομικών) Τα ασφαλιστικά ταμεία  θα αποστέλλουν κατευθείαν στη ΓΓΠΣ τις συντάξεις που κατέβαλαν  και ο συνταξιούχος θα λαμβάνει σπίτι του, φόρμα φορολογικής δήλωσης με τυπωμένο από το ΚΕΠΥΟ το ποσό της χορηγούμενης  σύνταξης.
Συγκεκριμένα , οι  διασταυρώσεις που  έκανε το Υπουργείο Εργασίας με το ΚΕΠΥΟ  έδειξαν ότι 3.000 συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών  είτε δεν δήλωναν καθόλου τη σύνταξή τους στη φορολογική τους δήλωση, είτε δήλωναν μικρότερο ποσό από αυτό που λάμβαναν. Επίσης ,το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Οι διασταυρώσεις εντόπισαν και ένα σημαντικό ποσοστό συντάξεων που επανελέγχονται καθώς  υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι παράνομες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ποσοστό συνταξιούχων αναπηρίας στο Ταμείο  φθάνει  στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%, διαφορά «στατιστικά σημαντική».
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εκτιμά ότι  με τον εντοπισμό των παράνομων και αδήλωτων συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου του 2013, να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από «μαϊμού» συντάξεις και απώλεια πόρων.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024