Photo Gallery, Τοπικά

Στο Νομό Μαγνησίας καταναλώνουμε ετησίως 24 εκ. φιάλες νερό

Παρά την οικονομική κρίση, το εμφιαλωμένο νερό κυριαρχεί σε κατανάλωση για πόση στο νομό Μαγνησίας

Παρά την οικονομική κρίση, το εμφιαλωμένο νερό κυριαρχεί σε κατανάλωση για πόση στο Νομό Μαγνησίας και μάλιστα έχει σημειώσει αύξηση. Αιτία η μη καλή ποιότητα του νερού των δικτύων ύδρευσης, που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση εμφιαλωμένου νερού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Διακινητών Οίνων και Ποτών Ν. Μαγνησίας (ΕΔΕΟΠ), κάθε πολίτης στη Μαγνησία καταναλώνει κατά μέσο όρο 120 φιάλες εμφιαλωμένο νερό ετησίως…

Την ώρα που η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, των χυμών και των αναψυκτικών σημειώνει μεγάλη μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των τιμών τους, το εμφιαλωμένο νερό σημειώνει αύξηση, καθώς οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το νερό της βρύσης.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της ΕΔΕΟΠ Μαγνησίας, σύμφωνα με τα οποία ετησίως στο Νομό διατίθενται πάνω από δύο εκατομμύρια κιβώτια εμφιαλωμένα νερά, που σημαίνει ότι διατίθενται 24 εκατομμύρια φιάλες, καθώς κάθε κιβώτιο περιέχει δώδεκα φιάλες.

«Το νερό είναι φθηνό, ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται, είναι 13% και η αύξηση της κατανάλωσής του οφείλεται στο ότι το νερό της ύδρευσης δεν είναι καλό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΟΠ Μαγνησίας κ. Π. Χουλιάρας.

Υπολογίζεται ότι ετησίως η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αυξάνει 10%, ενώ στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται συνεχώς καινούργιες εταιρίες.

«Οι εταιρίες είναι πολλές», προσθέτει ο κ. Χουλιάρας.

Το όφελος της έντασης του ανταγωνισμού είναι τέτοιο που κρατάει τις τιμές σε σταθερά επίπεδα, καθώς η εξάδα του εμφιαλωμένου διατίθεται στα σούπερ μάρκετ από 1,30 ευρώ (φιάλες πλαστικές του 1,5 λίτρου) ιδιωτικής ετικέτας, μέχρι και 2,50 ευρώ.

Πάντως τα εμφιαλωμένα νερά ιδιωτικής ετικέτας είχαν εμφανίσει αύξηση ζήτησης λόγω της κρίσης.

Κάθε κιβώτιο περιέχει 12 μεγάλα ή 24 μικρά μπουκάλια, που σημαίνει ότι καταναλώνονται στη Μαγνησία περισσότερα από 24.000.000 μπουκάλια νερό ετησίως (μικρά και μεγάλα).

Αν συγκριθεί με τον αριθμό των 2.000 κιβωτίων που καταναλώνονταν τη δεκαετία του ’70, τότε μιλάμε για τεράστια αύξηση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην 40ετία.

Έξαρση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού παρατηρείται την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ όπως σημειώνουν οι ειδικοί, «το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται, είναι η κατανάλωση νερού που μεταφέρεται με πλαστικές νταμιτζάνες ή φιάλες από πηγές που δεν έχουν ελεγχθεί».

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού απευθείας από τη φιάλη στο στόμα, διότι αναπτύσσονται, εφόσον το νερό το κρατήσουμε για μερικές ώρες, μικροοργανισμοί βλαπτικοί για την υγεία μας.

ΕΝΚΑ: Επιμένετε στο εμφιαλωμένο νερό;

Αντίθετη άποψη για το εμφιαλωμένο νερό έχει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το νερό της πηγής και της βρύσης βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση, περιέχει διαλυμένο οξυγόνο και έτσι δεν προσβάλλεται από τοξικούς μικροοργανισμούς. Όμως, όταν το νερό μείνει σε ένα μπουκάλι για αρκετό διάστημα, τότε χάνει το οξυγόνο του, παλιώνει και μπορεί να προσβληθεί από επικίνδυνα μικρόβια, ειδικά όταν βρεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες

Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι τίποτε άλλο από νερό βρύσης ή πηγής!

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πού αποθηκεύονται τα εμφιαλωμένα νερά.

Σχεδόν ποτέ δεν διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω των 18οC, όπως ορίζει σαφώς η νομοθεσία. Αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 30οC και 38οC οπότε τελικά το νερό που πίνουμε μεταβάλλεται από π.χ. ασβεστούχο σε «μικροβιούχο».

Η ανυπαρξία συνεχών και αυστηρών ελέγχων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που ελέγχθηκαν, δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κύριοι «ένοχοι» για τη μικροβιολογική μόλυνση (κολοβακτηρίδια, ψευδομονάδες και άλλα μικρόβια) των εμφιαλωμένων νερών είναι ο εξοπλισμός της εμφιάλωσης και κυρίως η θερμοκρασία αποθήκευσης των εμφιαλωμένων νερών.

Πληρώνουμε 1.000 φορές ακριβότερο ένα προϊόν που υπάρχει άφθονο στο σπίτι και τη φύση… Έχει φθάσει το ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό να κοστίζει όσο και ένα λίτρο βενζίνης. Το νερό βρύσης κοστίζει ένα ευρώ το ένα κυβικό μέτρο δηλαδή τα 1.000 λίτρα. Το εμφιαλωμένο κοστίζει από 0,5 έως 2 ευρώ το λίτρο δηλαδή πάνω από 1.000 ευρώ το ένα κυβικό μέτρο! Τα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάζονται από πετρέλαιο. Καταναλώνουμε σ’ όλη τη γη 154.000.000.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό. Αυτό για να συσκευαστεί χρειάζεται 100.000.000 λίτρα πετρέλαιο.

Για να μεταφερθεί το μπουκάλι στον τελικό καταναλωτή (μέσω πλοίων, φορτηγών κ.τ.λ.) καταναλώνει πάλι πετρέλαιο».

Και προσθέτει η ΕΝΚΑ Βόλου: «Ποιες ενδείξεις πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στη συσκευασία; Ονομασία πώλησης του προϊόντος πηγή και τόπος υδροληψίας. Χημική ανάλυση της σύνθεσης.

Κατεργασίες που ενδεχομένως πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης.

Ημερομηνία εμφιάλωσης και λήξης.

Συνθήκες συντήρησης και χρήσης του προϊόντος.

Ποσότητα, όνομα ή εμπορική επωνυμία παρασκευαστή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το