Photo Gallery, Τοπικά

Στο Στεφανοβίκειο και τα νέα «Απάτσι»

Η μεταστάθμευση του 2ου ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο είχε αποφασιστεί από το 2011, ωστόσο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα

Στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου (LGSV) βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64DHA Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, το οποίο από την Πάχη Μεγάρων, θα μετασταθμεύει πλέον μόνιμα στην καρδιά της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ).

Η μεταστάθμευση του 2ου ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο είχε αποφασιστεί το 2011 ώστε να συγκεντρωθεί το σύνολο των επιθετικών ελικοπτέρων Αpache της Αεροπορίας Στρατού, διορθώνοντας την παράλογη διάσπαση του (μικρού) στόλου επιθετικών ελικοπτέρων μεταξύ Στεφανοβικείου (1ο ΤΕΕΠ, έδρα 1ης ΤΑΞΑΣ) και Πάχης Μεγάρων (2ο ΤΕΕΠ). Με την ολοκλήρωση της μεταστάθμευσης εκτιμάται να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας κατά την εκπαίδευση και τη συντήρηση, καθώς το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην ομοιογενοποίηση των 19 ΑΗ-64Α+ και 10 ΑΗ-64DHA με την πλήρη αναβάθμιση 13 AH-64A σε ΑΗ-64D Block II -για την αναπλήρωση του AH-64DHA που καταστράφηκε στο δυστύχημα στις 30 Ιουλίου 2010- καθώς και την υποβολή των υπόλοιπων 6 σε δομικό εκσυγχρονισμό, με δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού Block II.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού AH-64DHA APACHE LONGBOW, που εντάχθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον Ελληνικό Στρατό στο Αεροδρόμιο Μεγάρων, προσγειώθηκαν τη Δευτέρα στο Στεφανοβίκειο.

Κατ΄επανάληψη έχει τονισθεί ότι η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του ΕΣ υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες επιβάλλει τη μείωση του λειτουργικού του κόστους – σε απλά ελληνικά την κατάργηση/συγχώνευση Μονάδων και Σχηματισμών, τη μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών με παράλληλη κατάργηση διοικητικών θέσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αναδιάταξη του ΕΣ στον οριζόντιο (Μακεδονία-Θράκη) και κάθετο άξονα (Αιγαίο) της ελληνικής επικράτειας. Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω εντάσσεται και η μετεγκατάσταση του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, διορθώνοντας την παράλογη υφιστάμενη κατάσταση με διασπασμένο το στόλο των Apache.

Η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο για την υποδοχή της Μονάδας έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι μόνες δαπάνες αφορούν στα μηδαμινά έξοδα μεταθέσεως των στελεχών μιας Μονάδας μεγέθους του 2ου ΤΕΕΠ και το κόστος της οδικής μετακίνησης των υλικών.

Με τη συγκέντρωση των 19 ΑΗ-64Α+ και 10 ΑΗ-64DHA στο Στεφανοβίκειο:

– Επιτυγχάνονται άμεσα σημαντικές οικονομίες κλίμακας στην εκπαίδευση και τη συντήρηση.

– Επιλύεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της υποεπάνδρωσης.

– Αυξάνεται η διαθεσιμότητα των μέσων και αντιμετωπίζονται δραστικά προβλήματα ασφαλείας προσωπικού και μέσων αφού η επί ετών παραμονή των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων εκτεθειμένων στα στοιχεία της φύσης και ιδιαίτερα στο παραθαλάσσιο περιβάλλον της Πάχης Μεγάρων είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση εμφάνισης βλαβών στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και κατ’ επέκταση την αύξηση του κόστους και του χρόνου συντήρησής τους.

– Επιλύονται χωροταξικά ζητήματα της ΑΣ και διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπολοίπων Μονάδων που εδρεύουν στη Πάχη Μεγάρων καθώς είναι γνωστό ότι ο αριθμός των υποστέγων και των χώρων στάθμευσης δεν επαρκεί και για τη φιλοξενία των υπό παραλαβή ΝΗ-90.

– Σημαντικότερο όλων, επιτυγχάνεται επιχειρησιακή ευελιξία και μείωση των χρόνων αντίδρασης καθώς μέχρι σήμερα τα επιθετικά ελικοπτέρα ΑΗ-64DHA που είτε εκτελούσουν βολές είτε διεξήγαγαν ασκήσεις σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο ήταν υποχρεωμένα να μεταβούν πρώτα στο Στεφανοβίκειο αφού εκεί φυλάσσεται, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, το σύνολο του οπλισμού τους. Στα παραπάνω αξίζει να αναφερθεί και η γειτνίαση με το ΠΒ Λιτοχώρου όπου το σύνολο των επιθετικών ελικοπτέρων εκτελεί βολές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αντιδρώντες αξιωματικοί της ΑΣ που είχαν αγοράσει κατοικίες στα Μέγαρα και γενικά όσοι δεν επιθυμούσαν τη μεταστάθμευση του σχηματισμού από την Πάχη στο Στεφανοβίκειο, έστειλαν επιστολή στον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο στην οποία υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα υποτίθεται θα λύσει.

Υπενθυμίζεται ότι διευθυντής ΔΑΣ του ΓΕΣ ανέλαβε ο υποστράτηγος κ. Στ. Σαλωνίτης, ο οποίος στις 9 Αυγούστου 2012 παρέδωσε τη διοίκηση της 1ης ΤΑΞΑΣ στον ταξίαρχο κ. Βασ. Δήμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το