Κατηγορίες: Ελλάδα

Στο ΣτΕ θα κριθεί η νομιμότητα της συμφωνίας Siemens – Ελληνικού Δημοσίου

  

Το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012. Στο Στε η περιβόητη “συμφωνία συμβιβασμού” μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και  της  Siemens (και των θυγατρικών της εταιρειών της) με την οποία “ρυθμίστηκαν” οι οικονομικές αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου  εξαιτίας του σκανδάλου  των μιζών που διοχετεύθηκαν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού σε Έλληνες αξιωματούχους. 

Το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  κρίνει τη συνταγματικότητα και  νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 , στο πλαίσιο της οποίας  η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκατομμύρια  ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ., πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

 Σε βάρος της επίμαχης συμφωνίας προσέφυγε το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» αλλά και μεμονωμένα φορολογούμενοι πολίτες που υποστηρίζουν  ότι η  «συμφωνία  συμβιβασμού» είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων αλλά και αντίθετη με το  Δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς  από την παράνομη δραστηριότητα  της Siemens στην Ελλάδα (μίζες,  κ.λπ.) προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και  η ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο εισηγητής της υπόθεσης, πάρεδρος, Νίκος Μαρκόπουλος,  θα αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο το ζήτημα εάν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει το επίμαχο Σωματείο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αλλά και αν αρμόδιο για την δικαστική επίλυση του  είναι το ΣτΕ ή τα Πολιτικά δικαστήρια.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ 

Υπενθυμίζεται  ότι στο άρθρο 324 νόμου 4072/2012 (11.4.2012) προβλέφθηκε η «συμφωνία  συμβιβασμού» στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης .

Με την επίμαχη «συμφωνία  συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών ( μίζες) προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά  της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της  Ελλάδος, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κ.λπ.

Η «συμφωνία  συμβιβασμού»  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιρειών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Εκτός από την Siemens  καλύπτονται όλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου της, οι άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες θυγατρικές εταιρείας και κοινοπραξίες, τα στελέχη της επίμαχης γερμανικής εταιρείας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι υπάλληλοί της.

 ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ

Όπως όμως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες, η  συμφωνία αυτή απάλλαξε παντελώς την “αμαρτωλή” Siemens από την υποχρέωση καταβολής του ποσού αυτού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε  των αξιώσεων του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο των επίμαχων ποσών (80 και 90 εκ. ευρώ) και άλλων δευτερευούσης σημασίας όρων.

Η απαλλαγή αυτή της Siemens έγινε από την Ελληνική πλευρά, χωρίς να υπάρχει κάποιο δημόσιο συμφέρον  και άρα πρόκειται για συμφωνία παντελώς άκυρη, ως αισχροκερδής και καταπλεονεκτική σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακόμη,  το προσφεύγων Σωματείο τονίζει  ότι «η απαλλαγή της  Siemens από την οποιαδήποτε αστική και διοικητική  ευθύνη, ακόμη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την συνταγματική αρχή ότι το κράτος αποτελεί εγγυητή της νομιμότητας και του δικαίου».

Η συμφωνία συμβιβασμού -επισημαίνεται στην προσφυγή που συζητείται στο ΣτΕ- είναι σε εμφανέστατη δυσαρμονία με το πόρισμα της Βουλής, στο οποίο γίνεται λόγος για άσκηση αγωγών σε βάρος της Siemens και για επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Πηγή: thetoc.gr

 

Share
Ετικέτες: SiemensπροσφυγήΣτΕ

Πρόσφατα άρθρα

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Λειτουργικής Επιμόρφωσης στον Βόλο

Ολοκληρώθηκε το εβδομαδιαίο Σεμινάριο Λειτουργικής Επιμόρφωσης, που διοργάνωσε η Τοπική μας Εκκλησία, στο οποίο συμμετείχαν…

29 Μαρτίου 2024

Πραγματοποίηση η διαδικτυακής διάλεξη του Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριος (Στεργίου)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου η τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη…

29 Μαρτίου 2024

12 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία έξω από την ΤΟΜΥ Αγριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 13η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε από την ΤΟΜΥ Αγριάς σε συνεργασία…

29 Μαρτίου 2024

Drone πέρασε ξυστά από αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση Αθήνα – Λονδίνο

Παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία στον αέρα, σε πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο…

29 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Στον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στον Άρειο Πάγο θα μεταβεί τη Δευτέρα (1η Απριλίου) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,…

29 Μαρτίου 2024

Tο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στην εκδήλωση του Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Τετάρτη 27/03/2024 το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού είχε τη χαρά και την τιμή να λάβει μέρος…

29 Μαρτίου 2024