Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στο πλευρό των 16 απολυμένων εργαζομένων

Σκληρές εκφράσεις του δημάρχου Βόλου εναντίον του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Νάνου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία και των απολυμένων εργαζομένων
Σκληρές εκφράσεις του δημάρχου Βόλου εναντίον του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Νάνου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία και των απολυμένων εργαζομένων

Με νομική λύση και όχι με… πολιτική απόφαση θα λυθεί, εάν λυθεί, το θέμα με τις 16 προσλήψεις που κρίθηκαν παράνομες στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Βόλου. Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ο δήμαρχος αποκάλεσε «τραμπούκο και βολεμένο, χωρίς κανένα ηθικό ανάστημα», τον Απ. Νάνο, ο οποίος δήλωσε ότι εναντίον της παράταξής του στήθηκε προβοκάτσια, όταν παρουσιάστηκαν πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου του 2012, σύμφωνα με τα οποία η ΛΑΣ δεν είχε στηρίξει τις αποφάσεις υπέρ των συγκεκριμένων υπαλλήλων που βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Νομικό Πρόσωπο, με δικαστικές αποφάσεις και εντολές του υπουργείου Εσωτερικών.
Αποστάσεις πήραν και οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από το θέμα που αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Μαγιάκος δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να απολυθεί και κανένας δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του.
Για λογαριασμό του συνδικάτου που δημιούργησε το ΚΚΕ, ο Απ. Νάνος ζήτησε να δοθεί ο λόγος στην πρόεδρο Πέπη Αγραφιώτη, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι όλες οι προσλήψεις στον πρώην Καλλιτεχνικό Οργανισμό, επί θητείας του Αλέκου Βούλγαρη, ήταν νόμιμες.
Με τα χέρια δεμένα
«Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε την αλήθεια και να μην κοροϊδευόμαστε. Στα χέρια του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ έφτασε μια δικαστική απόφαση και είμαστε δεσμευμένοι να την εφαρμόσουμε. Υπέρ των εργαζομένων είμαστε όλοι και πλειστηριασμοί δεν χωράνε. Μόνο νομικά μπορεί να εξεταστεί η παραμονή τους στο Νομικό Πρόσωπο, το οποίο η αλήθεια είναι ότι αποψιλώνεται με τη φυγή τους. Το να μην εφαρμόσω όμως δικαστική απόφαση δεν γίνεται γιατί απλά δεν μπορώ να τους πληρώσω από την τσέπη μου. Αν βρεθεί νομική λύση, θα κάνουμε τα πάντα, αλλά να πληρώσω από την τσέπη μου δεν μπορώ ή να πάω στα δικαστήρια» τόνισε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Παύλος Μαβίδης.
Ο Γ. Μουλάς δήλωσε ότι όλοι είναι υπέρ των εργαζομένων. «Δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω περισσότερο και να στηρίξω τα δικαιώματά τους γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να μας ενημερώσουν ως παράταξη» είπε και του επιτέθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων.
«Σας καλέσαμε και δεν ήρθατε» ήταν η απάντηση, ενώ ο Απ. Νάνος μίλησε για την ανάγκη στήριξης της εργατικής τάξης και κατήγγειλε διαχρονικά τις Δημοτικές Αρχές του Δήμου Βόλου, την παρούσα Δημοτική Αρχή και τους συνδικαλιστές που δεν ανήκουν στο κόμμα του.
Ο ίδιος θεώρησε ότι το πρόγραμμα Home Start που εδρεύει στο Δήμο, είναι παράνομο και κατέθεσε στο συμβούλιο μια φήμη που πληροφορήθηκε, σύμφωνα με την οποία θα προσλάβει το πρόγραμμα υψηλόμισθο υπάλληλο.
Τέλος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να προσπαθήσει να βρει λύση πολιτική.
«Πείτε μας τι ψηφίσατε, όταν φέραμε το θέμα των συγκεκριμένων εργαζομένων το 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο… Φύγατε από την ψηφοφορία» είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον Απ. Νάνο και τόνισε ότι η χυδαιότητα έχει και όριο. Ο Απ. Νάνος κατήγγειλε προβοκάτσια εις βάρος του, αλλά απέφυγε να δηλώσει τι ψήφισε στο κρίσιμο εκείνο Δημοτικό Συμβούλιο για τους εργαζόμενους.
«Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων» ήταν η θέση που εξέφρασε ο Θ. Κλημόπουλος.
«Τραμπούκος, βολεμένος»
Ο δήμαρχος επιτέθηκε στον Απ. Νάνο, τον οποίο αποκάλεσε τραμπούκο, βολεμένο και δήλωσε ότι δεν έχει κανένα ηθικό ανάστημα.
