Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Στο προσκήνιο και πάλι η λύση Λουκά Παπαδήμου

 

 

Επεισοδιακά και χωρίς κατάληξη εξελίχθηκε χθες η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Ναυάγησε η επιλογή Πετσάλνικου – Ολονύχτιες διαβουλεύσεις Παπανδρέου και Σαμαρά -Νέα σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο –

 

 

ΑΘΗΝΑ 9.-

Επεισοδιακά και χωρίς κατάληξη εξελίχθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε οριστεί για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) και τελικά αναβλήθηκε για τις 10:00 το πρωί (σήμερα).

 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε από το προεδρικό προτού ξεκινήσει η σύσκεψη καταγγέλλοντας τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για “παιχνίδια τακτικής που συμπαρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, οι δύο άλλοι αρχηγοί συσκέπτονταν ξεχωριστά σε άλλη αίθουσα με τον κ. Παπούλια, προφανώς για να του ανακοινώσουν εκ των υστέρων το αποτέλεσμα επειδή ο ίδιος έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Φ.Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία και προτείνει τον Λ. Παπαδήμο.

 

Από την Προεδρία τονίζουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να θιγεί ο κ. Καρατζαφέρης και μιλούσαν για παρεξήγηση. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και πως ο κ. Καρατζαφέρης προτίθεται να πάει αύριο (σήμερα) στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

 

Λίγο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα και πως την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους η 6η δόση, η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει ότι πάει στην αυριανή (σημερινή) σύσκεψη δηλώνοντας ανοιχτός σε όποιον του προτείνουν για τη θέση του πρωθυπουργού.

 

Αντιδράσεις για Πετσάλνικο

 

Πριν ακόμη συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στο προεδρικό μέγαρο, πάντως, θύελλα αντιδράσεων προκαλούσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο ως υποψήφιο πρωθυπουργό, καθώς σε διάγγελμά του τον φωτογράφισε ως την επιλογή του να τον διαδεχθεί, κάνοντας λόγο για “επιλογή ιδιαίτερα θεσμική και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

 

Οι αντιδράσεις για τον Φίλιππο Πετσάλνικο επικεντρώνονται στο γεγονός ότι βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της δύσκολης κατάστασης που θα πρέπει να διαχειριστεί.

 

Ορισμένοι “γαλάζιοι” βουλευτές, μάλιστα, κατηγορούν τον πρόεδρο της Βουλής ότι είναι μεταξύ εκείνων που προκάλεσαν την κρίση, εισηγούμενος το δημοψήφισμα στον κ. Παπανδρέου.

 

Στο προσκήνιο πάλι το όνομα του Λ.Παπαδήμου

 

Το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια προσέγγισης με τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο φερόταν να έχει επικοινωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πηγές από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος έθετε συγκεκριμένους όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία, όροι που γίνονταν αποδεκτοί από τον κ. Παπανδρέου. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος ζητά να υπογράψουν οι αρχηγοί και των δύο μεγάλων κομμάτων τους όρους του προγράμματος, να συμμετέχουν περισσότερα πολιτικά στελέχη της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα και να μην είναι ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια για τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά να υπάρχει μια πίστωση χρόνου. Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει κανένα θέμα για το οικονομικό επιτελείο.

 

Δεν απαντάμε σε διαρροές, δήλωναν από τη ΝΔ για τους όρους που φέρεται να βάζει ο Λ. Παπαδήμος. Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς διέψευδε ότι είχε ενστάσεις, λέγοντας ότι ουδέποτε του προτάθηκε το όνομα του κ. Παπαδήμου. Όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης λίγα λεπτά προτού αναχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος για το προεδρικό μέγαρο, “ουδέποτε προτάθηκε στη ΝΔ ο Λουκάς Παπαδήμος” και αν κάτι τέτοιο συμβεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν θα πει όχι”.

 

Το… σίριαλ της υποψηφιότητας του Λουκά Παπαδήμου βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από νωρίς το πρωί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι μέχρι εκείνη την ώρα ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας ουδέποτε βολιδοσκοπήθηκε σε βάθος από το μέγαρο Μαξίμου για την πρωθυπουργία.

 

Όπως αποδείχθηκε πέραν μιας πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γενική γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη την Τρίτη, και μιας δεύτερης σήμερα όπου του προτάθηκε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος δεν μίλησε ποτέ με κάποιον άλλο κυβερνητικό παράγοντα, ούτε διαπραγματεύθηκε όρους προκειμένου να δεχθεί να γίνει πρωθυπουργός. Πηγές από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν το βράδυ ότι το όνομα του κ. Παπαδήμου είχε προταθεί στον Αντώνη Σαμαρά και εκείνος το είχε απορρίψει λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην τραπεζίτης.

