Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ δικηγόροι- συμβολαιογράφοι του Βόλου

Επτά δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του Βόλου βρίσκονται στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φέρεται να δήλωναν εισοδήματα, τα οποία δεν δικαιολογούν την ακίνητη περιουσία την οποία κατέχουν. Παράλληλα το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές του Βόλου, όπου επέβαλε πρόστιμα για μη χρήση ταμειακών μηχανών.

Άλλη μια φορά γνωστοί δικηγόροι του Βόλου-και συμβολαιογράφοι-βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για κατοχή μεγάλης ακίνητης περιουσίας (μεγάλη αντικειμενική αξία), που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνουν. Σχετική λίστα απεστάλη στο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και περιλαμβάνει 25 δικηγόρους και συμβολαιογράφους σε όλη την περιφέρεια, που μπήκαν στο στόχαστρο και ερευνάται το «πόθεν έσχες» τους.

Συνολικά ελέγχονται 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι σε όλη την Ελλάδα και ήδη οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τις δηλώσεις τους, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο πλουτισμός τους προέρχεται από φοροδιαφυγή ή αν δικαιολογείται από τα εισοδήματα, που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έλεγχο «πόθεν έσχες» και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματά τους ή έχουν αποκτήσει ακίνητα με «μαύρο» χρήμα. Τα στοιχεία διασταύρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αμέσως τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ, για να ελεγχθούν σε βάθος.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, απεστάλησαν ήδη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τα στοιχεία των ελεγχόμενων, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες τράπεζες έχουν λογαριασμούς και να προχωρήσει το άνοιγμά τους, καθώς φέρονται να κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα έχουν δοθεί οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό, προκειμένου να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο σχετικά με τους ελέγχους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια 1.300 ελέγχων έως το τέλος του έτους σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι 600 έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρώτοι στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών βρίσκονται οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα, με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Οι επόμενοι έλεγχοι θα στοχεύουν στους μηχανικούς και στους λογιστές, ενώ η λίστα θα κλείσει για φέτος με τους εισοδηματίες.

Το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας θα δίνει κάθε μήνα αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών, για την πρόοδο της έρευνας που διεξάγει, όσον αφορά στο άνοιγμα των λογαριασμών των 25 δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

 

Στις λαϊκές αγορές

Εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές προϊόντων γης και θάλασσας του Βόλου έκαναν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, με στόχο τους παραγωγούς πωλητές που δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επισημάνθηκαν 50 παραβάτες της νομοθεσίας, στους οποίους και επιβλήθηκαν πρόστιμα, για μη εφαρμογή του Νόμου.

Όπως δήλωσε στέλεχος του ΣΔΟΕ, «δύο χρόνια τώρα δεν εφαρμόζουν το Νόμο, με διάφορες προφάσεις. Πλέον η ανοχή τέλος».

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί-πωλητές αγροτικών προϊόντων αντιδρούν στη χρήση ταμειακών μηχανών, καθώς θεωρούν ότι «θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και τελικά στο μαρασμό και τη διάλυση των λαϊκών αγορών».

«Η χρήση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία θα φτάσουν να χάσουν οι λαϊκές το χαρακτήρα τους», τονίζουν.

 

Ηλεκτρονικά η αλλαγή κατοικίας

Ηλεκτρονικά θα μπορούν στο εξής οι φορολογούμενοι, να αλλάζουν τη διεύθυνση της κατοικίας τους. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ορίζονται τα εξής: Φυσικά πρόσωπα που είναι πιστοποιημένοι χρήστες, έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους, μέσω Διαδικτύου, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο του εντύπου Μ1 «Απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της ΓΓΠΣ. Σε περίπτωση που η κατοικία του φυσικού προσώπου χρησιμοποιείται ως επαγγελματική έδρα, με τη διαδικασία αυτή, μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, ενημερώνεται από τη ΓΓΠΣ η αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία αποδέχεται τη δήλωση και καταχωρίζει τη νέα διεύθυνση στο Μητρώο του TAXIS. Σε περίπτωση που η νέα διεύθυνση ανήκει στη χωρική αρμοδιότητα άλλης Δ.Ο.Υ, η Δ.Ο.Υ παραλαβής της δήλωσης υποχρεούται, μαζί με την αλλαγή της διεύθυνσης, να προβεί και στη μετεγγραφή του υπόχρεου στη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι βεβαιώσεις που παράγονται από το σύστημα με την καταχώριση της μεταβολής, αποστέλλονται από τη Δ.Ο.Υ. στη νέα διεύθυνση του ενδιαφερόμενου, ταχυδρομικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το