Τοπικά

Στο «κόκκινο» η αερορύπανση χθες στο Βόλο

ΒΟΛΟΣ ΑΠΟΨΗ

Αποπνικτική ήταν χθες η ατμόσφαιρα στην πόλη του Βόλου, προφανώς από τις καύσεις στα τζάκια και τις ξυλόσομπες των σπιτιών, προκειμένου να θερμανθούν, στην πιο παγερή, ίσως, ημέρα του φθινοπώρου.

Ενδεικτικά, χθες οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κτύπησαν «κόκκινο» καταγράφοντας υψηλές τιμές στη συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η έντονη μυρωδιά από καμένα υλικά ήταν αισθητή χθες στην πόλη από νωρίς το απόγευμα και διήρκεσε όλο το βράδυ. Η οικονομική κρίση ώθησε ξανά τους πολίτες να θερμάνουν τα σπίτια τους με τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Και βέβαια προκύπτει ξανά η ανησυχία, μήπως και φέτος ζήσουμε το περυσινό χειμωνιάτικο δράμα, όπου πολλές φορές η πόλη και οι κάτοικοι βρέθηκαν στον κλοιό της αερορύπανσης.

Στους τρεις σταθμούς μέτρησης της αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η εικόνα με την αερορύπανση ήταν ενδεικτική, καθώς γύρω στις 8.30 το βράδυ στην περιοχή του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου η μέση τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 230 ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν το ανώτατο όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων. Μάλιστα η μέγιστη τιμή στην περιοχή αυτή ήταν στις 7.10 το πρωί, όπου σημειώθηκαν 477 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων.

Επίσης στο σταθμό μέτρησης του Πανεπιστημίου στην περιοχή του Πεδίου Άρεως η μέση τιμή στο πεντάλεπτο ήταν στα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η μέγιστη τιμή σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί και ήταν στα 173 μικρογραμμάρια. Επίσης στο σταθμό μέτρησης στο Φυτόκο η μέση τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στο πεντάλεπτο ήταν τα 53, λίγο πάνω από το ανώτατο όριο.

Γενικώς όλο το απόγευμα σημειώνονταν συνεχείς υπερβάσεις στην αερορύπανση από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Η καύση των τζακιών και των ξυλόσομπων ήταν έντονη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πρώτον, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε χαμηλά επίπεδα, δεύτερον, περιορισμένες είναι και οι ποσότητες καυσόξυλων και τρίτον, σε αρκετές πολυκατοικίες, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η χρήση του φυσικού αερίου, καθώς είτε υπάρχουν οφειλόμενα από ενοικιαστές είτε υπάρχει συμφωνία στους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες για μετάθεση του χρόνου έναρξης χρήσης του αερίου, ώστε να είναι και λιγότερα τα έξοδα.

Σημειώνεται πως ήδη έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για την άμεση εφαρμογή των μέτρων κατά της αερορύπανσης, σε περίπτωση που οι υπερβάσεις αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα. Και με τον καιρό να έχει ψυχράνει, τίθεται πλέον το ζήτημα της εφαρμογή τους από τον αρμόδιο φορέα που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Στο μεταξύ και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επιχείρησε να ενεργοποιηθεί για το θέμα πριν περίπου δύο χρόνια έχοντας στην ιστοσελίδα του τις μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παράλληλες αναφορές για μέτρα πρόληψης, όταν υπήρχαν υπερβάσεις. Φαίνεται, όμως πως αυτό το εγχείρημα, δεν προχώρησε ιδιαίτερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το