Πάντως άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν ότι από το μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησαν με τον κ. Παπαδήμο τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαράς.

Αργά το βράδυ πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τους όρους του κ. Παπαδήμου που έγιναν αποδεκτοί από τον ίδιο. ‘Ισως τη νύχτα να ακολουθούσε επικοινωνία του προέδρου της ΝΔ με τον κ.Παπαδήμο.

 

Η συνάντηση Παπούλια – Παπανδρέου

 

Νωρίτερα το απόγευμα, μπαίνοντας στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διμερή τους συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου είπε: “Κύριε Πρόεδρε, είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η δυνατότητα συνεργασίας πολλών πολιτικών δυνάμεων ανοίγει μια νέα ευκαιρία, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Και νομίζω ότι θα είναι μια βάση για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, που ήδη έχουν ξεκινήσει και βεβαίως, και την εδραίωση, δηλαδή να κλειδώσουμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που είναι τόσο ζωτικές και για μας και βεβαίως για την ευρύτερη Ευρώπη.”

 

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: “Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια ανακούφιση, γιατί τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιμέναμε τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά. Πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι για να πετύχει το έργο της που – όπως είπατε – είναι ένα σημαντικό έργο και ο ελληνικός λαός περιμένει και εκείνος να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση.”

 

Λίγα λεπτά προτού ο Γ. Παπανδρέου ξεκινήσει από το Μέγαρο Μαξίμου για το Προεδρικό Μέγαρο, απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κάνουν σήμερα “το εθνικά επιβεβλημένο”.

 

Διαβουλεύσεις από το πρωί

 

Οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες από το πρωί και παρά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μετέβαινε στο Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, το ραντεβού δεν είχε γίνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Κάρολος Παπούλιας τηλεφώνησε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

 

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο κ. Παπούλιας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε πως προς τους δημοσιογράφους: “Τελειώσαμε, θα ξανάρθω το απόγευμα”. Λίγα λεπτά αργότερα ο Αντώνης Φουρλής μετέδωσε ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του MEGA οτι το ραντεβού ορίστηκε για τις 5:00 το απόγευμα, είδηση που επιβεβαίωσε αμέσως μετά η Προεδρία της Δημοκρατίας με σχετική ανακοίνωση.

 

Η διάψευση της υποψηφιότητας Παπαδήμου, πάντως, προκάλεσε απογοήτευση και αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη τα οποία επιθυμούσαν έναν νέο πρωθυπουργό με χαρακτηριστικά ανάλογα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Τελικά η υποψηφιότητα Παπαδήμου επανήλθε στο προσκήνιο.

 

Νέα Δημοκρατία κατά ΕΡΤ

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το  χθεσινοβραδινό δελτίο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χωρίς καμιά ντροπή, οι συγγραφείς της ανακοίνωσης της δημόσιας τηλεόρασης παραδέχονται αδυναμία στη διασταύρωση των ειδήσεων και δηλώνουν θύματα των πληροφοριών που μεταδίδουν. Η ΕΡΤ αποδέχεται, δυστυχώς, αυτό που επισημαίνει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία.  Ότι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να μεταδίδει ακριβείς πληροφορίες, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.

Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να μεταδίδει κρίσεις των παρουσιαστών της, που εμπεριέχουν ειρωνείες για πολιτικά κόμματα και σπέκουλα που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την κυβέρνηση.

Σχόλια του τύπου «οι δηλώσεις του αρχηγού προκαλούν εσωκομματικά προβλήματα», «ο κ. Σαμαράς συμφώνησε το στέλεχός του να αναλάβει υπουργείο»,  «συγκινήθηκαν όλοι οι Έλληνες με το διάγγελμα Παπανδρέου», «ο κ. Σαμαράς δέχτηκε τον ένα και απέρριψε το άλλον για πρωθυπουργό», «οι εκλογές  οδηγούν στη δραχμή» κλπ., είναι ορισμένα από τα απίθανα που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες.

Τιμούμε όλους τους δημοσιογράφους που υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας αγωνίζονται για να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους.

Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν θα ανεχθούμε από ένα σύστημα που βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης, το κομματικό παιχνίδι που στήνει στην πλάτη του ελληνικού λαού, ο οποίος είναι άλλωστε και ο αποκλειστικός χρηματοδότης της δημόσιας τηλεόρασης. Τελεία και παύλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το