«Υπάρχει όντως εκνευρισμός και θυμός γιατί κάναμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους. Δεν είμαστε όμως ανήθικοι και έμποροι ελπίδων. Περάσαμε από τις πρώην επιχειρήσεις στα Νομικά Πρόσωπα εκατοντάδες εργαζομένους και τους σώσαμε. Με τη συγκεκριμένη ομάδα υπήρχε πρόβλημα και το ξέραμε όλοι. Δυστυχώς ο Καλλικράτης έφερε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες των πολιτικών δυνάμεων», είπε και ουσιαστικά δήλωσε ότι η διαπλοκή για τα βολέματα ήταν πολυκομματική.
«Δεν ντρέπεσαι λίγο να κοροϊδεύεις τους ανθρώπους. Δεν βαρέθηκες την υποκρισία και το ψέμα; Σε βολεμένους σαν εσένα δεν θα δώσω λόγο. Δεν έχεις ούτε το ηθικό ανάστημα να ζητείς εξηγήσεις. Και για αυτούς τους εργαζόμενους και για τους κολλητούς σου εργαζόμενους έκανα τα πάντα. Έχω πίσω μου όμως μια ιστορία καθαρή και θα είμαι σε αυτή την πόλη και μετά τις εκλογές. Σε κανέναν τραμπούκο δεν δίνω το δικαίωμα να σηκώνει το ανάστημά του εδώ μέσα» δήλωσε απευθυνόμενος στον Α. Νάνο και ξεκαθάρισε ότι κοροϊδίες περί πολιτικής απόφασης δεν πρόκειται να υπάρξουν, ειδάλλως να πάει να πληρώσει ο Νάνος από την τσέπη του εκεί που τάζει μισθούς και εμπορεύεται ελπίδες.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι 16 εργαζόμενοι απασχολούνταν στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του πρώην Δήμου Βόλου με συμβάσεις έργου και εργασίας ορισμένου χρόνου. Με απόφαση του Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Οργανισμού αναγνωρίστηκε, υπό προϋπόθεση, η σχέση εργασίας τους ως αορίστου χρόνου.
Μετά τη λύση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού αποφασίστηκε η μη μεταφορά τους στο νέο Νομικό Πρόσωπο (ΔΟΕΠΑΠ) ως μη συνδεόμενων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2190/1994 και του ν. 2527/1997, ούτε με σύμβαση έργου και, κατά συνέπεια, δεν ενέπιπταν στις διατάξεις του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 (περί μεταφοράς προσωπικού).
Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγαν στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας την ακύρωσή της κατά το μέρος της μη μεταφοράς τους στο νέο Ν.Π.Δ.Δ. «Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου». Η προσφυγή απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη.
Στη συνέχεια προσέφυγαν στην Επιτροπή του Άρθρου 152 Ν. 3463/2006 Λάρισας, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή κατά πλειοψηφία και ακύρωσε α) τη σιωπηρή απόρριψη από τη γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας της από 10-5-2011 προσφυγής κατά της αριθμ. 257/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Βόλου, κατά το μέρος που αφορά στη μη μεταφορά τους στο Ν.Π.Δ.Δ. και β) την υπ’ αριθμ. 257/2011 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Βόλου περί μη μεταφοράς τους στο νέο Ν.Π.Δ.Δ. (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).
Μετά την ακύρωση της απόφασης περί μη μεταφοράς τους, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με την υπ’ αριθμ. 20/2012 απόφασή του και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 109 §7 Ν. 3852/2010, αποφάσισε τη μεταφορά τους στο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Παράλληλα, με την άσκηση των ως άνω προσφυγών ενώπιον της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και της Επιτροπής του Άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Λάρισας, κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της λυθείσας κοινωφελούς επιχείρησης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του πρώην Δήμου Βόλου και του Ν.Π.Δ.Δ. Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ασκώντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου:
* Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση κατάστασης, επί των οποίων εκδόθηκαν αποφάσεις βάσει των οποίων το νομικό πρόσωπο υποχρεώθηκε να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει το νόμιμο μισθό τους για την προσφερόμενη εργασία μέχρι εκδόσεως οριστικής απόφασης επί των κύριων αγωγών τους.
* Αγωγές για την αναγνώριση της συνδέουσας αυτούς με την κοινωφελή επιχείρηση και το νομικό πρόσωπο εργασιακή σχέση ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Κάποιοι από αυτούς παραιτήθηκαν από το δικόγραφο της ασκηθείσας κύριας αγωγής τους. Επί της αγωγής των υπολοίπων εκδόθηκε δικαστική απόφαση που δεν αναγνωρίζει ως αορίστου χρόνου τη σύμβαση εργασίας τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το